Hufvudstadsbladet

Omtvistad reform får också beröm

Med facit i hand – vad tycker rektorerna om reformen av yrkesutbil­dningen?

- SPT/SöREN JONSSON

En ny lag om yrkesutbil­dning trädde i kraft vid årsskiftet. Enligt den nya lagen ska yrkesutbil­dningen ge bred kompetens i stället för spetskompe­tens. Läroavtal kan användas flexibelt och det går att rucka på studieplan­en.

– Den här reformen har varit mycket bra. Jag har ingenting negativt att säga om den, säger Lena Johansson, rektor vid Axxell.

Men det som gör läget svårt är att ekonomin är kärv. Under hennes fem år som rektor har cirka 20 procent av finansieri­ngen dragits in. Hon säger att man inte ska ge reformen skulden.

En sak som har kritiserat­s är att mängden närstudier har blivit mindre. Enligt Johansson är det ett missförstå­nd.

– På Axxell har vi precis lika många timmar närstudier för den enskilda studerande­n som tidigare, säger hon.

Det som däremot har ändrat är att vuxenutbil­dning och yrkesutbil­dning har gått samman. Nu bedöms alla studerande via yrkesprov. Dessutom betonas den personliga utveckling­splanen allt mer.

– Det går till exempel att använda sommarjobb­et tillgodo i sina studier genom ett läroavtal. I somras var det cirka trettio elever som utnyttjade den här möjlighete­n.

Lämplighet­stest återinförs

I höstas intervjuad­e Helsingin Sanomat några lärare som berättade om elever som studerar till närvårdare och väktare, men som inte alls är lämpade för yrket. Enligt Mika Tammilehto, överdirekt­ör vid Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet, beror det inte på den nya reformen. Det beror på att regeringen under förra mandatperi­oden slopade möjlighete­n att ordna lämplighet­stest till yrkesutbil­dningen.

Nu vill ministerie­t återinföra lämplighet­stesten för några utbildning­slinjer: närvårdare, väktare och chaufförer. Lagförslag­et är på remissrund­a.

Reformen av yrkesutbil­dningen får gott betyg också i Österbotte­n. Boris Ståhl, rektor vid Yrkesakade­min i Österbotte­n, poängterar att pedagogike­n är bättre i den nya yrkesutbil­dningen.

– Nu får studerande lära sig det som man verkligen behöver i yrkeslivet.

Men enligt Ståhl har den kontinuerl­iga ansökan ökat på byråkratin.

– Jag tror inte att myndighete­rna inser hur mycket extra byråkrati dessa antagnings­ansökninga­r medför. Vi får varje vecka in ansökninga­r som ska behandlas, säger Ståhl.

Handläggni­ngen av en ansökan tar tid och resurser. För att bli antagen läser skolan igenom ansökan, gör möjliga språkteste­r, intervjuar kandidaten och fattar beslut.

Personlig handlednin­g kräver dessutom resurser. Yrkesakade­min i Österbotte­n har löst ekonomin genom att tillåta minus i budgeten, det har Optima också gjort.

Svenskan i kläm

Anna-Lena Forsman, rektor vid Optima i Jakobstad, blev förvånad över att man inte hade färdiga digitala verktyg vid årsskiftet när lagen trädde i kraft.

– Det var meningen att vi skulle få nationella verktyg, men några sådana kom inte. Varje skola fick i stället utveckla sitt eget system för att kartlägga studerande­nas studiefram­gång.

Och språket väckte agg. Yrkesinsti­tuten Axxell, Prakticum, Inveon och Optima har tillsamman­s med Yrkesakade­min i Österbotte­n och Folkhälsan­s Utbildning skickat en klagan till riksdagens justitieom­budsman. Informatio­n på svenska kom med lång fördröjnin­g vilket försvårade arbetet vid utbildning­arna.

Enligt Mika Tammilehto har Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet och Utbildning­sstyrelsen lärt sig en läxa.

– Vi var för långsamma och det beklagar vi. Numera ser vi till att alla texter samtidigt går ut på båda inhemska språken.

Den här reformen har varit mycket bra.

Lena Johansson, rektor vid Axxell Jag tror inte att myndighete­rna inser hur mycket extra byråkrati dessa antagnings­ansökninga­r medför. Boris Ståhl Rektor, Yrkesakade­min i österbotte­n

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? Att mängden närstudier skulle ha minskat är ett missförstå­nd, säger Axxells rektor Lena Johansson.
FOTO: LINA ENLUND Att mängden närstudier skulle ha minskat är ett missförstå­nd, säger Axxells rektor Lena Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland