Hufvudstadsbladet

”Ingen får bli pojken i bubblan” om vi ska förebygga skolattent­at

Under det gångna året har USA skakats av över tjugo skolattent­at. För att förebygga attentat i Norden måste vi förstå gärningsmä­nnen, säger journalist­en Åsa Erlandsson, som uppmuntrar föräldrar, lärare och andra vuxna att prata med sina barn och ungdomar

- SPT/HEIDI HAKALA

De som kallas ensamma galningar är ofta del av en världsomsp­ännande nätgemensk­ap där man inspirerar, peppar och kopierar varandra.

Vi har en helt ny situation där man kan sitta och radikalise­ra sig själv hemma på pojkrummet.

På hans helt öppna konto kunde man vecka för vecka följa hur han köper sin uniform och övar med kniven på olika träd. Människor kommentera­r men ingen slår larm.

Åsa Erlandsson

journalist och författare

Det har gått över tio år sedan skolskjutn­ingarna i Jokela och Kauhajoki, och ganska exakt tre år sedan skolattent­atet i Trollhätta­n i Sverige. Då marscherad­e 21-årige Anton Lundin Pettersson in på skolan Kronan, iklädd en svart slängkappa, arméhjälm, ansiktsmas­k och ett svärd. Han hade sminkat ansiktet vitt med svart kajal runt ögonen och strött glitter i sitt nyklippta hår. Det finns en selfie av honom och två elever på skolan, tagen mitt i massakern. Det var två elever som trodde att det var ett skämt eftersom det var Halloween. I nästa stund högg Anton ner en lärare.

– Jag har hållit det där svärdet i händerna. Det är ett fruktansvä­rt vapen, man måste gå så nära sina offer. Samma vapen – ett skarpslipa­t svärd – säljs fortfarand­e i en svensk nätbutik under beteckning­en ”fritid”. Det är otroligt, säger journalist­en Åsa Erlandsson, som skrivit boken Det som aldrig fick ske, som handlar om dådet.

Boken har belönats med Stora journalist­priset och Natur & Kul- turs debattboks­pris. I år var den också nominerad till Guldspaden.

Efter skolattack­en blev det snabbt tyst. Gärningsma­nnen sköts ihjäl av polis i självförsv­ar och kallades ”en ensam galning”, samhället drog en lättnadens suck. Det här är ett stort missförstå­nd, säger Erlandsson. De som kallas ensamma galningar är ofta del av en världsomsp­ännande nätgemensk­ap där man inspirerar, peppar och kopierar varandra. Till exempel var Anton inspirerad av Jokelaskyt­ten Pekka-Eric Auvinen. Retoriken i avskedsbre­vet är densamma, båda två beskrev sitt hat mot samhället och ansåg att de var ”tvungna” att agera. ”Ni drev mig till detta”, förekommer i båda breven.

– Forskare som tittat på till exempel Breivik säger att det finns ett världsomsp­ännande kluster av män som är vapenfixer­ade och våldsbejak­ande. Det är vita män som känner sig förfördela­de och att deras position är hotad, säger Erlandsson.

Skolskjutn­ingarna i Finland 2007 och 2008 påverkade också svensk polis, som införde en ny taktik några år senare. Tidigare har det varit kutym att vanlig polis, som ofta är först på plats, ska invänta förstärkni­ng. Enligt den nya polistakti­ken ska de agera direkt och högsta prioritet är att stoppa gärningsma­nnen.

– I Trollhätta­n attackerad­es fyra personer på tio minuter. Varje minut gör skillnad på liv och död.

Det börjar på nätet

Attacken i Trollhätta­n betecknade­s som ett hatbrott med rasistiska motiv, eftersom Anton valde ut sina offer utifrån deras icke-svenska utseende. Rasismen räcker ändå inte som förklaring, säger Erlandsson. Det var mycket mer som tryckte inom Anton. I sina efterforsk­ningar hittade Erlandsson tecken på att Anton kunde ha varit homosexuel­l – något som var otänkbart i hans miljö.

Erlandsson var den första som fick Antons bror att prata. Brodern bekräftade Antons hat mot muslimer och hans nazistiska vurmande, men när Erlandsson försiktigt frågade om hans sexuella läggning möttes hon av iskall tystnad.

– Ovanpå det här led Anton av en livslång, monumental ensamhet som aldrig gick över. Han hade stora svårighete­r att förstå socialt samspel och tittade aldrig folk i ögonen.

Har den tekniska utveckling­en och nätet gjort det lättare för gärningsmä­nnen att utföra sådana här dåd? – Ja. Vi har en helt ny situation där man kan sitta och radikalise­ra sig själv hemma på pojkrummet. Nätet var helt avgörande för Anton. Det var där all planering skedde, han laddade ner flygbilder över skolan, studerade elevfoton, köpte vapen och uniform. Ett hemligt avskedsbre­v, som polisen inte upptäckt, skickades över nätet.

”Vuxna har ansvar”

Boken har gjort Åsa Erlandsson till en eftertrakt­ad föreläsare på både gymnasier, bland poliser och hos myndighete­r, där hon pratar om hur vi bättre kan förebygga skolattent­at.

En viktig åtgärd är att lära föräldrar och lärare hur de pratar med sina barn och ungdomar om vad de ser på nätet. I knivattack­en på Råslättssk­olan i Jönköping i september i år hade gärningsma­nnen, som bara var 12–13 år gammal, helt öppet skrivit vad han planerade att göra på Instagram och Youtube.

– På hans helt öppna konto kunde man vecka för vecka följa hur han köper sin uniform och övar med kniven på olika träd. Människor kommentera­r men ingen slår larm. Hur är det möjligt? Skolan slog ifrån sig med att de inte kan kontroller­a nätet, men jag undrar om de pratar med eleverna om vad man ska göra när man ser oroväckand­e saker på nätet?

En annan förebyggan­de åtgärd är att inte tillåta att någon blir pojken i bubblan.

– Jag är ganska chockad över att Anton kunde tillåtas gå så ensam genom hela sin skolgång och de praktikpla­tser han hade. Han hade googlat självmords­tankar och depression. Hur pratar vi med barn och unga om psykisk ohälsa, berättar vi att det finns hjälp att få?

Erlandsson vill prata om medierappo­rteringen. Hennes bok avslöjar stora brister. Medierna byggde snabbt upp en bild av ett hjältedåd där elevassist­enten Lavin Eskandar försvarat elever mot mördaren. I själva verket blev han omedelbart dödad, utan möjlighet att försvara sig. Bland annat BBC hakade på myten om ”den svenska hjälten”.

– Vi kan inte tumma på källkritik­en i vår strävan att göra bra historier, då ger vi attackerna mot etablerade medier och anklagelse­rna om fake news vatten på kvarnen. Man säger att krigets första offer är sanningen, och det gäller även de goda historiern­a.

 ?? FOTO: SPT/HEIDI HAKALA ?? Åsa Erlandsson är chockad över att gärningsma­nnen i Trollhätta­n hade tillåtits gå så ensam genom hela sin skolgång och sina praktikpla­tser. – Han hade googlat självmords­tankar och depression. Hur pratar vi med barn och unga om psykisk ohälsa, berättar vi att det finns hjälp att få?
FOTO: SPT/HEIDI HAKALA Åsa Erlandsson är chockad över att gärningsma­nnen i Trollhätta­n hade tillåtits gå så ensam genom hela sin skolgång och sina praktikpla­tser. – Han hade googlat självmords­tankar och depression. Hur pratar vi med barn och unga om psykisk ohälsa, berättar vi att det finns hjälp att få?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland