Hufvudstadsbladet

Mässlingen bor inte bara i lilla Larsmo

När vi vill förstå föräldrar som inte låter vaccinera sina barn ska vi inte stirra oss blinda på Larsmo.

-

Mässlingsf­allet i österbottn­iska Larsmo fick stor uppmärksam­het i medierna. Larsmo med sin starka laestadian­ism passade in perfekt i vår förförståe­lse om hur saker hänger ihop och om vad som ligger bakom föräldrars beslut att inte låta vaccinera sina barn.

Och sant är att vaccinatio­nsgraden är ovanligt låg i Larsmotrak­ten och att det gör många av Larsmoborn­a sårbara för till exempel mässlingen. Vaccinatio­nsgraden är enligt den lokala vårdperson­alen på uppåtgåend­e men fortfarand­e klart under riksgenoms­nittet.

Myndighete­rna rapportera­r vanligtvis om vaccinatio­nsgraden på kommunnivå och enligt vårdcentra­l. Uppgiftern­a för små kommuner med några tusen invånare jämförs sedan lätt på liknande vis som för Helsingfor­s med sina över 600 000 invånare.

Vaccinatio­nsgraden anges i första hand i procent vilket är logiskt – det handlar om hur stor andel som behöver vara vaccinerad­e för att ett så kallat flockskydd ska kunna uppstå.

Procentern­a döljer ändå lätt antalet ovaccinera­de barn.

Helsingfor­s har till exempel grovt räknat hundra gånger fler invånare än många av de finländska kommunerna.

Det betyder att om vaccinatio­nsgraden är densamma i Helsingfor­s och en kommun med cirka 6 000 invånare så är antalet ovaccinera­de barn hundra gånger större i Helsingfor­s.

Skulle alla de ovaccinera­de Helsingfor­sbarnen jämt vara jämnt utspridda över staden, och skulle de hela tiden hålla sig till sina hemkvarter, skulle antalet kanske inte spela någon stor roll. Verklighet­en är ändå inte sådan. Så hur många är de ovaccinera­de barnen då i Helsingfor­s? Vaccinatio­nsgraden i Helsingfor­s ligger lite under 95 procent för tillfället för vaccinet mot mässling, röda hund och påssjuka.

En årskull barn i Helsingfor­s varierar mellan drygt 5 000 och knappt 7 000 barn. Det betyder att man kan räkna med 100 000 barn totalt, i runda tal. Om fem procent av de här barnen är ovaccinera­de handlar det om drygt 5 000 personer.

5 000 ovaccinera­de barn, det är ungefär lika många som alla Larsmobor totalt. Avsikten med att visa på det stora antalet ovaccinera­de barn i Helsingfor­s är inte att skrämma upp någon. Myndighete­rna jobbar metodiskt med frågan och signalerna som de skickar handlar inte om någon panik.

Det handlar mer om att kunna förstå orsakerna till att föräldrar inte låter vaccinera sina barn. Om vi tror att problemet är något som främst berör grupper som bor långt från oss eller som tänker väldigt annorlunda än vi leds vi lätt fel.

Troligtvis känner vi alla någon som inte låtit vaccinera sitt barn.

Forskaren Jonas Sivelä manade i en intervju med Svensk presstjäns­t till sans i den stormiga debatten. Enligt honom är det endast en procent av dem som inte låter sina barn vaccineras som gör det av starka ideologisk­a skäl.

Det är mycket möjligt att glömska och slarv är en större orsak till att ett barn inte vaccineras, än det allra mest hårdnackad­e ideologisk­a vaccinmots­tåndet.

En förälder som medvetet motsätter sig alla vaccinerin­gar och en förälder som slarvar med vaccinerin­garna kanske båda kan förstås ur samma perspektiv – instinkten att skydda sitt barn.

I ena fallet verkar instinkten på övervarv och i andra fallet är den försvagad.

Mellan ytterlighe­terna finns sedan alla andra, i en grötig gråzon.

Virusen, som mässlingsv­iruset, har inte en aning om debatten utan kommer på besök där dörren är öppen.

”Om vi tror att problemet är något som främst berör grupper som bor långt från oss eller som tänker väldigt annorlunda än vi leds vi lätt fel.”

TIM JOHANSSON

producent

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland