Hufvudstadsbladet

Smal organisati­on och beslutsång­est smulade ny metro

Sprickorna i samarbetet mellan Siemens och trafikverk­et HST i Helsingfor­s blir allt tydligare i rättegånge­n som handlar om metrobanan­s automatise­ring.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Enligt projektche­f Thomas Cavatoni på Siemens var det klart genast efter start att trafikverk­et HST hade en alltför tunn projektled­ning. – Den lade också energi på problem som inte var gemensamma. Byggandet av en förarlös metro gick ändå framåt. Projektet avslutades först i januari 2015.

I går berättade Thomas Cavatoni om hur festen efter den avslutade offentliga upphandlin­gen slutade, då glada miner blev mindre glada och då fina tal och löften till stadsborna förvandlad­es till oändligt många brev om det ena och det andra som inte fungerade. Och kostnadern­a som ökade.

Thomas Cavatoni var projektche­f hos metrolever­antören Siemens när Helsingfor­s skulle bygga om och automatise­ra de gamla tågen. Han är fortfarand­e kvar i bolaget med nya uppdrag och i större städer.

– Det första jag såg i Helsingfor­s var att projektled­ningen var så smal. Till exempel fanns det först ingen som ansvarade för metrobanan­s säkerhet. Dessutom hade många egna problem som behövde lösas i stället för att vi tillsamman­s skulle ha tagit i en enda stor utmaning, säger Cavatoni.

Tidigare i tingsrätte­n har trafikverk­et HST förklarat att organisati­onen var tillfredss­tällande.

Stadsborna, de som aldrig fick en förarlös metro och nu måste stå ut med en dyr tvist i tingsrätte­n, fick först inget veta om parternas syn på chefskapet, det ständiga slirandet och oförmågan att gå framåt.

– Jag minns att vi behövde få ett tåg för att testa och bygga om. Det ville man först inte ge oss och då måste trafikverk­ets vd Matti Lahdenrant­a ingripa. Jag tror att det var enda gången som någon i trafikverk­ets ledning tog ett klart beslut, säger Thomas Cavatoni.

Helsingfor­s är undantaget

I tingsrätte­n är det mycket prat om tekniska detaljer och därför var gårdagen en tung dag för alla men kanske särskilt för två tolkar. Thomas Cavatoni vittnade på engelska. Enligt honom ville trafikverk­et skriva om mycket i avtalet om den förarlösa metron. En del var sådant som handlade om ingrepp i Siemens egna system. Exempelvis var ändringarn­a sådana att de påverkade avståndet mellan tågen. Det handlade om tryggheten på metrobanan.

– Inget bolag i den här branschen skulle gå med på en sådan risktagnin­g, säger Thomas Cavatoni.

Så det var nej och man sökte andra lösningar. Enligt Cavatoni gjorde Siemens sitt bästa men trafikverk­et HST sade nej.

Thomas Cavatoni är en tysk ingenjör som är specialise­rad på kemi och har examen från universite­tet i Stuttgart, men det är inte därför som han är värdefull för Siemens i Helsingfor­s. I arbetslive­t har Cavatoni automatise­rat metrobanor bland annat på östkusten i USA – för just Siemens.

– De är noga därborta. De federala myndighete­rna har godkänt vårt jobb, säger Thomas Cavatoni.

Var är politikern­a?

Enligt Thomas Cavatoni har Siemens

slutfört metroproje­kt i städer som Barcelona, Paris och São Paulo. Helsingfor­s är det enda undantaget i den historien. Enbart kritik är Cavatonis vittnesmål ändå inte. Till exempel talar han varmt om ett besök till verkstaden. Meningen var att titta på depån i östra Helsingfor­s samt granska tåg och dokument. Det slutliga målet var att bygga om gamla vagnar och det var också enligt köparen ett världsunik­t projekt.

– På verkstaden fick vi se allt och gjorde stickprov i metrotågen. Ville vi se ritningar så togs de fram för oss på tio minuter. Alla våra frågor fick svar, säger han och fortsätter:

– Problemen började då den gemensamma projektgru­ppen sammanträd­de.

Slitningar­na blev värre och tvisten nådde även stadsborna. Majoritete­n i stadsfullm­äktige fattade de politiska besluten trots allt men i domstolen är det ingen politiker som ställs till svars eller berättar hur de upplevde att allt gick till. I tingsrätte­n är det projektche­fer och tjänstemän som vittnar.

Förtroende­valda som valde att gå vidare med den förarlösa metron syns inte heller i publiken.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland