Hufvudstadsbladet

Hon var nära döden – sjutton gånger

Maggie O’Farrell hade bestämt sig för att aldrig skriva självbiogr­afiskt. I sin senaste bok går hon ändå i klinch med sitt eget liv – och de sjutton gånger hon har varit nära döden.

- TT/SARA ULLBERG

Maggie O’Farrell vet inte vad det var som fick henne att ändra sig. Kanske var det för att hon plötsligt hittade rätt struktur för sitt berättande och bara skrev om sig själv, utan att hänga ut nära och kära. Kanske var det samtalen med hennes svårt allergiska dotter som fick henne att ändra inställnin­g. För att göra världen begriplig för sitt barn började hon för ett par år sedan lista de tillfällen när hon själv hade varit nära att dö.

– Det visade sig vara sjutton gånger. Folk reagerar ofta som att det är så mycket, men jag tror att det är universell­t, när man börjar tänka efter så har nog alla varit med om flera sådana ögonblick, säger hon.

Det stämmer förmodlige­n – men den irländska författare­n har troligen vandrat i dödsskugga­ns dal oftare än de flesta. Som åttaåring hamnade hon på sjukhus efter att ha drabbats av hjärninfla­mmation. Diagnosen var dyster, läkarna trodde inte att hon någonsin skulle kunna gå igen och O’Farrell tillbringa­de närmare två år sängliggan­de.

– Ska man vara ärlig så hör många av de saker jag skriver om i boken ihop med den sjukdom jag hade som barn, konstatera­r hon.

I samband med researchen inför boken Ett hjärtslag från döden fick hon äntligen tillgång till sina medicinska journaler och insåg för första gången exakt vilken diagnos hon hade haft.

Skada i lillhjärna­n

– Det hade ju varit bra att veta tidigare, men familjer funkar på ovanliga sätt, säger hon med en skämtsam suck och berättar att hon efter beskedet pratat med en läkare som berättat att det finns en vanlig bieffekt av den skada i lillhjärna­n hon har efter hjärninfla­mmationen.

– Den hämmar dig från att uppleva rädsla.

Kanske är det för att O’Farrell går så nära sig själv som Ett hjärtslag från döden är en så drabbande bok. Läsaren följer med i den ickekronol­ogiska berättelse­n, där kapitlen delats upp efter olika kroppsdela­r, med lika delar fasa och ömhet inför författarj­aget. I ”Hals”står hon vid en sjö i Chile, med en machete pressad mot sin hals. I ”Mage” är hon mycket nära att dö i barnsäng. I ”Hela kroppen” befinner hon sig i ett flygplan, i fritt fall över Stilla havet.

Men allra starkast är det första kapitlet i boken, även det inordnat under rubriken ”Hals”. Där möter den 18åriga Maggie en vandrare med en kikare runt halsen när hon tar en ensam promenad på skotska landsbygde­n. Hon får genast en obehaglig känsla i kroppen – gick hon inte förbi honom tidigare, längre ned i dalgången? Snart visar det sig att mannen har följt efter henne och sett ut henne som ett potentiell­t offer.

– Många kvinnor har velat prata med mig om det kapitlet, ofta för att de har egna liknande erfarenhet­er. Det här är något som kvinnor är tvungna att förhålla sig till redan

från 13–14 års ålder. Man utvecklar något slags tentakler och lär sig att identifier­a och ta sig ur hotfulla situatione­r redan i förväg.

Ett hjärtslag från döden är boken Maggie O’Farrell aldrig trodde att hon skulle skriva.

– Det är alltid intressant att tänka på de där ögonblicke­n. De förändrar oss, varje gång vi ställs öga mot öga med vår dödlighet kommer vi tillbaka som andra människor, klokare och sorgsnare. Vi tänker klarare på hur mycket vi har att förlora och hur mycket vi vill stanna kvar i våra liv.

 ?? FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? Jag ville aldrig vara den där personen som avslöjade en massa informatio­n om mig själv. Mycket av sakerna i boken■ har jag ägnat hela livet åt att dölja för andra människor”, säger Maggie O’Farrell.
FOTO: HENRIK MONTGOMERY/TT Jag ville aldrig vara den där personen som avslöjade en massa informatio­n om mig själv. Mycket av sakerna i boken■ har jag ägnat hela livet åt att dölja för andra människor”, säger Maggie O’Farrell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland