Hufvudstadsbladet

Fallrep, frihet eller fängelse när Trump utpekas för lagbrott

- JURI VON BONSDORFF

Vi vet vid det här laget att Donald Trump är en unik politiker. Under sina snart två år har han på ett makalöst sätt uthärdat det ena tunga kroppsslag­et efter det andra. Varje gång han hamnat i gungning har han så småningom funnit fotfästet, rätat på ryggen och marscherat vidare, om inte helt oskadd så åtminstone överlevand­e.

I fredags kom den senaste, och eventuellt hittills tyngsta, salvan mot presidente­n. Den här gången var det inte en dramatisk presskonfe­rens, hårresande tweet eller rafflande rubrik som satte honom i gungning. Det nya hotet mot presidente­n gick att finna i två juridiska dokument som utan större ceremonier publicerad­es sent på fredagseft­ermiddagen av två tungt vägande instanser.

Det ena dokumentet kom från den federala åklagarmyn­digheten i New York och det andra från den särskilde åklagaren och Rysslandsu­tredaren Robert Muellers byrå. Bägge lyder under det amerikansk­a justitiemi­nisteriet.

Muellers dokument, som är vagare till sin karaktär, hävdar att Trumps dåvarande advokat och fixare Michael Cohen kontaktade­s 2015 av en rysk medborgare med kontakter till Kreml, som ville hitta ”synergier” mellan Ryssland och Trumps kampanj och som föreslog ett möte mellan Trump och Vladimir Putin.

Mueller hävdar i dokumentet att Trump jagade lukrativa fastighets­affärer i Ryssland som med största sannolikhe­t hade krävt Putins godkännand­e, medan han samtidigt förde presidentv­alskampanj och Ryssland saboterade den demokratis­ka valprocess­en i USA.

Den givna slutsatsen blir med andra ord att Trumps potentiell­a ekonomiska vinning i Ryssland var beroende av den mans gunst som attackerad­e USA:s demokrati och som Trump förväntade­s kritisera.

Trump försvarade sig på lördagen genom att säga att han enbart utforskade affärsmöjl­igheter för den eventualit­eten att han skulle ha förlorat valet. Det skulle i och för sig inte vara olagligt att göra det, men frågan är varför Trump under kampanjen ljög och förnekade alla kontakter med Moskva om det hela var oskyldigt.

Medan Muellers dokument pre senterar vissa bitar i ett ofärdigt och svårbevisa­t maskopipus­sel, är dokumentet från New Yorks åklagarmyn­dighet mer rakt på sak och för närvarande mer betungande för Trump.

Den federala åklagaren har nu anammat Michael Cohens tidigare bekännelse om att han inför valet 2016, på Trumps begäran, gett pengar till två kvinnor som påstått sig ha haft ett sexuellt förhålland­e med Trump. Hittills har det endast handlat om Cohens egna beskyllnin­gar som Trump kunnat avfärda som en bitter mans försök att få ett kortare fängelsest­raff, men nu beskriver åklagaren det som sin egen officiella uppfattnin­g att Trump beordrade Cohen att betala kvinnorna i akt och mening att köpa deras tystnad och undvika pinsamma avslöjande­n inför valdagen. En dylik betalning betraktar åklagaren som ett brott mot lagen om valfinansi­ering. En kriminell handling med andra ord. För första gången har en välrenomme­rad och tungt vägande del av det amerikansk­a rättssyste­met i praktiken beskyllt Trump för ett brott.

Den stora frågan är vad som händer när åklagaren pekar ut presidente­n för ett brott. Enligt justitiemi­nisteriets egen hållning kan en sittande president inte åtalas – det är med andra ord inte en sannolik konsekvens, trots att det finns juridiska experter som är av motsatt åsikt. Det vore däremot möjligt att vänta ut presidente­n och åtala honom som civilperso­n efter valet 2020 ifall han inte blir omvald.

– Det är möjligt att Trump blir den första presidente­n på länge som riskerar att hamna i fängelse, sade Adam Schiff, Demokrater­nas kommande ordförande i represen tanthusets underrätte­lseutskott i söndags.

Om åtal väcks mot Trump medan han är president kan han i teorin avgå och låta sin efterträda­re, vicepresid­ent Mike Pence benåda honom. Richard Nixon blev benådad av Gerald Ford en månad efter att han avgått på grund av Watergates­kandalen.

Om rättsväsen­det inte av en eller annan orsak vill eller kan åtala presidente­n, tillåter den amerikansk­a konstituti­onen två andra sätt att pröva en presidents skuld. Representa­nthuset besitter makten att med stöd av enkel majoritet ställa Trump inför riksrätt, vilket är vad Demokrater­na har från och med nästa månad.

Representa­nthuset har inget annat alternativ än att ställa Trump inför riksrätt, sade John Dean i en intervju för CNN. Dean var Vita husets chefsadvok­at under Richards Nixons mandatperi­od och han dömdes själv för sin roll i Watergates­kandalen.

Men frågan är inte så enkel. En allmänt vedertagen uppfattnin­g är att riksrätt kräver ett allvarligt brott. Om brottet inte är tillräckli­gt allvarligt kan väljarna se riksrätt som en politisk klappjakt eller en sorts kupp, och Demokrater­na har hittills inte verkat speciellt villiga att ta den risken.

Riksrätt som alternativ görs också mindre attraktivt av det faktum att domen fälls i senaten som de kommande två åren har en republikan­sk majoritet föga intressera­d av att fälla sin egen president.

Det sannolikas­te är därför fortfarand­e att Donald Trumps skuld eller oskuld prövas vid valurnorna 2020, med väljarna som de slutgiltig­a domarna.

”Den stora frågan är vad som händer när åklagaren pekar ut presidente­n för ett brott.”

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BRENDAN SMIALOWSKI ?? Dokumentet från New Yorks åklagarmyn­dighet är betungande för president Donald Trump.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BRENDAN SMIALOWSKI Dokumentet från New Yorks åklagarmyn­dighet är betungande för president Donald Trump.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland