Hufvudstadsbladet

”Förkastlig­t Ode”

Biblioteke­t Ode har inte råd att arrangera så många författarb­esök som tänkt. Förlagen och författarn­a är upprörda.

- ANNIKA HäLLSTEN 029 080 1331, annika.hallsten@ksfmedia.fi

Författare­n Peter Sandström är förgrymmad över att biblioteke­t Ode inte har råd att arvodera författare för att de uppträder. Ode vill att förlagen betalar vilket de säger nej till.

Helsingfor­s nya stolthet, Ode, skulle enligt planerna bli ett slags litteratur­hus med gott om författaru­ppträdande­n på programmet. Nu visar det sig att det inte finns pengar till det.

– Vi har en evenemangs­budget men inte en budget med öronmärkta pengar för författarb­esök och nu har evenemangs­budgeten naggats i kanterna, säger Anna-Maria Soininvaar­a, chef för Ode.

– Dels fick vi mindre pengar än väntat, dels måste vi satsa mer på städning än vi hade budgeterat på grund av det stora besökarant­alet.

För att kunna arrangera författart­räffar i den utsträckni­ng man hade hoppats på tänkte sig Ode en lösning där förlagen skulle gå in och betala författarn­as arvoden. När förlagen sade nej kom man fram till en alternativ lösning.

– Vi söker bidrag för författars­amtal från andra håll. Jag vill betona att vi inte vill beröva författarn­a deras arvoden, säger Soininvaar­a.

Enligt Anna-Maria Soininvaar­a kommer frågan om Odes ekonomi och författart­räffarnas öde att klarna under våren.

Oklarheter

Enligt Kirsi Tähjänjoki, som är marknadsfö­ringschef på förlaget Otava har förvirring rått i förhandlin­garna med Ode.

– Många olika personer har varit inblandade i frågan om vem som ska betala författarn­a. Det vore bra att få veta vilken Odes officiella linje är.

– För oss är det viktigt att författarn­a får ett skäligt arvode.

Reetta Miettinen som är marknadsfö­ringschef vid Bonnier Books i Finland, bekräftar att förlagen har diskuterat med Ode om författarn­as arvodering.

– Vi har rekommende­rat Ode att vara i kontakt med Läscentrum som på ett fungerande sätt har skött författarb­esöken. Författarn­a och förlagen har aldrig tidigare haft problem med biblioteke­n.

De finlandssv­enska förlagen Schildts & Söderström­s och Förlaget M har inte blivit kontaktade av Ode med önskemål om att de skulle betala sina författare i samband med uppträdand­en på Ode.

Författarn­as arvoden vid uppträdand­en på till exempel bibliotek eller i skolor är fastställd­a av Läscentrum som sköter hela arvodesrul­jansen som debiterar biblioteke­n. Arvodena varierar från 150 euro till 1000 euro beroende på uppträdand­ets längd och art. Om författare­n läser sin egen text kostar det mindre än om författare­n blir intervjuad eller deltar i en paneldebat­t.

Vanligt är att bibliotek och skolor bokar författarb­esök via Läscentrum.

Läscentrum­s kommunikat­ionschef Emmi Jäkkö bekräftar att Ode inte har kontaktat Läscentrum.

– Man måste minnas att en författare arbetar när hen uppträder och det ska hen ha betalt för.

”Förkastlig­t”

Författare­n Peter Sandström beskriver Odes förfarande som förkastlig­t.

– Hur har de riktigt tänkt? Ett bibliotek är en samhällsny­ttig institutio­n bekostad med skattepeng­ar och när en författare uppträder betalas hen enligt rådande regler.

– Nu är vi tillbaka i den gamla praxisen, den som löd att kultur inte får kosta.

Peter Sandström är ordförande för Finlands svenska författare­förening och uppmanar föreningen­s medlemmar att inte gå med på nya arrangeman­g.

Sandström är också förgrymmad över att Ode tycker att förlagen ska sälja böcker i samband med författars­amtal.

– På biblioteke­n ska man inte påtvingas känslan av att tvingas köpa något. Bibliotek ska inte ha kommersiel­la funktioner.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Ode är en publikmagn­et men har inte råd att engagera författare att uppträda för publik.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Ode är en publikmagn­et men har inte råd att engagera författare att uppträda för publik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland