Hufvudstadsbladet

Terror i Frankrike med dödlig utgång sedan 2015

-

2018

●●12 maj:

En knivbeväpn­ad man dödar en person och skadar fyra i centrala Paris. Gärningsma­nnen fanns med på polisens säkerhetsl­ista Fiche S men inte med i belastning­sregistret. Han skjuts till döds av polisen.

●●23 mars:

Fyra människor dödas i städerna Trèbes och Carcasonne, bland dem en polis. Gärningsma­nnen skjuts till döds av polis.

2017

●●1 oktober:

Två unga kvinnor dödas av en knivman vid den stora järnvägsst­ationen i Marseille. Mannen dödas av soldater. Terrorgrup­pen IS tar på sig ansvaret för attacken.

●●20 april:

En polis dödas och två andra personer skadas på Champs-Élysées i Paris. Mannen dödas av polis och en lapp som hyllar IS, som tar på sig dådet, hittas vid honom.

2016

●●26 juli:

Två 19-åringar knivdödar en 85-årig präst i hans kyrka i staden Saint-Étienne-du-Rouvray. Båda gärningsmä­nnen dödas av polis. IS tar på sig dådet.

●●14 juli:

En man kör en lastbil genom en folkmassa som samlats för att fira nationalda­gen på Promenade des Anglais i Nice. 86 människor dödas och med än 400 skadas. Gärningsma­nnen dödas av polis. IS tar på sig dådet.

●●13 juni:

En polis och hans partner dödas i sitt hem i Magnanvill­e väster om Paris. Gärningsma­nnen dödas av polis.

2015

●●13 november:

Män beväpnade med bland annat automatkar­biner dödar 130 människor på flera platser i Paris, de flesta vid konsertlok­alen Bataclán. Mer än 350 skadas.

●●26 juni:

En man dödar och halshugger sin chef och försökte spränga en fabrik nära Lyon, men grips. Han begår självmord i sin fängelsece­ll.

●●19 april:

En person grips misstänks för att ha dödat en kvinna och för att ha planerat en attack mot en kyrka i Parisföror­ten Villejuif. Mannen uppges ha haft al-Qaeda- och IS-dokument i sitt hem och hade varit i kontakt med misstänkta jihadister i Syrien.

●●7–9 januari:

Två beväpnade män tar sig in på den satiriska tidningen Charlie Hebdo och dödar 12 personer. En polis dödas dagen efter utanför Paris då en beväpnad man tar gisslan vid en mataffär. Fyra av dem dödas. Gärningsmä­nnen dödades vid olika tillfällen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland