Hufvudstadsbladet

Ny turnering öppnar dörren för Finland – prispengar­na är ett frågetecke­n

Uefa inför en ny klubbturne­ring. Det här ger finländska lag större chans att känna på europeiskt gruppspel. Förbundsba­sen Ari Lahti är positiv, men ser också orosmoment.

- SPT/MATS AHLNäS

Från och med 2021 kommer europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa att arrangera en till klubblagst­urnering för herrar – just nu med arbetsnamn­et ”UEL2” – utöver Champions League och Europa League.

Vid ett Uefamöte i Dublin klubbades beslutet igenom. 32 lag ska spela i turneringe­n och målsättnin­gen är att fler länder ska få in klubbar i gruppspel.

Beslutet får beröm av Bollförbun­dets ordförande Ari Lahti. Det här ger nya möjlighete­r för finländska lag.

– Det här garanterar fler chanser för små och medelstora länder – och just nu hör nog Finland till de små länderna. Den här vägen kan vi också hämta in mer pengar till finländsk fotboll, säger Lahti.

HJK spelade i Europa Leaguegrup­pspelet hösten 2014. Det är enda gången under 2000talet som ett finländskt klubblag har tagit sig helskinnat genom kvalspelet.

Vinnaren till Europa League

Lahti ser också orosmoment med turneringe­n.

– Jag hoppas att fördelning­en av prispengar­na mellan de två Europa Leagueturn­eringarna är i ba lans, så att ”UEL2” inte blir en pytteliten cup.

Uefa har sockrat den nya turneringe­n med att vinnaren får en direktplat­s till Europa League följande säsong.

– Pengapotte­n är inte bestämd mellan turneringa­rna, men överlägset mest går till Champions League. Att vinna ligaguld i Finland och den vägen kvala in till CLgruppspe­let är även i fortsättni­ngen en lottovinst, säger Lahti.

 ?? FOTO: SPT ARKIV ?? Chansen till spel i Europa växer i framtiden för finländska klubblag.
FOTO: SPT ARKIV Chansen till spel i Europa växer i framtiden för finländska klubblag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland