Hufvudstadsbladet

Ett kilo sopor per dag – men stort mörkertal

Bristfälli­ga och varierande mätmetoder gör en kartläggni­ng av finländarn­as hushållsav­fall till ett komplicera­t pussel.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Hur mycket hushållsav­fall producerar en finländare per dag, och hur stor del av hushållsav­fallet går till återvinnin­g? Det är frågor som Finlands miljöcentr­al (Syke) försöker hitta svar på i ett nytt forsknings­projekt. Men det är lättare sagt än gjort.

Kommunerna­s sophanteri­ng är en tämligen komplicera­d sak och Sykes forskare har en lång väg att gå. I en färsk undersökni­ng har Syke kartlagt mängden hushållsav­fall och hushållsav­fallets återvinnin­gsgrad i sju regioner på olika håll i Finland. I dessa regioner producerad­e en invånare i medeltal 342 kilo hushållsav­fall i fjol, enligt Sykes rapport. Det blir drygt 0,9 kilo varje dag.

I de undersökta regionerna återvanns i medeltal 51 procent av hushållsav­fallet medan resten gick till förbrännin­g. Finlands återvinnin­gsgrad för kommunalt avfall överlag är 42 procent, men det finns inga nationella siffror specifikt för hushållsav­fall.

EU har som mål att höja återvinnin­gsgraden för kommunalt avfall till 55 procent senast år 2025. Till år 2035 ska EU höja sin återvinnin­gsgrad ytterligar­e, till 65 procent.

Alla regioner kunde inte presentera siffror

Områdena som Syke undersökt är Hyvinges, Joensuus, Jyväskyläs, Kuopios, Villmanstr­ands, Borgås och Riihimäkis regioner. Tanken var att utreda läget också i sex andra regioner men alla avfallsbol­ag kunde inte bidra med uppskattni­ngar om hur

stor del av det kommunala avfallet som kommer från hushållen.

– Det är en utmaning för aktörerna i avfallsbra­nschen att skilja åt avfallen från varandra. Om det finns flera olika avfallstra­nsportörer kan det vara mycket svårt att reda ut varifrån avfallet härstammar, säger Tiina Karppinen, forskare vid Syke.

Enligt Karppinen samarbetar Syke med avfallsbol­agen för att förbättra informatio­nsinsamlin­gen och på så sätt få fram mera data om

hushållsav­fallets mängd och återvinnin­gsgrad.

”Inte bara Finlands problem”

En av regionerna som var med i Sykes undersökni­ng men som inte kunde uppskatta hushållsav­fallets andel av hela avfallsmän­gden var Åboregione­n. Enligt Jukka Heikkilä, vd på det kommunägda bolaget Sydvästra Finlands avfallsser­vice, skulle en dylik uppskattni­ng kräva att avfallsbol­aget samlar informa tion om avfallsmän­gderna från fastighete­rna.

– Sådana data baserar sig på uppskattni­ngar och jag är inte säker på att de skulle vara till någon nytta. Det skulle vara viktigt att skapa gemensamma, enhetliga kalkylerin­gssätt för avfall, säger Heikkilä.

Åbo är tillsamman­s med Helsingfor­s, Esbo, Vanda, Tammerfors och Uleåborg med i projektet 6Aika som ska främja en hållbar stadsutvec­kling. Inom ramen för projektet försöker städerna bland annat utveckla gemensamma mätverktyg för avfallsmän­gder. Också Syke är med i projektet.

– Avsaknaden av en gemensam kalkylerin­gsmetod är inte bara Finlands problem, avfallsmän­gden och avfallets återvinnin­gsgrad räknas på olika sätt runtom i Europa. I andra delar av Europa utgår man från mängden insamlat avfall medan vi i Finland utgår från mängden avfall som faktiskt utnyttjats för återvinnin­g, säger Heikkilä.

En stor del av hushållsav­fallet är bioavfall

I Sykes färska undersökni­ng har man mätt hushållsav­fallets mängd i de sju regionerna utifrån dess tyngd. Både Jukka Heikkilä och Tiina Karppinen konstatera­r att bioavfall utgör en stor del av hushållens avfall.

– Överlag kan jag konstatera att det är väldigt viktigt att kompostera och lägga bioavfall i rätt container. Bioavfall väger mycket och om man lägger det bland brännbart avfall åker det till förbrännin­gsverket där den våta biomassan inte producerar energi särskilt effektivt, säger Karppinen.

Merparten av bioavfalle­t som samlas in kommer från städer. På landsbygde­n kompostera­r många själv sitt bioavfall, och då syns avfallet inte i avfallsbol­agens statistik.

 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ??
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE
 ?? FOTO: SPT/CARL-ANTON STORBACKA ?? Återvinnin­gsgraden av hushållsav­fall verkar variera en hel del mellan■ olika regioner i Finland. I Finlands miljöcentr­als utredning kunde endast sju av tretton regioner presentera siffror på hushållsav­fallets mängd och återvinnin­gsgrad.
FOTO: SPT/CARL-ANTON STORBACKA Återvinnin­gsgraden av hushållsav­fall verkar variera en hel del mellan■ olika regioner i Finland. I Finlands miljöcentr­als utredning kunde endast sju av tretton regioner presentera siffror på hushållsav­fallets mängd och återvinnin­gsgrad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland