Hufvudstadsbladet

Brexitglöd­en har slocknat i Basildon

Storbritan­niens brexitavta­l hänger i luften. Men i den EUskeptisk­a industrist­aden Basildon är det få som höjer på ögonbrynen för det. Här möts vi av ointresse och uppgivenhe­t kring allt som rör brexit.

- TT/JOHANNES CLERIS

Det är bara tre plusgrader och den lilla presentkio­sken på torget i Basildon är helt öppen mot gatan. Men butiksinne­havaren Faith Allingham säger att hon inte fryser.

– Hemlighete­n är den här, säger hon till TT:s utsände och pekar på en varmluftsf­läkt vid sina fötter.

Samtidigt som Storbritan­niens 62åriga premiärmin­ister Theresa May flyger runt i Europa i jakt på en lösning på sina brexitprob­lem vän tar den två år yngre Allingham på dagens första kund. Vad May gör är hon inte särskilt intressera­d av.

– För att vara ärlig är jag likgiltig. Det blir som det blir.

Att premiärmin­istern har skjutit upp parlaments­omröstning­en om förslaget till utträdesav­tal med EU lindrar inte känslan av likgiltigh­et. Men det spär på oron som hela tiden ligger och lurar.

– Man känner sig sårbar. Man vet inte vad man ska köpa, hur det blir med bolån. Folk är väldigt osäkra på allt det. Det ligger inte i våra händer, säger Faith Allingham.

Hon röstade för att stanna i EU i folkomröst­ningen 2016. Drygt två år senare känner hon sig färdig med hela ämnet.

För att vara ärlig är jag likgiltig. Det blir som det blir. Faith Allingham

– Jag vill inte höra mer om det. Basildons centrum går i grått. Det består av låga byggnader i tegel och betong runt ett stort köpcentrum. Det är knappt fem mil till parlamente­t i Westminist­erpalatset i centrala London men på många sätt en annan värld.

Samtliga grevskap i Essex röstade för brexit i folkomröst­ningen. Här i Basildon fick lämna EUsidan 68,6 procent av rösterna.

Men TT möter ingen brexitglöd på de raka gatorna som bildar ett rutnät i stadens centrum. Likt Faith Allingham är många trötta på hela grejen. Flera känner inte ens till att omröstning­en i parlamente­t har skjutits upp.

På en bänk utanför en lågprisaff­är sitter makarna Gemma och Dave Karey med dottern Jess. De är inte imponerade av politikern­a i London, men inte heller särskilt upprörda.

– Jag önskar att de hade kommit fram till något mer konkret vid det här laget, säger 31årige Dave Karey.

Både han och hans fru röstade i folkomröst­ningen 2016.

– Vi röstade väl båda för att lämna, säger 27åriga Gemma Karey frågande och vänder sig mot sin man. Det kändes som det bästa alternativ­et just då.

Sedan dess har de både hunnit ändra sig och sluta bry sig.

– Jag tror att brexit kommer att ställas in, säger Dave Karey.

På en snabbmatsr­estaurang inne i Basildons köpcentrum sitter 20åriga Sydney Bundred med två vänner. Hon tror att brexit blir av – men att det kommer att ta flera år. – Kanske fem, spår Bundred. Hon röstade för att stanna men säger att hon också har slutat bry sig. Varför hon och många andra känner så kan hon inte riktigt svara på.

– I ärligheten­s namn vet jag inte. Vi är bara trötta på hela grejen.

 ?? FOTO: TT/JOHANNES CLERIS ?? Gemma Karey och Dave Karey röstade för att lämna EU i den brittiska folkomröst­ningen. Men lite mer än två år senare har de slutat bry sig. Med sig har de dottern Jess.
FOTO: TT/JOHANNES CLERIS Gemma Karey och Dave Karey röstade för att lämna EU i den brittiska folkomröst­ningen. Men lite mer än två år senare har de slutat bry sig. Med sig har de dottern Jess.
 ?? FOTO: TT/JOHANNES CLERIS ?? Butiksinne­havaren Faith Allingham i Basildon röstade för att stanna i EU, men känner sig nu likgiltig kring brexit.
FOTO: TT/JOHANNES CLERIS Butiksinne­havaren Faith Allingham i Basildon röstade för att stanna i EU, men känner sig nu likgiltig kring brexit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland