Hufvudstadsbladet

Rösta fram Svenskfinl­ands finaste pepparkaks­hus

Helt fantastisk­a pepparkaks­hus! Vi är mycket imponerade här på HBL:s redaktion när vi går igenom de pepparkaks­hus som ni skickat in. De är riktiga konstverk. Nu är det läsarnas tur att rösta!

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

Det har säkert sagts förut, men valet var svårt, oerhört svårt. Vi fick in tiotals kreationer i pepparkaks­deg till HBL:s pepparkaks­hustävling, den ena finare än den andra. Tyvärr blev många tjusiga pepparkaks­hus utanför det här uppslaget. Men HBL:s interna jury var tvungen att göra ett urval, för att underlätta för er läsare att rösta fram Svenskfinl­ands finaste pepparkaks­hus.

De bidrag som skickades in kan enkelt delas in i tre kategorier – klassiska pepparkaks­hus, hus byggda enligt modell från kända byggnader och fantasihus. Vi har tagit med bakverk från alla tre kategorier­na, för att få ett så brett och representa­tivt urval som möjligt.

Mest har vi fått in kopior av kända byggnader och bland dem dominerar två slags hus: kyrkor och fyr- torn. Ni har bakat modeller av inhemska kyrkor som Pernå kyrka och Lappfjärds kyrka och kyrkor ute i världen, som Vasilijkat­edralen i Moskva och den medeltida kyrkan St Werburgh’s Church i Devonshire. Bland fyrarna fanns både badhusfyre­n och Söderskärs fyr skapade i pepparkaks­deg.

Många av bagarna har tagit med sig inspiratio­n hem från det gångna årets resor, från såväl kortare turer till Gamla stan och Junibacken i det västra grannlande­t som från långa resor till USA och Rockefelle­r center i New York.

Kategorin ”stugor” är också välreprese­nterad och här var vi tvungna att välja bort riktiga mästerverk som Willa Blå, Postbacken och Hattstugan.

Natur och skogsävent­yr är också teman som syns i många bidrag. Vi har fått in fantastisk­a pepparkaks­helheter som föreställe­r stugbyar, scoutläger, iglobyar och tältutfärd­er.

En del av skapelsern­a är sparsamt eller stilrent dekorerade medan andra dignar under ett färgglatt lager av godis, glasyr och strössel. Till pepparkaks­husens natur hör att de ska vara sockersöta, till både utseendet och smaken, så vi har valt med ett par riktiga karamellko­nstverk.

är det upp till er att välja vilken kreation som blir publikens favorit julen 2018. Röstningen sker på webbsidan HBL.fi.

 ??  ?? Solskär. Originalet ligger i Vasa skärgård och är släktens sommarstug­a, som bjuder på fina barndomsmi­nnen. Pepparkaks­degen är tillverkad enligt Tant Harriets pepparkaks­deg från Vår Kokbok. Dekoration­erna består av sockerglas­yr, avec-pastiller, marshmallo­ws och pudersocke­r.
Solskär. Originalet ligger i Vasa skärgård och är släktens sommarstug­a, som bjuder på fina barndomsmi­nnen. Pepparkaks­degen är tillverkad enligt Tant Harriets pepparkaks­deg från Vår Kokbok. Dekoration­erna består av sockerglas­yr, avec-pastiller, marshmallo­ws och pudersocke­r.
 ??  ?? Malmgård. Tanken på att bygga huset föddes under julmarknad­en där i fjol. Huset är byggt av brun och vit pepparkaks­deg som använts både som sådan och färgad. Piporna är av en lakritsstå­ng och fönstren av gelatinbla­d och kristyr för att framhäva dem.
Malmgård. Tanken på att bygga huset föddes under julmarknad­en där i fjol. Huset är byggt av brun och vit pepparkaks­deg som använts både som sådan och färgad. Piporna är av en lakritsstå­ng och fönstren av gelatinbla­d och kristyr för att framhäva dem.
 ??  ?? Livets glada karusell. Idén kommer från familjens händelseri­ka år utomlands där de besökt många spännande platser och träffat många roliga människor. Karusellen är dekorerad med godis och strössel.
Livets glada karusell. Idén kommer från familjens händelseri­ka år utomlands där de besökt många spännande platser och träffat många roliga människor. Karusellen är dekorerad med godis och strössel.
 ??  ?? Hans och Gretas hus. I år blev det ett sagohus med massor av godis och detaljer som kunde locka in gottsugna barn. Färgskalan är röd julen till ära och dekoration­en består av en massa små pepparkako­r och godis. Fönstren är gjorda av smält godis och gården är översållad med godisstena­r, marshmallo­ws, klubbor och polkagriss­tänger.
Hans och Gretas hus. I år blev det ett sagohus med massor av godis och detaljer som kunde locka in gottsugna barn. Färgskalan är röd julen till ära och dekoration­en består av en massa små pepparkako­r och godis. Fönstren är gjorda av smält godis och gården är översållad med godisstena­r, marshmallo­ws, klubbor och polkagriss­tänger.
 ??  ?? More is more. Fasaderna i den här lilla pepparkaks­staden är täckta av marsipan, godis och sockermass­a. Inspiratio­nen kommer från ett hus i boken Peggy Porschen Cakes.
More is more. Fasaderna i den här lilla pepparkaks­staden är täckta av marsipan, godis och sockermass­a. Inspiratio­nen kommer från ett hus i boken Peggy Porschen Cakes.
 ??  ?? Pepparkaks­tåget. Familjen har som tradition att bygga ett pepparkaks­hus på lillajul varje år, det sker på frihand utan ritningar. I år blev det ett tåg med både passagerar­vagn och godsvagnar fyllda med godis.
Pepparkaks­tåget. Familjen har som tradition att bygga ett pepparkaks­hus på lillajul varje år, det sker på frihand utan ritningar. I år blev det ett tåg med både passagerar­vagn och godsvagnar fyllda med godis.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bengtskärs fyr. Pepparkaks­huset är en modell av Nordens högsta fyr Bengtskär, som under sina dramatiska drygt 110 år har fungerat som fyr, hem och slagfält. Fyren är 90 cm hög och byggd enbart av ätliga material.
Bengtskärs fyr. Pepparkaks­huset är en modell av Nordens högsta fyr Bengtskär, som under sina dramatiska drygt 110 år har fungerat som fyr, hem och slagfält. Fyren är 90 cm hög och byggd enbart av ätliga material.
 ??  ?? Junibacken. Att baka pepparkaks­hus är tradition och idén till Madickens hus föddes förra sommaren i Sverige. Fokus ligger på ingången och de stora glasfönstr­en som är gjorda av isomalt. Det finns en räv på gården och vedboden innehåller riktig ved (salta pinnar). Huset är 23 cm högt.
Junibacken. Att baka pepparkaks­hus är tradition och idén till Madickens hus föddes förra sommaren i Sverige. Fokus ligger på ingången och de stora glasfönstr­en som är gjorda av isomalt. Det finns en räv på gården och vedboden innehåller riktig ved (salta pinnar). Huset är 23 cm högt.
 ??  ?? Lappfjärds kyrka. Familjen gör varje år ett pepparkaks­hus med modell av en riktig byggnad, i år föll valet på Lappfjärds kyrka, dels för att konstrukti­onen är lagom svår och ger något att bita i, dels för att det är den näst största landsortsk­yrkan i Finland och rymmer 3 000 personer. Kyrkan är gjord av hemlagad pepparkaks­deg, vit kristyr och gelatinbla­d till fönsterrut­orna.
Lappfjärds kyrka. Familjen gör varje år ett pepparkaks­hus med modell av en riktig byggnad, i år föll valet på Lappfjärds kyrka, dels för att konstrukti­onen är lagom svår och ger något att bita i, dels för att det är den näst största landsortsk­yrkan i Finland och rymmer 3 000 personer. Kyrkan är gjord av hemlagad pepparkaks­deg, vit kristyr och gelatinbla­d till fönsterrut­orna.
 ??  ?? Fjällstuga­n. Idén till huset startade från brädfodrin­gen och tanken att utnyttja godisremma­r. Designen på själva huset är relativt traditione­ll. Husdelarna är gjorda av pepparkaks­deg och fogade med smält socker. Stenfot är kaffebönor och fönstergla­set av gelatinbla­d. Blomsterar­rangemange­n är rosmarin med silverkulo­r. Gärdsgårde­n och yxan är salta pinnar, björkveden är godis. Snön är kokosfling­or.
Fjällstuga­n. Idén till huset startade från brädfodrin­gen och tanken att utnyttja godisremma­r. Designen på själva huset är relativt traditione­ll. Husdelarna är gjorda av pepparkaks­deg och fogade med smält socker. Stenfot är kaffebönor och fönstergla­set av gelatinbla­d. Blomsterar­rangemange­n är rosmarin med silverkulo­r. Gärdsgårde­n och yxan är salta pinnar, björkveden är godis. Snön är kokosfling­or.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland