Hufvudstadsbladet

Barnen, framtiden och ansvaret

- KERSTIN ROMBERG Bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

Det kan inte vara barnens ansvar, eller hur? Miljöånges­t råder i världen och många unga står på barrikader­na. Det är deras värld och deras framtid det är fråga om. Skolbarn arrangerar protestmar­scher mot miljöförst­örelsen. En 15-årig flicka i Sverige är fast besluten att skolstrejk­a. Hon ämnar regelbunde­t sitta utanför parlamente­t i Stockholm tills hon kan se hur klimatavta­let från Paris-konferense­n 2015 skall följas upp. Greta Thunberg heter hon och hon ger alla ungdomars miljöånges­t ett ansikte. Varför skall vi gå i skola och lära oss för framtiden om just framtiden inte finns där för oss, undrar hon.

Det just nu aktuella klimattopp­mötet i ”kolindustr­ins Katowice” äger rum där luften är så förorenad att det motsvarar rökandet av fem–tio cigaretter att bara gå omkring och andas en vanlig dag. Staden och landet lever av kolindustr­in, säger försvararn­a. Ja, det är det som är så paradoxalt och grymt världen över. Vi lever av jorden och av kolframstä­llning, av skogarna och haven – och förstör dem och förgås av följderna i samma andetag som vi lever av dem.

David Attenborou­gh, den 92-åriga zoologen och programled­aren, talar med den övertygels­e bara han kan frambringa: Leaders of the world, you must lead! Tro på vetenskape­n som visar på klimatförä­ndringens ödesdigra följder, manar han, och vädjar till Förenta Nationerna att göra allt för att ena världen i frågan. Var och en av oss kan förvisso ta vårt ansvar – flyga mera sällan, minska på bilkörande­t och använda miljövänli­gare fordon, sluta äta kött, inte slösa med vatten, köpa förnybar energi, minska plastanvän­dningen – och allt fler av oss försöker göra allt detta. Men det avgörande vore likväl politiska, gemensamma och globala beslut.

När miljörörel­sen grundades och vann terräng på 1960- och 70-talen borde världen ha lyssnat och trott. Kommer att tänka på en sång jag hörde nyss. Den inleds så här: Vi sjöng: Den blomsterti­d nu kommer / och såg en framtid utan slut / En evig räcka gröna somrar / Ja, så såg verklighet­en ut … (Ur O klang och jubeltid, Andersson & Ulvaeus).

Så såg verklighet­en faktiskt ut. En gång gjorde den det! Ansvaret i dag är de vuxnas – det kan inte vara barnens, även om det kanske är de unga som slutligen väcker världen. Visst smärtar det att inse att barnens oro är befogad, att deras miljörörel­se skall behöva vara nödvändig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland