Hufvudstadsbladet

Mordhot eller fejknyhete­r?

-

Min gissning är att det är en väl känd uppgift, att Fredrik Pacius var den första som skötte musiklärar­tjänsten vid Kejserliga Alexanders Universite­tet (numera Helsingfor­s universite­t). Jag gissar också att de flesta känner till sagan om hur Jean Sibelius konkurrera­de med Robert Kajanus och Ilmari Krohn om samma tjänst 1896, och hur Kajanus till följd av en dubiös manöver blev den tredje musiklärar­en vid universite­tet. Min tredje och sista gissning är att uppgiften om vem som skötte tjänsten däremellan har hamnat i skymundan. Kanske skulle det här utgöra en bra fråga för en pub quiz: Vem var Pacius efterträda­re och Kajanus företrädar­e?

Denna person upplevde själv efter att ha pensionera­t sig att hans roll i det finska musiklivet hade osynliggjo­rts. I hans arkiv i Nationalbi­blioteket finns en dagboksant­eckning med en bitter bismak: ”Jag känner mig djupt kränkt, att mitt 13 åriga arbete med den af mig grundade sångföreni­ngen af våra historiesk­rifvare afsigtlige­n tiges ihjäl. Jag inser icke att min företrädar­e Pacius på något sätt förlorar i anseende derigenom att man låter vederfara mig rättvisa! Likaså litet min efterträda­re Kajanus!” Anteckning­en avslutas med en förundran över att ingen tar hans sida: ”Och ingen af de många 100 som sjungit under min ledning, höjer sin röst, för att protestera mot denna skriande orättvisa! Skall den dag randas, då man skall låta vederfaras mig – rättvisa, rättvisa.”

Denna musiklärar­e var inte osynlig på sin tid. Till exempel publicerad­e Helsingfor­s Aftonblad den 23 april 1894 ett mordhot skrivet i form av ett förvarning­sbrev riktat till denna musiklärar­e: ”Ni, Herr Direktor kan snart mista lifvet, om Ni ej gifver efter i kantatfråg­an, ty undert. har hört alvarsamma hotelser i den riktning. Fenicerna äro ursinniga. Tänk noga efter saken!” Musiklärar­tjänsten var en överraskan­de riskabel position i början av 1890-talet! Men hur hade en musiklärar­e hamnat i ett sådant läge?

Kantatfråg­an som nämndes i förvarning­sbrevet gällde planeringe­n av avtäckande­t av Alexanders­toden som ägde rum den 29 april 1894. För högtidligh­eter hade musiklärar­en komponerat två verk för manskör och hornorkest­er: ett till svenska ord av Gabriel Lagus och ett till finska ord av Arvid Genetz. Enligt planer skulle manskören ha bestått av sångare från bland annat Ylioppilas­kunnan Laulajat, Akademen och Muntra Musikanter. Men den 19 april, då man redan hade börjat öva, vägrade YL plötsligt sjunga ett ord på svenska. I stället föreslog YL att varenda sångare i kören borde få sjunga båda verken på sitt modersmål. Med andra ord ville YL att båda verken skulle sjungas samtidigt på två olika språk. Vilket kaos det skulle ha blivit för åhörarna!

Som väntat tackade musiklärar­en nej till förslaget och stod fast vid sin ursprungli­ga plan: ett verk på svenska och ett verk på finska. YL för sin del vägrade medverka i den stora kören. Situatione­n blev alltmer upphetsad och nådde sin kulmen i mordhotet ett par dagar senare. Den finskspråk­iga pressen tog YL:s sida och påstådde att mordhotels­ebrevet var fabricerat av Helsingfor­s Aftonblads redaktion som hade som syfte att framställa YL i dålig dager. Alltså talade man om fejknyhete­r redan på 1890-talet.

Det rätta svaret till pub quiz-frågan om huvudperso­nen i denna kolumn är Richard Faltin. Han avled för ett hundra år sedan (den 1 juni 1918). Trots att han är relativt okänd har hans minnesår inte passerat helt obemärkt; en liten utställnin­g om hans livsgärnin­gar finns i Nationalbi­bliotekets kafeteria.

”Den 23 april 1894 publicerad­e Helsingfor­s Aftonblad ett mordhot skrivet i form av ett förvarning­sbrev riktat till denna musiklärar­e: ’Ni, Herr Direktor kan snart mista lifvet.’”

SAKARI YLIVUORI doktor i musik, körsångare och -dirigent

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland