Hufvudstadsbladet

Högskolor högt i kurs inför valet

Valfläsket osade och de dubbla signalerna firade triumfer på Helsingfor­s universite­ts politiska paneldebat­t om högskolorn­as framtid.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Regeringsp­artierna Samlingspa­rtiet, Blå framtid och Centern kunde inte lova att de statliga nedskärnin­garna av anslagen till högskolorn­a upphör under nästa riksdagspe­riod.

Då debattens moderator, journalist­en Marko Junkkari frågar vem som vill höja grundfinan­sieringen och bryta indexfrysn­ingen av anslagen till högskolorn­a sträcks alla händer upp mot taket i Tankehörna­ns sal i Helsingfor­s.

– Nu då ekonomin är i balans kan anslagen till högskolorn­a säkert höjas igen, säger Blå framtids ordförande Sampo Terho.

Tidigare regeringsp­artiet Sannfinlän­darna balanserad­e också på en slak lina.

– Ingen skär ned budgetansl­ag till utbildning­en av ren ondska. Det är de ekonomiska omständigh­eterna som tvingar politikern­a till det. Utbildning­en är en satsning på framtiden, säger Sannfinlän­darnas ordförande Jussi Halla-aho.

Han får medhåll av riksdagsle­damoten Sari Multala (Saml) som litar på den privata sektorns flankstöd.

– Det behövs både statlig och privat finansieri­ng av forskninge­n och utbildning­en i högskolorn­a. Man kunde också testa nya finansieri­ngsmodelle­r där man skjuter in aktiekapit­al i bolag som bedriver forskning, säger Multala.

Kontinuite­t och grundfinan­siering

Opposition­spartierna delade en oro för att grundforsk­ningen urholkas ifall den privata sektorn förväntas täppa till allt fler penninghål i universite­tsvärlden.

– Företagen är sällan intressera­de av att finansiera grundforsk­ning. Därför är det viktigt att vi tryggar grundfinan­sieringen av högskolorn­as verksamhet, säger Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson.

Det enda parti som ville nämna konkreta siffror i går var De gröna.

– Vi vill höja högskolorn­as grundfinan­siering med 300 miljoner euro och se till att utbildning­en får minst fyra procent av bnp, säger De grönas vice ordförande Maria Ohisalo.

Kristdemok­raterna påtalade det livslånga lärandet medan Svenska folkpartie­t betonade betydelsen av kontinuite­t.

– Vi måste bryta projekttän­kandet så att forskarna inte behöver tänka på nästa projekt och nästa projektans­lag hela tiden, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

SDP:s riksdagsle­damot Pilvi Torsti var inne på samma spår.

– Vi måste återupprät­ta uppskattni­ngen för forskninge­n. Det sker bland annat genom att vi frångår alla korta arbetskont­rakt som radas på varandra i högskolorn­a, säger Torsti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland