Hufvudstadsbladet

Självsatir hålla klimatmöte i Katowice?

- JANINE STRANDBERG Sjundeå

KLIMATMöTE Att hålla FN:s klimattopp­möte i Katowice i Polen är ett förundrand­e val med tanke på värdlandet­s klimatpoli­tik. I Polen produceras upp till 80 procent av all elenergi genom förbrännin­g av kol, som är en av de största källorna till koldioxidu­tsläpp. Dessutom är det främst just kolgruvorn­a i staden Katowice som förser landet med detta bränsle.

I flera år har luftkvalit­eten i Polen varit en av de sämsta i Europa. År 2016 rapportera­de Världshäls­oorganisat­ionen att 33 av de 50 mest förorenade städerna på kontinente­n låg i Polen. Luftkvalit­eten försämras märkbart på vintrarna då människor använder kol för att värma upp sina hus. Att hålla ett klimatmöte i Katowice verkar därför antingen som någon form av självsatir, eller som ett resultat av ett grovt förbiseend­e.

Polens regering utger motstridig informatio­n om landets

planer för klimatförb­ättring. Medan energimini­steriet har kungjort att det finns planer på att förminska kolets användning för energi till högst 30 procent senast 2040 har energimini­ster Tobiszowsk­i också meddelat att det nästa år påbörjas planer för en ny kolgruva i Schlesien. Tobiszowsk­is argument är att den polska befolkning­en behöver kol, oberoende av om det härstammar från Polen eller importeras från utlandet. Detta kan knappast anses vara en konstrukti­v klimatpoli­tik som återspegla­r klimatmöte­ts ambitioner gällande förnybar energi.

Jag har själv spenderat tid i både Katowice och Kraków under vintermåna­derna, då luftkvalit­eten ibland är så dålig att det känns som om man konstant andas in tobaksrök. Följaktlig­en framstår valet att hålla FN:s klimatmöte i kolstaden Katowice som ett förlöjliga­nde av mötets ändamål, inte bara som en markering, som Peter Buchert skriver i sin analys (HBL 2.12).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland