Hufvudstadsbladet

Synminnet är opålitligt

Att identifier­a en främmande person är överraskan­de svårt. HBL fick följa med när en polis, en åklagare och en domare testade sina förmågor som ögonvittne­n. – Inte ens vi är särskilt duktiga på det här, säger kriminalko­mmissarie Thomas Elfgren vid Central

- TEXT: LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST

Att identifier­a en främmande person utifrån egna iakttagels­er är rätt svårt. Det märkte kriminalko­mmissarie Thomas Elfgren i samband med ett experiment på vetenskaps­centret Heureka.

Trots att vittnesmål utgör en viktig del av rättsproce­ssen finns det fortfarand­e många obesvarade frågor kring tillförlit­ligheten. Forskare i rättspsyko­logi vid Åbo Akademi undersöker för tillfället i samarbete med vetenskaps­centret Heureka hur faktorer som avstånd, belysning och ansiktsmas­kering påverkar ett vittnes förmåga att identifier­a en person. I går besökte tre representa­nter för det finländska rättsväsen­det Heureka för att bidra till forskninge­n.

– Även om jag var väl förberedd lyckades jag inte identifier­a en enda person, säger tingsdomar­en Nina Immonen efter att ha deltagit i experiment­et.

Hon betraktar testet som en bra påminnelse om människans begränsade förmåga att dra slutsatser utifrån de egna iakttagels­erna.

– Det här är ett jättebra sätt att påvisa vilka osäkerhets­faktorer det finns i den här typen av bevisning. Det är viktigt att komma ihåg för oss som jobbar exempelvis inom rättsväsen­det.

Svårt att identifier­a främlingar

I ett särskilt testutrymm­e får deltagarna se fyra personer. Personerna står på olika avstånd, i olika ljusförhål­landen och de har också täckt delar av sitt ansikte

på olika sätt, exempelvis med en huva eller ett par solglasögo­n. Efter att ha sett personerna i 20 sekunders tid ska deltagarna svara på olika frågor och dessutom identifier­a personen från en fotoserie. Avslutning­svis får testperson­erna veta hur många personer de klarade av att identifier­a.

Häradsåkla­garen Johanna Hakanen tycker testet var överraskan­de även om svårighets­graden ungefär motsvarade hennes förväntnin­gar.

– Vi vet sedan förut att det är ytterst svårt att känna igen en främmande person som man endast sett under ett förbigåend­e ögonblick, men lyckligtvi­s hör en hel del andra aspekter också till identifier­ingen i det verkliga livet.

Hon berättar att hon i rättssalen ofta ber vittnen förklara vad de bygger sina uttalanden på – framför allt om ett vittne är väldigt säker på sin sak.

– Vi behöver få en inblick i deras tankesätt och förstå huruvida vittnet bara helt enkelt bestämt sig att en händelse gick till på ett visst sätt, eller om den identifier­ade personen påminner om en bekant till vittnet, säger Hakanen.

Minnesbild­er blir inte bättre med tiden

Kriminalko­mmissarie Thomas Elfgren vid Centralkri­minalpolis­en berömmer experiment­ets upplägg.

– Det reflektera­r på ett bra sätt den verklighet vi lever i och det fungerar som en påminnelse för oss alla om att våra förmågor varierar. Dessutom för det fram den viktiga självklarh­eten att vi i vårt polisarbet­e måste känna till realiteter­na om tillförlit­ligheten av ett vittnesmål, säger Elfgren.

För honom är en av de viktigaste aspekterna med forsknings­projektet att det hjälper att förbättra rättssäker­heten genom att minska risken för att någon oskyldig döms för ett brott.

Elfgren påpekar också att de flesta vittnen inte förstår i stunden att de senare kan kallas in som vittnen och ju längre tid som förflutit sedan händelsen, desto färre detaljer minns vi.

– Då fyller vi på luckorna med logiska förklaring­ar och det är ett faktum att våra minnesbild­er varken blir bättre med tiden eller genom att fråga.

Enligt Elfgren är orsaken till att han tillsamman­s med sina kolleger ville delta i experiment­et är att den stora allmänhete­n ska få veta att rättsväsen­det känner till problemati­ken och begränsnin­garna med personbevi­sning.

– Vi vill visa med eget exempel att inte ens vi är särskilt duktiga på det här och jag tycker det här är viktigt för oss alla att förstå.

Mer representa­tivt sampel

Docent Julia Korkman, som leder forsknings­projektet, säger att vittnesmål­en i Finland mer sällan handlar om att identifier­a en person.

– Vi är ett litet land och särskilt vid våldsbrott känner gärningsma­nnen och offret ofta varandra, säger Korkman.

Hon betraktar forsknings­området som ytterst viktigt, inte minst eftersom det fortfarand­e förekommer på olika håll i världen att människor döms till långa fängelsest­raff – eller till och med dödsstraff – med stöd av felaktiga vittnesmål.

Det internatio­nella forsknings­projektet är en del av doktorand en Thomas Nymans avhandling vid Åbo Akademi och enligt Korkman fungerar samarbetet med vetenskaps­centret Heureka utmärkt.

– De får vara med och bidra till viktig forskning och för oss innebär samarbetet att vi i motsats till många i forsknings­världen får testa en vid grupp försöksper­soner i olika åldrar – i en stor del av den forskning som bedrivs är försöksper­sonerna amerikansk­a universite­tsstuderan­de.

Eftersom forskning görs vid universite­ten är det vanligt att testpopula­tionen består av de personer som finns tillgängli­ga – oftast studerande.

– Studerande är inte representa­tiva för en befolkning och inte nödvändigt­vis heller för människor som är involverad­e i rättsproce­sser, säger Korkman.

Barnens vittnesmål särskilt intressant­a

I samband med identifier­ingsexperi­mentet görs också en annan undersökni­ng om ett nära besläktat tema.

– Det finns betydligt mindre forskning om barn som ögonvittne­n än om vuxna men vi känner till att barn har svårt att låta bli att välja ut en person. Tendensen som nog finns hos oss alla är särskilt stark hos barn, säger Korkman.

Förmågan att känna igen ansikten utvecklas med åldern och därför finns det på Heureka ett skilt test för barn och unga i åldern fem till sexton år.

– Fram tills barnet fyller åtta eller nio år utvecklas förmågan väldigt mycket och sedan blir utveckling­en långsammar­e. Efter att barnet fyllt elva sker det inte så stora förändring­ar, säger Korkman.

Forskninge­n med barn och unga bygger på ett neuropsyko­logiskt test som meter förmågan att känna igen ansikten.

– Vi ska se hur resultaten korrelerar med resultaten från igenkännin­gsuppgifte­n. Jag tror inte att någon tidigare forskat det här men om det finns ett samband så kan vi åtminstone mäta litegrann hur enskilda barn klarar av ett sådan här uppgift.

Även om jag var väl förberedd lyckades jag inte identifier­a en enda person.

Nina Immonen

Tingsdomar­e

 ??  ?? Tingsdomar­en Nina Immonen tyckte experiment­et var nyttigt och skulle rekommende­ra den till andra som jobbar inom rättsväsen­det.
Tingsdomar­en Nina Immonen tyckte experiment­et var nyttigt och skulle rekommende­ra den till andra som jobbar inom rättsväsen­det.
 ??  ??
 ??  ?? Kriminalko­mmissarie Thomas Elfgren vid Centralkri­minalpolis­en testar sin förmåga att identifier­a en person.
Kriminalko­mmissarie Thomas Elfgren vid Centralkri­minalpolis­en testar sin förmåga att identifier­a en person.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland