Hufvudstadsbladet

Finland kan bli första landet i Norden med lobbyregis­ter

Ett lobbyregis­ter skulle vara bra för transparen­sen, lagstiftar­na och lobbyister själva enligt experten Emilia Korkea-aho.

- SPT/ERIK SANDSTRöM

– Lobbning har en negativ klang, men det är ett viktigt arbete. Vi kan inte utgå från att lagstiftar­na är experter på allting och då kan lobbyister bidra med expertis. Ett register är ett bra sätt att minska på mystiken kring lobbning, säger Emilia Korkea-aho.

Korkea-aho är biträdande professor i EU-rätt och lagstiftni­ngsforskni­ng vid Östra Finlands universite­t och akademifor­skare vid Finlands Akademi. Hon är en av forskarna bakom en rapport om lobbyregis­ter och hon tror att det skulle vara bra med ett register också i Finland.

– De nordiska länderna är ett intressant undantag. Här finns inga lobbyregis­ter trots att vi poängterar öppenhet. Många tänker kanske att det inte finns problem med korruption i Finland, men ett register kunde ändå öka transparen­sen.

Danmark valde att inte införa ett lobbyregis­ter, medan norrmännen har talat om att de vill bli det första landet i Norden. Nu diskuteras ett register i Finland, men det är fortfarand­e en lång väg att gå. Enligt Korkea-aho är Irlands modell en föregångar­e, men den går inte att överföras till Finland som sådan.

– Det finns ingen perfekt modell, den måste alltid skräddarsy­s. Det behövs tid och i Irland arbetade de i två år för att skapa ett register.

Öppna frågor är bland annat vilken nivå registret ska gälla, bara riksdagen eller också landskapen och kommunerna. Det behövs också beslut om vem som ska registrera­s.

– Klara lobbningsr­egler skickar en tydlig signal till lobbyister och kan förebygga korruption. Men för strikta regler kan minska öppenheten om det leder till att verksamhet­en flyttar utanför regelverke­t.

Lobbare själva fyller i uppgiftern­a i ett lobbyregis­ter. Enligt Korkeaaho är det viktigt att också lobbyister­na tas med i beredninge­n av ett register och många organisati­oner är positivt inställda till ett register, gärna ett som liknar EU-registret som de större organisati­onerna redan har koll på.

– Vi behöver inte vänta på en skandal för att införa ett register. I Österrike infördes ett register i all hast efter en korruption­sskandal, men det har uppstått problem eftersom de inte beaktade användarna, det vill säga lobbyister­na, i tillräckli­gt hög grad.

 ?? SANDSTRöM
FOTO: SPT/ERIK ?? Emilia Korkea-aho är biträdande professor i EU-rätt och lagstiftni­ngsforskni­ng vid Östra Finlands universite­t och akademifor­skare vid Finlands Akademi.
SANDSTRöM FOTO: SPT/ERIK Emilia Korkea-aho är biträdande professor i EU-rätt och lagstiftni­ngsforskni­ng vid Östra Finlands universite­t och akademifor­skare vid Finlands Akademi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland