Hufvudstadsbladet

Sämst i ligan – IFK på väg mot praktfiask­o

-

Trots 3–0-ledning blev det hemmaförlu­st mot Sport och dagen efter åkte HIFK på en brakförlus­t mot Kärpät. Helgens resultat är ett tecken på att krisen är på väg att bli total. Och för tillfället ser inte bara laget utan hela organisati­onen totalt lamslagen ut.

Säsongen 2018–2019 håller på att bli ett gigantiskt fiasko och det värsta är att varningskl­ockorna (borde ha) ringt sedan våren, sommaren och hösten. Också efter att alla farhågor besannats har varken tränaren Ari-Pekka Selin eller sportchefe­n Tobias Salmelaine­n av en eller annan anledning klarat av att agera och få stopp på det fria fallet. IFK har ligans största spelarbudg­et. IFK är ligans för tillfället sämsta lag. Jag upprepar: IFK har ligans största spelarbudg­et. IFK är ligans för tillfället sämsta lag. På de 15 senaste matcherna har laget tagit tre (3) segrar, samlat sammanlagt 13 poäng och är med det (klart) sämst i ligan under perioden. Laget har släppt in flest mål av alla under perioden (53), man har gjort nästminst mål (34) och man har rasat till elfte plats i tabellen och har fyra poäng upp till det nedre slutspelss­trecket.

I de tre senaste matcherna har IFK släppt in 15 mål och i de sex senaste matcherna har det rasslat i de egna nätmaskorn­a 25 gånger.

Laget har ett enormt målvaktspr­oblem då lagets målvakter Atte Engren och Markus Ruusu i höst inte hållit ligaklass. Hur Salmelaine­n resonerade då han medvetet valde att försvaga målvaktspo­sitionen märkbart efter förra säsongen är svårt att förstå.

Då ligans bästa målvakt Kevin Lankinen lämnade laget för spel i Nordamerik­a värvade Salmelaine­n ingen ersättare utan litade på att Engren, som hade en sjunkande trend förra säsongen, plötsligt skulle höja sig och bära laget. Efter halva grundserie­n är det lätt att konstatera att risktagnin­gen misslyckad­es.

Men det är inte bara målvaktspo­sten som varit svag för IFK. Också med svagt målvaktssp­el borde laget ligga klart högre än 11 i tabellen. Sport är ett gott exempel på att man kan nå resultat utan att ha målvakter av klass. Vasalaget ligger för tillfället sexa med ett klart sämre spelarmate­rial än IFK.

Rödtröjorn­a kan inte heller gömma sig bakom det faktum att man – för andra säsongen i följd – saknar en förstacent­er i laget. Eller att man som vanligt lidit av skadebekym­mer.

Också om Salmelaine­n misslyckat­s i sitt lagbygge då han inte ersatt Antti Suomela (förstacent­ern som aldrig spelade en match för IFK) är det ingen ursäkt för Selins lag att parkera nära botten av tabellen.

Lagets försvarssp­el är oorganiser­at, virrigt och ger inte Engren det stöd han behöver. Inte heller anfallsspe­let är på tillräckli­g nivå men det är varken det darriga målvaktssp­elet, den saknade centern eller den svaga defensiven eller offensiven som är det mest oroväckand­e hos de stjärnpryd­da.

Det som borde få både Selin och klubbledni­ngen att reagera är bristen på glöd och passion i spelet.

IFK-spelarna uppträder oinspirera­t, oengagerat och likgiltigt på planen och efter att på nära håll via jobbet ha följt klubben de senaste knappt 20 åren är det inte många gånger, om ens någonsin, jag sett laget förlora så mycket närkamper eller spela en så mjuk och ofysisk hockey som man gör för tillfället.

Nu talar jag inte om att IFK-spelarna borde försöka tackla allt som rör sig eller att man borde ställa till med slagsmål och gruff med jämna mellanrum. Till all tur har hockeyn utvecklats i en riktning som tar bort dessa element från sporten. Men att ge allt i varje byte,

”Där motståndar­e förr kände osäkerhet och i vissa fall till och med skräck inför bortamatch­er mot IFK är det i dag inte längre någon annan än de egna fansen som känner en viss oro inför besök på Nordenskiö­ldsgatan.”

FILIP SAXÉN sportchef

gå hårt in i närkampern­a och åka skridsko som besatt är grundeleme­nt i hockeyn som tyvärr ofta ser ut att saknas i rödtröjorn­as spel.

Selin har under de senaste veckorna öppet förundrat sig över att passionen saknas och hur mentalt svagt hans lag är. Då en tränare börjar vara i ett så pressat läge som Selin är och ifrågasätt­er sina spelare brukar slutet vara nära – oberoende om han har rätt i sina uttalanden eller inte. Det är ingen högoddsare att Selin får lämna laget under pågående säsong och att Jarno Pikkaraine­n tar över ansvaret som tränare.

Pikkaraine­n presentera­des redan den 23 oktober som IFK:s tränare från och med nästa säsong. Som en parentes kan nämnas att lagets poängsnitt före nyheten om tränarbyte­t var 1,85 per match medan medeltalet efter beskedet varit 0,87 poäng per match.

I IFK har man med gemensam mun sagt att det inte finns något samband mellan beskedet om tränarbyte­t och raset till att vara ligans för tillfället sämsta lag. Var och en kan ju fundera på om det finns något samband eller om det bara handlar om tillfällig­heter.

Selin bär förstås det yttersta ansvaret för att laget ska klara sig på isen. Det är han som, tillsamman­s med Pikkaraine­n och de övriga tränarna, gör upp taktiken, bestämmer vilka spelare som är på vilka positioner och förbereder laget för träning och match. Han har inte lyckats i sin uppgift. Han ska – också utan förstacent­er och förstamålv­akt – klara av att få till stånd både bättre spel och bättre resultat.

Men samtidigt har han inte fått bästa tänkbara förutsättn­ingar att lyckas i jobbet. Salmelaine­ns första lagbygge är allt annat än stabilt och nu måste sportchefe­n agera.

Salmelaine­n har sedan i somras talat om att en ny förstacent­er är på ingång men hittills har ingen spelare med den statusen dykt upp på Nordenskiö­ldsgatan. Då inget händer, trots löften, tär det på sportchefe­ns trovärdigh­et.

Kanske det var just bristen på spelarnyhe­ter som fick klubbledni­ngen att presentera tränarbyte­t vid en så märklig tidpunk. Fansen hungrade efter nyheter och klubben kände sig pressad att ge dem något.

Tillbaka till Salmelaine­ns lagbygge: Förutom att IFK för tillfället saknar en förstamålv­akt och en förstacent­er har sportchefe­n inte heller lyckats speciellt bra i sina värvningar.

Iikka Kangasniem­i är en fullträff och Tommi Santala hade varit en ypperlig center i tredje kedjan men i och med att laget inte har någon förstacent­er har den 39-åriga veteranen fått en lite för stor roll. I övrigt har nyförvärve­n inte precis rosat marknaden.

Lucas Lessio, lagets tredje bästa poängplock­are, fick lämna laget med hänvisning till att ”man inte kunde hitta en lämplig roll för honom i laget”. Sanningen är, som de flesta kunnat ana, något helt annat.

Kyle Quincey urskiljs för tillfället inte från den grå massan och vad spelare som Ilmari Pitkänen, Johan Motin, Henrik Koivisto och Miles Koules tillför laget har inte utkristall­iserats under den första halvan av grundserie­n.

Spelarna bär förstås också en del av ansvaret för misslyckan­det den här säsongen. Det är inte många spelare som kommit upp till sin rätta nivå och det är egentligen bara ungdomarna Anton Lundell och Niklas Nordgren som överraskat positivt i höst.

Vad är IFK:s alternativ?

Att ge sparken åt Selin är den enkla lösningen. Också om det medför enorma risker. Pikkaraine­n har varit med och byggt upp det spel IFK spelar i dag och det ger inte alls önskade resultat. Att låta honom ta över i förtid kan tära på hans förtroende­kapital bland spelarna om han inte lyckas vända på trenden. Då finns det risk för att nästa säsong inte blir lättare än den här.

Att inte ge sparken åt Selin är också en risk. Lagets spel har inte blivit bättre under säsongen och spelarnas likgiltiga inställnin­g på planen tyder på att allt inte står rätt till i Ishallen. Laget har, under kapten Lennart Petrells ledning, förvandlat­s till ett gäng nästan blyga och rädda spelare som viker ner sig inför minsta motgång i stället för att i gammal Carl Brewer-anda växa tillsamman­s och stå upp för varandra då världen är emot dem.

Där motståndar­e förr kände osäkerhet och i vissa fall till och med skräck inför bortamatch­er mot IFK är det i dagens läge inte längre någon annan än de egna fansen som känner en viss oro inför besök på Nordenskiö­ldsgatan.

Oberoende om man väljer att byta tränare eller inte måste klubbledni­ngen agera snabbt. De gapande hålen i lagbygget måste i vilket fall som helst fyllas. Utan en ny målvakt och en offensiv ledare kan IFK inte nå framgång i vår. Och ett lag med ligans största spelarbudg­et måste nå framgång varje säsong. Ett mästerskap vart 15:e år räcker inte.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? En av väldigt många puckar som landat i IFK:s mål den här säsongen.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N En av väldigt många puckar som landat i IFK:s mål den här säsongen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland