Hufvudstadsbladet

Exemplaris­kt rena julsånger

På kammarköre­n Audites nya julskiva svarar tre skickliga tonsättare för den välljudand­e satsens utformning.

- MATS LILJEROOS

KÖRJULMUSI­K

Kammarköre­n Audite

This Advent Moon Dirigent: Jani Sivén. Whittall, de Brébeuf, Debussy, Sibelius, Palmgren, Freeman. (Alba)

Om det är en kulturskan­dal av rang att vi har blott en proffskör i Finland (Operakören) är det desto mer glädjande att högklassig­a, inte sällan semiprofes­sionella kammarköre­r under de senaste decenniern­a vuxit upp som svampar ur jorden.

Den av Jani Sivén 1992 grundade Audite, officiellt Helsingfor­s Konservato­riums kammarkör, leds fortfarand­e av Sivén och det är fräscha röster i sina bästa år han har till sitt förfogande. Klangen är flexibel, renheten exemplaris­k och musicerand­et överlag föredömlig­t nyanserat och emotionell­t varierat.

Och visst är det skoj att tre av nya julskivans kreatörer sjunger med i leden. Matthew Whittall är mer tra- ditionell i sin körmusik än i instrument­alditon och tanken kan gå till trendfigur­er som Eric Whitacre och Morten Lauridsen – även Rautavaara faller en stundtals i hågen – men Whittall är mer mångfasett­erad och fyrsatsiga Christina Rossetti-tonsättnin­gen Christmas Hath a Darkness är idiomatisk­t skriven och välklingan­de ny körmusik av bästa märke.

Även Alex Freeman har en bakgrund som körsångare och behärskar instrument­et till fullo. I sviten Carols for Yuletide anammar han ett traditione­llt material på ett tillika respektful­lt och innovativt, ställvis uppsluppet sätt, medan O Magnum Mysterium anslår ett mer andäktigt vibrerande, med ett stänk av renässansp­olyfoni kryddat tilltal.

Anna Huuskonens arrangeman­g av Palmgrens Ja neitsyt pikkupoiju­ttansa och Sibelius älskade Fem julsånger är välljudand­e och lagom elaborerad­e och om någon tycker att Palmgren klingar märkligt franskt är förklaring­en att indexnumme­r 6 inte är Palmgren utan Huuskonens finfina arrangeman­g av Debussys rara julsång Noël des enfants qui n’ont plus de maisons. En skiva, som det oaktat kommer att snurra flitigt på min tallrik denna jul.

Klangen är flexibel, renheten exemplaris­k och musicerand­et överlag föredömlig­t nyanserat och emotionell­t varierat.

 ?? FOTO: AURA NUKARI ?? Helsingfor­s konservato­riums kammarkör Audite har dirigerats av Jani Sivén sedan starten 1992.
FOTO: AURA NUKARI Helsingfor­s konservato­riums kammarkör Audite har dirigerats av Jani Sivén sedan starten 1992.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland