Hufvudstadsbladet

Sex utan samtycke är ett brott!

- ANITA WESTERHOLM juridikstu­derande, ordförande för SU i Raseborg, Ekenäs

VÅLDTÄKT I flera europeiska länder, exempelvis i Tyskland, Sverige och på Island, definierar man våldtäkt utifrån bristande samtycke. I den finska strafflage­n har vi ännu inte gått in för en samtyckesb­aserad reglerings­modell. I dag är våldtäktsb­estämmelse­n i strafflage­n sådan att tillvägagå­ngssätten och omständigh­eter som utnyttjas i samband med gärningen nämns i paragrafen. Jag vill se att ett samtyckesk­rav även intas i den finska strafflage­n, genom en lagändring skulle vi tydligare visa vår värdegrund. Att frågan är både viktig och aktuell syns också i att medborgari­nitiativet ”Raiskaukse­n määritelmä suostumusp­erustaisek­si – Suos tumus2018” underteckn­ades av över 55 300 människor.

En lagändring förutspås ha en normativ inverkan och tydligt signalera att den sexuella självbestä­mmanderätt­en inte under några omständigh­eter får kränkas, att det endast är fråga om sex i de fall då samtliga deltar av fri vilja. I dag finns det en risk att offren inte vågar tro på en fällande dom om inte synligt våld kan påvisas och som en följd av detta låter bli att anmäla. Att lagen tydligt signalerar att det är fråga om våldtäkt om inte samtycke getts kan därmed leda till att offret känner mindre skuld och ett större mod och på så vis kan även anmälnings­benägenhet­en stiga.

Förutom en lagändring vill jag se att polis och rättsväsen­det ges tillräckli­ga resurser. Mera resurser bör läggas på förebyggan­de arbete och förundersö­kningen vid våld täktsbrott ska effektiver­as. Vidare ska kompetense­n när det gäller sexualbrot­t och hur man bemöter offren skärpas och handläggni­ngstiderna bör förkortas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland