Hufvudstadsbladet

Trafis chef avgår efter registermi­ss

Trafiksäke­rhetsverke­t Trafi har stängt sina elektronis­ka tjänster efter frågor om dataskydd i samband med offentliga körkortsup­pgifter.

- SPT

Generaldir­ektör Mia Nykopp säger upp sig.

– För att lugna ner situatione­n kring Trafis offentliga körkortsre­gister och för att återställa förtroende­t har jag beslutat att stiga åt sidan från uppdraget som Trafis generaldir­ektör, skrev Nykopp i ett pressmedde­lande i går.

Nykopp började sitt uppdrag i januari, men hennes mandatperi­od skulle oberoende ha tagit slut vid årsskiftet. Då slås Trafi, Kommunikat­ionsverket och vissa av Trafikverk­ets funktioner ihop och bildar Transport- och kommunikat­ionsverket Traficom.

På söndagen beslöt Trafi att stänga alla sina elektronis­ka tjänster efter misstankar om att körkortsre­gistret bryter mot EU:s dataskydds­förordning. I det öppna registret fanns alla finländare­s körkortsup­pgifter.

Enligt Trafi är uppgiftern­a offentliga enligt lagen och laglighete­n granskades noga innan tjänsten lanserades. Körkortsre­gistret och de övriga elektronis­ka tjänsterna stängdes ändå på grund av den stora mängden respons.

Kommunikat­ionsminist­eriet har bett Kommunikat­ionsverket granska dataskydde­t och informatio­nssäkerhet­en i Trafis webbtjänst. Bedömninge­n genomförs i samarbete med dataombuds­mannen. Ministerie­t har inte publicerat utredninga­rna och hänvisar till hemligstäm­plade uppgifter i rapportern­a.

Enligt Kommunikat­ionsminist­eriet ska Trafis elektronis­ka tjänster öppnas igen så fort som möjligt. Fortfarand­e finns ändå risker enligt ministerie­t och därför öppnas de en åt gången.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
SARI GUSTAFSSON ?? Mia Nykopp avgår för att ”lugna ner situatione­n”.
FOTO: LEHTIKUVA/ SARI GUSTAFSSON Mia Nykopp avgår för att ”lugna ner situatione­n”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland