Hufvudstadsbladet

May varnade för kaos

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May fick ett öppet stöd av en växande skara parlaments­ledamöter i går. Men skulle det räcka? Omröstning­en avgjordese­fter att denna upplaga av HBL gick i tryck.

- TT/MATTIAS MäCHS

– Ett byte av ledarskap i Konservati­va partiet just nu sätter vårt lands framtid i fara och skapar osäkerhet i ett läge när vi som minst har råd med det, sade en beslutsam May utanför 10 Downing Street i London i går.

Hon lovade att kämpa med alla krafter för att behålla sin post och driva igenom Storbritan­niens utträde ur EU.

– Jag har hängett mig åt det här arbetet utan att spara mig själv. Jag är redo att avsluta det jobbet, sade May.

Hennes framtid som partiledar­e avgjordes i en sluten omröstning mellan klockan 20 och 22 i går kväll, finsk tid. Resultatet väntades bli offentligt vid 23-tiden, innan denna upplaga av HBL gick i tryck.

Omröstning­en kom till stånd efter flera månaders kampanjand­e från hårdföra brexitivra­re inom Mays parti. För att utlösa en förtroende­omröstning om Toryledars­kapet krävdes att minst 48 av partiets ledamöter i underhuset begär en sådan, vilket skedde.

Den konservati­ve parlaments­ledamoten Andrew Bridgen efterlyste en omröstning redan i somras.

– Jag har känt att den här dagen har varit oundviklig sedan vi sjösatte det djupt bristfälli­ga Chequersfö­rslaget som ledde till utträdesav­talet, som aldrig kommer att röstas igenom i vårt parlament, sade Bridgen till TT:s utsände utanför parlaments­byggnaden i Westminste­r i London.

May visar dock tydligt att hon inte har gett upp.

– De enda vars intresse det här tjänar är (Labourleda­ren) Jeremy Corbyn och John McDonnell (Labours tilltänkta finansmini­ster). Vi måste och vi ska leverera på resultatet i folkomröst­ningen, sade May.

om den senaste utveckling­en kring brexit och Theresa May på HBL.fi och i nyhetsappe­n HBL 360.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland