Hufvudstadsbladet

Ovisst för May om brexithjäl­p

Tiden rinner ut för att undvika att britterna kraschar ut ur EU. EU-ledarna är osäkra på vad de kan göra för att hjälpa Storbritan­niens regering att få utträdesav­talet godkänt

- TT/WIKTOR NUMMELIN

Premiärmin­ister Theresa May kom till EU-toppmötet i Bryssel med hopp om hjälp för att få utträdesav­talet igenom det brittiska underhuset.

Avtalets kritiker varnar för att det innebär att Storbritan­nien inte kommer att kunna klippa banden med EU. Därför hoppas May på juridiska och politiska försäkring­ar från EU om att så kommer att ske.

– Vi måste få det här avtalet in i mål. Det bästa för både oss och EU är att komma överens, sade May vid ankomsten.

Tanken är att försäkring­ar och klarläggan­den från EU ska få underhuset att godkänna avtalet i en omröstning i januari.

”Inget omedelbart genombrott”

May väntade sig ”inget omedelbart genombrott” på toppmötet.

– Men jag hoppas att vi ska kunna börja arbeta så fort som möjligt med de garantier som är nödvändiga, sade hon.

May kom till Bryssel efter att tidigare i veckan tvingats skjuta upp omröstning­en om utträdesav­talet i underhuset på grund av den omfattande kritiken. Hon hade dessutom tvingats kämpa för att överleva en misstroend­eomröstnin­g i sitt eget parti.

Om utträdesav­talet inte finns på plats när Storbritan­nien lämnar unionen den 29 mars, får det stora konsekvens­er för många EU-medborgare, britter och företag.

I inbjudan från toppmötets ordförande Donald Tusk står att ”eftersom tiden rinner ut kommer vi också att diskutera förberedel­serna inför ett no deal-scenario”.

Problemets kärna

May har lovat att underhuset ska få rösta om avtalet senast den 21 januari. Inför den omröstning­en kan försäkring­ar från EU vara avgörande.

Kritiken mot utträdesav­talet handlar framförall­t om den ”nödlösning” som ska förhindra att gränskontr­oller upprättas mellan Irland och Nordirland. Nödlösning­en ska gälla om EU och Storbritan­nien de kommande två åren inte lyckas enas om sin framtida relation. Den innebär

att britterna tills vidare stannar kvar i en tullunion med EU.

När EU-toppmötet inleddes utryckte EU-ledare osäkerhet om vad den brittiska regeringen verkligen vill ha av EU.

– Allt handlar om klarläggan­de i kväll, sade Nederlände­rnas premiärmin­ister Mark Rutte på väg in till mötet.

Uttalande förbereds

EU-ledarna väntas komma med ett uttalande där de förtydliga­r att ambitionen är att nödlösning­en ska gälla bara så länge det är nödvändigt. Enligt AFP så står det i utkastet till uttalande att EU också är redo att överväga ytterligar­e försäkring­ar.

Från brittiska brexitanhä­ngare finns krav på ett slutdatum för hur länge nödlösning­en ska få gälla.

Men EU-ledarna är eniga om att utträdesav­talet inte kan förhandlas om. Det innebär att ett slutdatum för ”nödlösning­en” inte blir aktuellt.

– Vi accepterar alla att nödlösning­en är en nödlösning – en garanti. Ingen vill att den behöver tas till och om den gör det vill vi alla att den ska gälla för så kort tid som möjligt, sade Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar.

– Men om det läggs en tidsgräns på den eller en ensidig möjlighet att häva den så är den inte längre någon garanti. Så det är inte ett alternativ.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/LUDOVIC MARIN ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May anlände till EU-toppmötet■ i Bryssel i går.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/LUDOVIC MARIN Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May anlände till EU-toppmötet■ i Bryssel i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland