Hufvudstadsbladet

”Hela grejen är galenskap”

En politiker, en demonstran­t och en journalist har stannat några meter från varandra utanför parlamente­t i London. Tre britter som pratar om brexit – en tvärsäkert, en vädjande och en resignerat.

- TT/JOHANNES CLERIS

Jag tror inte att premiärmin­istern har förmågan att omförhandl­a avtalet med EU. I veckor har hon sagt att det här är det bästa möjliga avtalet som hon kunde få till. Andrew Bridgen konservati­v parlaments­ledamot

Snett över gatan från Westminste­rpalatset i centrala London har ett inhägnat pressområd­e byggts upp på en gräsmatta. En lång rad sändningsb­ussar står parkerade utanför och på insidan har tält satts upp och upphöjda plattforma­r byggts med utsikt över parlaments­byggnaden.

Ett hundratal journalist­er rör sig i mediecentr­et och överallt pågår direktsänd­ningar i radio och tv. Flera välklädda parlaments­ledamöter rör sig ledigt på det leriga området, går från intervju till intervju. Som konservati­ve Andrew Bridgen, en av politikern­a som stod bakom kravet på en förtroende­omröstning mot premiärmin­ister Theresa May.

– Jag tror inte att premiärmin­istern har förmågan att omförhandl­a avtalet med EU. I veckor har hon sagt att det här är det bästa möjliga avtalet som hon kunde få till, sade han till TT:s utsände.

Trots ovissheten är han säker på att Storbritan­nien kommer att lämna EU som planerat nästa år.

– Brexit kommer att bli av. Vi lämnar EU den 29 mars, om det inte beslutas om annat i parlamente­t, vilket jag inte tror.

”Grejen är galenskap”

På andra sidan staketet som löper runt pressområd­et står 68-årige Barry Freeman från Dorset och hoppas att Andrew Bridgen har fel.

– Vi har ett val. Vi kan stoppa brexit i morgon.

Freeman viftar med en stor brittisk flagga. Han är en av knappt tio enträgna demonstran­ter som trotsar duggregnet för att protestera mot EU-utträdet. I rusningen på gatan utanför parlamente­t blir det ex- tra tydligt hur mikroskopi­skt få de är i en stad av Londons storlek.

– Det kostar så mycket pengar. Sanslösa mängder pengar. Hela grejen är galenskap, säger Freeman om brexit.

Likt Bridgen vill han sparka Theresa May från premiärmin­isterposte­n.

– Om jag ska vara ärlig tror jag att hon håller på att bli lite galen. Hon upprepar sig gång på gång, hon har inga idéer, hon har haft tre brexitmini­strar och efter 2,5 år har de ingenting. De har fått till ett avtal som ingen gillar. Inte vi som vill stanna i EU, inte de som vill lämna, säger han.

– Jag skulle vilja se ett parlaments­val och en Labourrege­ring, eller en koalition med Labour. Men inte med de konservati­va.

”Alla gissar”

Inne på pressområd­ets gräsmatta står BBC-producente­n Molly Guinness och försöker ta reda på vad som kommer att hända med Theresa May.

– Enligt det som sägs utåt verkar det som om hon kommer att klara omröstning­en, säger hon.

Men efter flera år i branschen vet Molly Guinness att hon måste ta uppgiftern­a med en skopa salt.

– Jag har hört en massa olika åsikter om vad som kommer att hända nu. Jag hörde precis en senior parlaments­ledamot säga ”tro inte på något som någon säger i dag”.

Guinness konstatera­r uppgivet att det inte är lätt att vara journalist i brexittide­r.

– Någon sade i vårt program i går att de enda som vet vad som pågår är Gud och folk som ljuger, säger hon.

– Alla gissar bara.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/DANIEL LEAL-OLIVAS ?? Enträgna demonstran­ter trotsade duggregnet för att protestera mot och för EU-utträdet.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/DANIEL LEAL-OLIVAS Enträgna demonstran­ter trotsade duggregnet för att protestera mot och för EU-utträdet.
 ?? FOTO: TT/JOHANNES CLERIS ?? BBC-producente­n Molly Guinness: ”Det inte är lätt att vara journalist i brexit-tider. Alla gissar bara.”
FOTO: TT/JOHANNES CLERIS BBC-producente­n Molly Guinness: ”Det inte är lätt att vara journalist i brexit-tider. Alla gissar bara.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland