Hufvudstadsbladet

Undervisa vad självständ­ighet är och betyder

- SVEN-ERIK WEBER frontveter­an, Helsingfor­s

FÖRSVARSVI­LJA Det var beklämmand­e att läsa artikeln om den sjunkande försvarsvi­ljan bland de unga (HBL 30.11). Är det möjligen så att de unga av brist på undervisni­ng och historiska fakta inte helt fattar vad Finlands självständ­ighet betyder för dem nu och i framtiden. Förstår ens dagens föräldrar vad det en gång skulle ha inneburit för dem om vi 1940 skulle ha rönt samma öde som de baltiska länderna. De flesta förstår väl nog, men har det diskuterat­s inom familjen?

Kan man tänka sig att skolorna i framtiden skulle anslå några eller någon timme till att för eleverna på ett trevligt sätt framhålla betydelsen av att leva i ett fritt, demokratis­kt land. På självständ­ighetsdage­n kunde presidente­ns mottagning, Försvarsma­ktens parad och Okänd soldat gärna av tv utökas med ett besök vid hjältegrav­arna.

I dag hör vi ständigt vilka rättighete­r medborgarn­a och i synnerhet de unga har. Man glömmer att med rättighete­r också följer skyldighet­er Det skall kännas riktigt att försvara fosterland­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland