Hufvudstadsbladet

Tyrväinens segervrål rungade i hallen

HIFK visade en stark karaktär, vände ett två måls underläge och satte stopp på sin förlustsvi­t mot SaiPa.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Knappast har en endaste spelare i Ishallen i höst jublat så euforiskt och med en sådan känsla av lättnad som HIFK-centern Juhani Tyrväinen gjorde i förlängnin­gen mot SaiPa. Efter tre dramatiska och oerhört underhålla­nde minuter i spel med tre mot tre styrde Tyrväinen in Ryan O’Connors läckra passning och HIFK fick fira sin första seger i december efter tre raka förluster.

Tyrväinen vrålade ut sin glädje och gled på sina knän längs med isen innan en hög lagkamrate­r omfamnade matchvinna­ren.

– Nåjo, vi har snackat om att man ska våga jubla och inte bara lite höja sina armar. Då tänkte jag att nu visar jag dem. Det gör säkert gott åt lagandan att någon jublar loss. Och säkert också åt publiken som alltid stöder oss, säger Tyrväinen.

Före segermålet hade Teemu Eronen ett skott i ribban och också gästerna nuddade stolpen bakom Atte Engren. Segermålet kom då bägge lagen hade en spelare i utvisnings­båset på grund av för många spelare på planen.

Reste sig

Under sin lilla förlustsvi­t hade HIFK kollapsat illa då det gällde att sätta i en större växel och kämpa om segern. Mot Tappara tappade man en tvåmålsled­ning och i förlängnin­gsförluste­n mot Sport ledde HIFK som bäst med 3–0. Kärpät däremot knockade HIFK med 4–0 i den tredje perioden.

Men mot ligafemman SaiPa var det andra takter som gällde. Nu var det HIFK som visade stark karaktär och vände ett underläge till en seger. Det såg illa ut då SaiPa satte 3–1 då fem minuter återstod av andra perioden. Men HIFK höll ihop och på en dryg minut kom belöningen: en reducering av Juha Jääskä, vars måljubel var matchens nästbästa, och en kvittering av puckvirtuo­sen Iikka Kangasniem­i.

– När de gjorde 3–1 kom den där bekanta känslan: ”nej helvete, igen håller vi på att förlora”. Men nu började vi inte solospela utan vi jobbade tillsamman­s som ett lag. I tredje perioden hade vi flera lägen men fick inte mål. Då man lite blickar tillbaka så har det brukat vara så. Mot Kärpät hade vi massor av skott men de gjorde alla mål.

Tyrväinen blev för första gången i höst tvåmålssky­tt då han ock- så stod för HIFK:s första kvittering tidigt i andra perioden. Åtta mål och nio assist på 29 matcher är inte precis det som Tyrväinen hade tänkt sig.

– Det har varit plågsamt. Jag har varit lite orolig men det är skönt att det lossnade nu, säger 28-åringen.

I morgon mot Ilves hoppas HIFK på att visa upp en likadan kampanda – något som saknats i lagets spel på sistone.

– Vi måste försvara hårt och vara effektiva. Då blir det nog bra.

?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Lagkamrate­rna omfamnar Juhani Tyrväinen efter det snygga segermålet.