Hufvudstadsbladet

Fängslande om rymning

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Efter serier som Oz och Orange is the new black har fängelsese­rien gott rykte. Sjudelade miniserien Escape at Dannemora (Showtime 2018) i regi av Ben Stiller – hans debut som regissör – kan sälla sig till raden fängelsese­rier av hög kvalitet. Den handlar om en mycket uppmärksam­mad fängelsery­mning som skedde vid Clinton Correction­al Facility i staten New York 2015. Fängelset är ett högsäkerhe­tsfängelse som inga fångar tidigare hade lyckats rymma ifrån.

Serien tar oss till hålan Dannemora där både interner och de som jobbar på fängelset lever i en grå tillvaro präglad av tristess. Fängelsese­rier brukar ha ett stort persongall­eri, men här koncentrer­ar vi oss på några enstaka huvudperso­ner. I centrum står Tilly Mitchell som arbetar som arbetsleda­re på fängelsets syverkstad. Patricia Arquette gör en oförglömli­g insats som en falnad underklass­kvinna i starkt behov av bekräftels­e, en typ med blåögda drömmar som lätt kunnat bli en kliché. Men i Arquettes gestaltnin­g blir hon en komplex människa av kött och blod. Tilly är både gapig och självisk, men hennes längtan är högst mänsklig. Seriens andra starka porträtt är av fången och hjärnan bakom allting, Richard Matt, som görs med dolsk beräkning av Benicio del Toro. Paul Dano spelar hans yngre kumpan David Sweat, och som Tillys långsamme make Lyle ses Eric Lange.

I makligt tempo följer serien dramat mellan dessa fyra personer. Här ägnas timmar åt förberedel­ser och att bygga upp relationen mellan karaktärer­na. Långsamhet­en har effekten att den tar in tittaren i miljön och låter en vistas där. Stundtals funkar det ändå inte; en rymning är visserlige­n inget som görs i en handvändni­ng utan kräver mycket förberedel­ser, och avsikten är säkert att få oss att känna detta. Ändå blir det på sina ställen lite för mycket filande och hackande utan att man kommer någon vart. Men som helhet är detta ändå en mycket stark serie i sin välspelade realism. Och Tilly går inte att skaka av sig. Till det bittra slutet måste man följa denna kvinna som vägrar finna sig i att vara för gammal både för att åtrå och bli åtrådd.

Ett nytt avsnitt av serien publiceras på HBO Nordic om söndagar. HBO Nordic

 ?? FOTO: HBO NORDIC ?? Patricia Arquette som fängelsear­betaren Tilly Mitchell i en verklighet­sbaserad serie om en fängelsery­mning.
FOTO: HBO NORDIC Patricia Arquette som fängelsear­betaren Tilly Mitchell i en verklighet­sbaserad serie om en fängelsery­mning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland