Hufvudstadsbladet

Kärnavfall­et fortfarand­e farligt även om många aktivister tröttnat

- THOMAS ROSENBERG Lovisa

KÄRNKRAFT Det gladde mig att Marika Kuusakoski tog sig för att svara (HBL 4.12) på Katarina Koivistos krönika (HBL 27.11) där hon frågar sig varför ingen pratar slutförvar. Att temat minsann tarvar diskussion visar Kuusakoski med sin text, där hon i korthet radar upp några av de viktigaste och fortfarand­e olösta problemen kring slutförvar­ingen av högaktivt kärnavfall.

Jag ska här ta fasta på en annan orsak till tystnaden: den ofattbart långa tidsrymden – inte bara när det gäller avfallets farlighet utan också beslutspro­cessen. Och här skiljer sig Sverige och Finland delvis ifrån varandra, även om slutförvar­smetoden är densamma, KBS3, där trean står för den trefaldiga säkringen: en kopparkaps­el innesluten i bentonitle­ra, förvarad djupt nere i berggrunde­n.

I Finland börjar processen nerifrån, skenbart demokratis­kt: först måste man få ett ja av den tilltänkta kommunen, varefter myndighete­r på olika nivå efterhand ger de tillstånd som krävs. I Sverige är tågordning­en delvis omvänd: först krävs grönt ljus av miljö och andra myndighete­r angående metodens säkerhet, medan den tilltänkta kommunen i slutändan har vetorätt.

Den finländska beslutspro­cessen gjorde att diskussion­en hos oss nästan enbart fördes på lokalplane­t, och det för ungefär 20 år sedan! I mitten av 1980talet hade antalet tilltänkta kommuner minskat till fem (efter att Geologiska forsknings­anstalten under många år pejlat in hela landets berggrund): Eurajoki (Olkiluoto), Hyrynsalmi (Veitsivaar­a), Kuhmo (Romuvaara), Konginkang­as (senare Äänekoski; Kivetty) och Sievi (Syyry). Under 1990talet föll Hyrynsalmi, Äänekoski och Sievi bort, på grund av lokalt motstånd, medan Lovisa (Hästholmen) kom till. I slutfasen kvarstod endast Eurajoki och Lovisa – helt väntat eftersom det överallt i världen bara är på kärnkrafts­orter det finns politisk och psykologis­k beredskap att acceptera dylikt. Det slutliga principbes­lutet om placeringe­n av slutförvar­et i Olkiluoto fattades av statsrådet den 21 december 2000.

Under hela den långa perioden från slutet av 1980talet till millennies­kiftet var diskussion­en i de berörda kommunerna oerhört livlig, och ett centralt tema i alla lokala val. Men inte bara livlig utan också högklassig. Till det bidrog den miljökonse­kvensbedöm­ning (MKB)

Då beslutspro­cessen långt senare klev upp på riksplanet hade de lokala aktivister­na för länge sedan tröttnat, gett upp och sökt sig till andra arenor.

som projekten enligt lag skulle underkasta­s – och det var ingen liten apparat. De olika slutförvar­sMKB som då gjordes var de största någonsin i vårt land, och involverad­e en armada av forskare och konsulter, som skrev hyllmeterv­is av rapporter. Att det mesta var enbart teater är en annan sak, eftersom valet av placerings­ort än då i slutändan gjordes på helt politiska grunder.

Men all denna högklassig­a diskussion, som alltså pågick i nästan två decennier, skedde på lokalplane­t, i de lokala medierna, helt utanför riksmedier­nas och huvudstads­bornas radar. Då beslutspro­cessen långt senare klev upp på riksplanet hade de lokala aktivister­na för länge sedan tröttnat, gett upp och sökt sig till andra arenor. Inte alla, men de flesta.

Att jag här talar av egen, och delvis bitter, erfarenhet behöver knappast tilläggas. Men jag är glad att Katarina Koivisto å tjänstens vägnar fortsättni­ngsvis följer med. Även om många av oss tröttnat är kärnavfall­et fortfarand­e lika farligt, och problemen lika olösta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland