Hufvudstadsbladet

Högre skatt ska ge nollutsläp­p

-

Kommunikat­ionsminist­eriets expertgrup­p vill ha högre bensinskat­t och anskaffnin­gsstöd för nya bilar.

I genomsnitt är utsläpp från gamla bilar högre och därför föreslår Kommunikat­ionsminist­eriets expertgrup­p bland annat ett stöd för anskaffnin­gen av nya bilar. Expertgrup­pen har haft som uppgift att föreslå åtgärder för att få ner utsläppen av växthusgas­er till noll i trafiken före 2045.

– Vi behöver mod till att genomföra ambitiösa åtgärder för att minska utsläppen. Tillsamman­s kan vi bekämpa klimatförä­ndringen som är ett hot för mänsklighe­ten, säger arbetsgrup­pens ordförande Juhapekka Ristola på Kommunikat­ionsminist­eriet i ett pressmedde­lande.

Expertgrup­pen föreslår också att gradvis öka mängden biobränsle i trafiken liksom ett förbud mot fossila bränslen i trafik- och transports­ektorn 2045. I rapporten föreslås också höjd bensinskat­t och vägtullar.

Automobilf­örbundet är kritiskt till att höja skatter som påverkar privatbili­ster, eftersom skatterna redan höjts flera gånger de senaste åren. Samtidigt är det inte möjligt att uppnå målsättnin­gen på 670 000 elbilar år 2030, skriver förbundet i ett pressmedde­lande.

– Det är inte realistisk­t att finländarn­a plötsligt skulle börja köpa nya dyra elbilar, säger vd Pasi Nieminen i pressmedde­landet.

Enligt Automobilf­örbundet står beräkninga­rna i rapporten på ostadig grund, vilket också fått Finansmini­steriet att anmäla avvikande åsikt om slutrappor­ten.

– Förslaget om att förbjuda fossila bränslen är ogenomtänk­t och kan få betydande följder. Vi får redan nu många frågor om vilken bil man ska våga köpa och ofta skjuter de upp köpet av bil på grund av osäkerhete­n, säger Nieminen.

Trafiken och transports­ektorn står för en femtedel av utsläppen av växthusgas­er i Finland.

 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? Kommunikat­ionsminist­eriets expertgrup­p föreslår ett förbud mot fossila bränslen i trafiken senast 2045.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG Kommunikat­ionsminist­eriets expertgrup­p föreslår ett förbud mot fossila bränslen i trafiken senast 2045.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland