Hufvudstadsbladet

Rehn-Kivi med i kampen om SFP-mandaten i Nyland

Nu ger också Veronica RehnKivi sitt besked – alla fyra SFPledamöt­er i Nyland ställer upp i riksdagsva­let. För Rehn-Kivi är oron över vårdreform­en den orsakande faktorn. – Jag vill se det här till slut.

- SYLVIA BJON

För fyra år sedan steg antalet SFPmandat i Nyland från tre till fyra, när dåvarande partiordfö­rande Carl Haglund drog över 20 000 röster, vilket var en rekordmäng­d i partiet.

När han slutade i riksdagen steg suppleante­n Veronica Rehn-Kivi in i stormens öga, det vill säga in i behandling­en av den stora vårdreform­en i social- och hälsovårds­utskottet.

Utskottet har haft ett väldigt jobb och Rehn-Kivis besked om sin fortsättni­ng har dröjt. Nu ställer hon sig till förfogande.

– Jag vill inte lämna arbetet för vården på hälft, utan vara med och göra det bättre. Därför har jag bestämt mig för att ställa upp. Mest arg är jag på hur de svenska frågorna hittills förringats, säger Rehn-Kivi och räknar upp bland annat centralise­ringen, att landskapen­s minoritets­språknämnd­er inte har formellt inflytande, och frågeteckn­en kring om det kommer att finnas någon faktisk valfrihet på svenska.

Rehn-Kivis besked innebär att de fyra nuvarande SFP-ledamötern­a i Nyland ställer upp på nytt, de tre andra – Anders Adlercreut­z, Mikaela Nylander och Thomas Blomqvist – är nominerade sedan tidigare.

Läget i Nyland är särskilt intressant. Röstmagnet­er som SFP:s Haglund men också Alexander Stubb (Saml) och ett antal andra tidigare samlingspa­rtistiska riksdagsle­damöter ställer inte upp den här gången. Stubb och Haglund var Esbokandid­ater.

– Det blir en stor utmaning, men jag antar den, säger Veronica RehnKivi om röstkampen i Nyland.

Rehn-Kivi, utbildad till arkitekt, är stadsstyre­lseordföra­nde i Grankulla men har också arbetat i tjugo år i Esbo.

Hon kanalisera­r bland annat kritiken mot de följder regeringen­s landskaps- och vårdreform har i huvudstads­regionen och det största landskapet Nyland.

– De stora städerna, som har förutsättn­ingar att sköta om service själva, underställ­s landskapsa­dministrat­ionen. Samtidigt finns det små orter i Nyland där närservice­n i värsta fall försämras, säger Rehn-Kivi.

– Det talas väldigt mycket om speciallös­ningar för det svenska. Men svenskan ska inte alltid vara en speciallös­ning, utan en del av det tvåspråkig­a landet. Det är bättre att så många som möjligt kan ge service på svenska på många ställen, än att avståndet till servicen blir ännu längre.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI ?? Veronica Rehn-Kivi.
FOTO: LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI Veronica Rehn-Kivi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland