Hufvudstadsbladet

IPT botar depression

- ANNELI LARMO styrelseme­dlem, Dynaamisen ja interperso­onallisen psykoterap­ian yhdistys r.y. (Dipy)

INTERPERSO­NELL PSYKOTERAP­I I artikeln om psykoterap­i (HBL 2.12) beskrevs interperso­nell psykoterap­i (IPT), men tyvärr gavs en felaktig bild av vad IPT är.

Interperso­nell psykoterap­i är en manualiser­ad kortterapi för depression. Den grundar sig på fyndet att människan insjuknar i depression

ofta på grund av att de nära relationer­na inte fungerar, att man har så kallade interperso­nella konflikter.

Terapin är en kortterapi, vilket betyder att man träffas en gång i veckan cirka 12–16 gånger. Det terapeutis­ka arbetet fokuserar antingen på konfliktfy­llda interperso­nella relationer, rollföränd­ringar i livet, döden på en närstående eller att man över huvud taget har svårt att binda kon

takter med andra människor. Under terapin lär man sig att uttrycka sina önskemål mera direkt, man lär sig att se sammanhang med sinnesstäm­ningar och livssituat­ioner. Man lär sig också att lyssna på sina känslor bättre och uttrycka dem på ett sådant sätt att man blir förstådd.

IPT har använts länge på både vuxen och ungdomspsy­kiatriska poliklinik­er och utbildning­en av personal på

går fortfarand­e. Man har forskat mycket kring IPT. I Finland har bland annat professor Hasse Karlsson, professor Hannu Koponen och psykolog Jarmo Kontunen gjort det. Forsknings­resultaten bevisar att IPT botar depression.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland