Hufvudstadsbladet

Höll tyst ett år – dussintals utsatta

I ett års tid höll företrädar­e för USA:s olympiska kommitté (Usoc) tyst om övergrepps­anklagelse­rna mot den förre landslagsl­äkaren i gymnastik, Larry Nassar.

- HBL-TT-REUTERS

Under det året kunde Larry Nassar förgripa sig på dussintals flickor och unga kvinnor, visar en utredning som Usoc låtit göra.

”USA:s olympiska familj svek offren och deras familjer och vi ber åter igen om ursäkt till alla som skadats”, säger Susanne Lyons, styrelsele­damot i Usoc.

Enligt rapporten fick den tidigare vd:n för Usoc, Scott Blackmun, och sportchefe­n Alan Ashley reda på anklagelse­rna mot Nassar i juli 2015, men berättade inte om informatio­nen för någon annan i organisati­onen. Först i september 2016 briserade skandalen kring Nassar.

Blackmun avgick i februari av medicinska skäl. Ashley fick sparken på måndagen sedan den nya vd:n Sarah Hirshland läst utredninge­n.

Larry Nassar har i två rättegånga­r dömts upp till 300 års fängelse sedan mer än 350 kvinnor vittnat om övergrepp.

 ?? FOTO: TT-AP/VADIM GHIRDA ?? Simone Biles, som tog fyra OS-guld i Rio de Janeiro 2016 och sex medaljer i VM i Doha för en tid sedan, är en av över 300 gymnaster som läkaren Larry Nassar förgrep sig på.
FOTO: TT-AP/VADIM GHIRDA Simone Biles, som tog fyra OS-guld i Rio de Janeiro 2016 och sex medaljer i VM i Doha för en tid sedan, är en av över 300 gymnaster som läkaren Larry Nassar förgrep sig på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland