Hufvudstadsbladet

De egna gjorde Mays uppdrag ännu svårare

Theresa May fick förtroende, men hennes politiska mandat försvagade­s rejält.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

Brexitomrö­stningen i juni 2016 visade att en stor del av både medborgarn­a och beslutsfat­tarna i Storbritan­nien har väldigt inskränkt och fördomsful­l uppfattnin­g om EU. Kampanjen visade också att EU-frågan kan användas för att lösa eller komma runt partiinter­na problem.

Dåvarande konservati­va premiärmin­istern David Cameron lovade en folkomröst­ning för att tillmötesg­å den kroniskt EU-kritiska och högljudda fraktionen i partiet. När han sedan blev tvungen att infria löftet trodde varken han eller den Europavänl­iga delen av partiet att brexit skulle vinna.

Frågan är ändå om motståndet mot EU någonsin tidigare har använts för ett lika farligt politiskt spel som i onsdags, då de konservati­va brexitföre­språkarna i parlamente­t tyckte att det var dags att mäta premiärmin­ister Theresa Mays förtroende.

Theresa May för en desperat och ställvis förödmjuka­nde kamp för att rädda utträdelse­avtalet som ingicks i slutet av november. Avtalet är den enda säkra garantin – vid sidan av att Storbritan­nien tar tillbaka sitt utträde – för att brexit som blir verklighet den 29 mars nästa år sker under ordnade former.

Motståndet mot avtalet är så starkt i det brittiska parlamente­t att May ställde in den planerade omröstning­en som skulle ha hållits i tisdags. I stället gjorde hon en blixtresa till Haag, Bryssel och Berlin för att försöka åstadkomma någonting som kunde hjälpa henne att vända åsikterna i parlamente­t.

Och just i det här kritiska skedet valde brexitfana­tikerna i hennes parti att ifrågasätt­a hennes ledarskap. Det kunde ha slutat med att Storbritan­nien står utan fungerande politisk ledning när brexit blir verklighet.

Nu blev det inte så, men däremot lyckades Mays motståndar­e urholka premiärmin­isterns redan svaga ställning. Hon tvingades säga att hon inte tänker leda partiet i valet år 2022. Det var en rejäl devalverin­g av hennes eget politiska mandat, och gav samtidigt en signal till hugade efterträda­re att positioner­a sig.

EU-ledarna i Bryssel har paradoxalt nog betydligt större förståelse för Mays svårighete­r än opposition­en inom hennes eget parti. Det beror på att EU i motsats till brexitfana­tikerna i Storbritan­nien vet att ett utträde utan avtal leder till svårighete­r som i dag bara kan uppskattas. Men det som är säkert är att problemen blir betydligt större på den brittiska sidan av Engelska kanalen.

Theresa Mays förhandlin­gar vid det pågående EU-toppmötet kan inte ge ett resultat som i det här läget skulle lösa upp hårdknuten i parlamente­t.

EU har hela tiden sagt att avtalet från november inte längre är förhandlin­gsbart.

Men budskapet verkar ha blivit otydligt i dimmorna över Engelska kanalen. Chris Davies, en parlaments­ledamot som är för brexit, men stödde May, säger nu att Theresa May måste leverera en ny plan, och att ”européerna” måste ändra åsikt.

Brexitföre­språkare i det brittiska parlamente­t tycker alltså att de kan diktera villkor för 27 EU-länder. Men ”Rule, Britannia!” är numera bara en sång, inte ett politiskt program.

Brexit började som en inrikespol­itisk fråga i Storbritan­nien, och som en sådan måste den nu hanteras.

Men onsdagens sorglustig­a föreställn­ing visar att det brittiska parlamente­t just nu är oförmöget att leverera konstrukti­va lösningar. Lyckas de folkvalda inte inse att nationella intressen väger tyngre än partipolit­iska går brexitproc­essen med obevekligh­eten i en tragedi av Shakespear­e mot ett slut där alla har förlorat.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk sade i sin inbjudan till toppmötet att man ska höra Theresa Mays bedömning av läget, men också diskutera förberedel­serna inför ett avtalslöst utträde. Just nu är det där tyngdpunkt­en i EU:s brexitarbe­te måste läggas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland