Hufvudstadsbladet

Ungdomar ryter till för sin framtid

Systemfel i politiken gör klimatfråg­an extremt svår. De som ska leva med de beslut vi tar i dag kommer inte åt att påverka dem. Det är ett enormt problem, säger en demokratif­orskare. HBL på klimatmöte­t i Polen

- TEXT & FOTO: PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

De som kommer att beröras mest av klimatförä­ndringen får inte vara med och besluta på klimatmöte­t i Polen. Det kallas klimaträtt­visa över generation­er och det är ett nästan olösligt demokratip­roblem, säger en professor.

HBL har talat med tre unga nordbor som kräver att ungdomen genuint ska inkluderas i beslutspro­cesserna.

– Om vi ville konstruera svåraste möjliga problem för mänsklighe­ten att lösa skulle det vara globalt, kräva mycket samarbete mellan många länder, spänna över lång tid och vara förknippat med stora risker och stor osäkerhet. Klimatutma­ningen fyller alla kriteriern­a.

Det säger Simon Caney, professor i politisk teori vid Warwick University som forskat i klimaträtt­visa över generation­er. Rättvisa talas det ständigt om på klimatmöte­t i Polen, men oftast handlar det om rättvisa mellan människor här och nu, som att de som driver klimatförä­ndringen ska gottgöra dem som drabbas, bland annat finansiell­t.

– Rättvisa över generation­er är ett politiskt dilemma. De som tar besluten är sällan de som ska leva med dem, fastän det är vad demokratin borde vara till för. De äldre generation­erna kunde ge mer tyngd åt de yngre och fråga dem hurdan framtid de vill ha, säger Caney.

Orättvisor över generation­er kan inte gottgöras. Bara att preventivt förhindra dem är en sann utmaning.

– Politiken är ofta för kortsiktig. Beslut som ger snabba vinster kan ge förluster över tid. I framtiden kan andra människor komma att betala ett högt pris exempelvis för energiinve­steringar som dag ter sig billiga. Det är ett enormt problem, säger Caney.

Demokratis­ka brister

Roten till det onda ligger i politikens natur. Då makthavarn­as mandat förnyas i fyraåriga cykler och omval förutsätte­r röster av dagens väljare uppmuntrar det inte politikern­a att ta beslut som skulle gynna morgondage­ns väljare.

– Att effekten av besluten kommer först långt i framtiden gäller i otroligt många frågor, bland annat i klimatpoli­tiken, säger Caney.

Han gillar Finland för att riksdagen har ett framtidsut­skott, vilket nästan är världsunik­t, och han önskar att utskottet skulle ges mer politisk tyngd eftersom dess parlamenta­riker verkligen tänker längre fram i tiden.

– Ett framtidsut­skott är ett av de få verktyg demokratin har för att komma åt generation­sproble met. En annan sak är att vi inte lever i fullt demokratis­ka system, utan i samhällen där beslut tas med hänsyn till storföreta­gens kortsiktig­a intressen.

På klimatmöte­t i Polen närvarar ungdomar som represente­rar diverse folkrörels­er utanför de egentliga förhandlin­garna. Ett fåtal progressiv­a länder, som de nordiska, har ungdomsdel­egater.

– Det är en bra början, men mer behövs. Det är alldeles för lätt att ta beslut i dag och överföra kostnadern­a på framtiden, säger Caney.

Emmi Kallio som studerat hållbar utveckling i Uppsala och praktisera­r vid Nordiska ministerrå­det önskar att alla länder hade ungdomsdel­egater på klimatmöte­t.

– Då kunde hela världens ungdomar vara represente­rade, även om

Eftersom våra ledare beter sig som barn måste vi ta det ansvar de skulle ha tagit för länge sedan. Greta Thunberg Klimatakti­vist, Sverige

Att försumma chansen att bromsa klimatförä­ndringen vore inte bara omoraliskt, det vore livsfarlig­t. Det kan låta som en dramatisk vädjan, och det är en dramatisk vädjan. António Guterres Generalsek­reterare, FN

Jag önskar att de här mötena skulle hållas där hotell och luftkondit­ionering saknas, där havsytan stiger, och att delegatern­a var tvungna att rättfärdig­a sina beslut för lokalbefol­kningen. Simon Caynes Professor, Storbritan­nien

ungdomarna förstås har flera röster också inom varje land, säger hon.

Skendemokr­ati duger inte

Henrietta Flodell, Sveriges ungdomsrep­resentant till FN, säger att det inte räcker att bara formellt inkludera ungdomar, lyssna till dem och låta dem sitta vid de mötesbord där besluten fattas.

– Om vi inte kommer åt att påverka beslutspro­cessen innan den nått fram till mötesborde­t, om vi får delta bara där beslutsfat­tandet är synligt, är det inte inkluderan­de. De som beslutar ska inte bara lyssna på oss, de ska beakta våra åsikter, säger Flodell.

– Det kan vara en utopistisk tanke att de nationella ungdomsdel­egaternas röst skulle bära genom beslutspro­cesserna, men det borde vi eftersträv­a, säger Kallio.

Laura Fagerlund, ungdomsam bassadör för Nordiska rådets klimatlösn­ingar i Katowice och aktiv i Svensk Ungdom, säger att klimatmöte­t skulle få ett annat slut om de unga fick bestämma.

– Besluten skulle vara mycket mer ambitiösa, definitivt i linje med Parisavtal­et. Det fina med ungdomen är att många faktiskt lever som vi lär, att vi reser och äter klimatvänl­igt, och inser att vi behöver en beteendefö­rändring.

Äldre politiker skjuter över ansvaret

På klimatmöte­t har vissa äldre politiker sagt att de unga själva måste se till att deras röst hörs.

– Det är ironiskt, det är att skjuta över ansvaret, säger Henrietta Flodell.

Laura Fagerlund säger att det är hoppingiva­nde att årets klimatmöte har bjudit in och faktiskt lyssnat till Greta Thunberg, den 15åriga svenska klimatakti­visten.

– Det borde egentligen inte vara någon grej, så ska det ju vara. Numera reagerar folk på snedvriden könsfördel­ning, all male panels, men vi borde också reagera på all old panels. Ungdomar ska vara mainstream i politiken.

Alla ungdomar har inte fått samma mottagande. De polska myndighete­rna stoppade en del aktivister på gränsen.

– Det går inte ihop med tanken att vara inkluderan­de och låta alla använda sin röst, säger Emmi Kallio.

 ??  ?? Emmi Kallio, Laura Fagerlund och Henrietta Flodell kräver att ungdomens röst ska höras i politiken, i synnerhet då besluten gäller dem mer än de äldre som sitter på makten.
Emmi Kallio, Laura Fagerlund och Henrietta Flodell kräver att ungdomens röst ska höras i politiken, i synnerhet då besluten gäller dem mer än de äldre som sitter på makten.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland