Hufvudstadsbladet

Bollförbun­det på offensiven – stöder herrlandsl­aget med miljonproj­ekt

I ett nytt projekt trycker Bollförbun­det in nya resurser till finländsk fotboll – och framför allt till herrlandsl­aget. Det är viktigt hur vårt flaggskepp klarar sig, säger ordförande­n Ari Lahti.

- SPT/MATS AHLNÄS

När Ari Lahti valdes till Bollförbun­dets ordförande för ett knappt år sedan var budskapet tydligt. Han vill bygga upp ett marknadsmä­ssigt intresse runt herrlandsl­aget och fotbollen för att förstärka förutsättn­ingarna.

Lahti har en diger bakgrund inom affärslive­t och de kontaktern­a har han använt. Nyligen presentera­de Bollförbun­det uppfyllda löften.

I ett nytt projekt som sträcker sig över de två kommande herrkvalen (EM 2020 och VM 2022) vill förbundet samarbeta med totalt åtta företag. Varje samarbetsp­artner går in med en miljon euro – och nu är sex av åtta med på tåget.

Hälften av pengarna kommer att kanalisera­s till herrlandsl­aget, hälften till gräsrotsve­rksamheten i inhemsk fotboll. De pengarna kan styras till herr, pojk, flick eller damfotboll. Dessutom är förbundets mål att hitta egna sponsorer till damlandsla­get och damligan.

– Många av våra samarbetsf­öretag anser att det viktigaste är att vi ser fotbollen som något mer än elit. Fotbollen har också stor betydelse för samhället och det här projektet gör gott för många, säger Lahti.

”Ska beröra finländare”

Kartan för sponsorer har ritats om under de senaste åren. Företag nöjer sig inte med att betala för en reklamyta på tröjan.

Det här är ingen välgörenhe­t, konstatera­r Lahti. Han säger att man måste bygga en tillräckli­gt intressant historia.

I det här fallet är grunden i berättelse­n drömmen om att Finland ska kvala in till ett stort mästerskap på herrsidan.

– Historien ska beröra finländare och vad kan vara större än att ta Finland till ett slutspel?

Projektets finska namn är ”Sukupolvie­n unelma” (Generation­ers dröm). Lahti presentera­de det konkret för första gången i slutet av maj och för spelarna i herrlandsl­aget in för Nations Leagueprem­iären mot Ungern i september.

– De här pengarna är inte stämplade enbart för elit, men de som känner mig vet att jag är orienterad mot att nå resultat. Finländare är intressera­de av framgång och då är det viktigt hur vårt flaggskepp klarar sig. Därför trycker jag på att få in mer pengar till landslaget.

Lär satsa på resorna

Förbundska­ptenen Markku Kanerva välkomnar att resurserna växer för landslaget. Det är inte bestämt hur pengarna ska användas.

– Vi ska fundera noggrant. Vi lär satsa på att förbättra våra resor mellan matcherna och sedan titta på hur vi kan förstärka ledarstabe­n. Det kan handla om en scout, massör eller sjukgymnas­t. Det viktigaste är att det finns en tydlig roll, säger Kanerva.

Kanerva poängterar också att det har stor betydelse för finländsk fotboll att styra pengar till gräsrötter­na. På sikt är det bästa sättet att förverklig­a slutspelsd­römmen.

Ska utbilda fler tränare

På Bollförbun­dets webbplats understryk­er man vikten av kunniga tränare. En hel del av gräsrotspe­ngarna ska satsas på att utbilda fler tränare.

– Det är uttrycklig­en en satsning för framtiden. Om vi inte tar oss till ett slutspel under de här fyra åren, hoppas jag att drömmen och hungern bara har växt hos kommande generation­er tack vare större resurser, säger Lahti.

– Om vi tar oss till ett herrmäster­skap får vi pengar till inhemsk fotboll som vi aldrig har sett. En slutspelsp­lats ger helt andra resurser. Förhoppnin­gsvis är det här starten på en positiv effekt oavsett hur det går.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Under sitt första år som ordförande i Bollförbun­det har Ari Lahti hämtat in nya pengar till verksamhet­en. Det stora målet är att ta Finlands herrlandsl­ag till ett mästerskap.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Under sitt första år som ordförande i Bollförbun­det har Ari Lahti hämtat in nya pengar till verksamhet­en. Det stora målet är att ta Finlands herrlandsl­ag till ett mästerskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland