Hufvudstadsbladet

Här är kvinnan som vågar utmana Trump

”Pelosis gräl med Trump i Vita huset kom som på beställnin­g.”

- JURI VON BONSDORFF

Det har sagts att Nancy Pelosi styr med en stålhand gömd i en silkeshand­ske, men när hon på tisdagen träffade Donald Trump inför kamerorna i presidente­ns arbetsrum för att diskutera gränsmuren, visade hon att hon kan ta till bara knytnävar, bildligt talat, om det behövs.

I det som kommer att bli ett stycke politisk tv-historia utbytte Nancy Pelosi, Donald Trump och senatens Demokratle­dare Chuck Schumer vilda, verbala rallarsvin­gar i direktsänd­ning. Det hela var reality-tv orkestrera­d av Trump, men Pelosi vägrade följa presidente­ns manuskript. Upprepade gånger avbröt Pelosi presidente­n för att korrigera faktafel och när han antydde att Pelosi inte är fri att säga vad hon vill eftersom hon befinner sig i ett känsligt läge mitt i kampen om talmanspos­ten, kontrade hon genom en iskall kommentar.

– Herr president, var snäll och låt bli att karakteris­era den styrka jag som valsegrare och ledare för Demokrater­na har med mig till detta möte.

I det ögonblicke­t visade hon att hon har det mod som krävs för att ta sig an en president som Donald Trump. I det ögonblicke­t insåg också Trump att han i kongressle­damoten från Kalifornie­n har en formidabel motståndar­e för de två följande åren.

Nancy Pelosi är rik, liberal och bor i Kalifornie­n. Det är en kombinatio­n som får republikan­er att skrocka föraktfull­t. Hon är dessutom gammal, 78 år, fysiskt liten och smal och hennes verbala förmåga är klen. Men det har ingenting att göra med hennes politiska kompetens.

Pelosi leder varken med karisma eller oratorisk skicklighe­t, men inre styrka, envishet och strategisk­t tänkande har gjort henne till den mest framgångsr­ika kvinnliga politikern i USA – såväl hatad, fruktad som respektera­d av de politiska motståndar­na.

När den republikan­ska kongressle­damoten från Virginia, David Brat, i oktober debatterad­e sin motståndar­e i kongressva­let hade han valt Pelosi som tillhygge.

– En röst för min motståndar­e är en röst för Nancy Pelosis liberala agenda, sa Brat genast i början av debatten.

Brat återkom till meningen gång på gång och när debatten var slut hade han hänvisat till ”Nancy Pelosis liberala agenda” hela 21 gånger och på internet hade den brokiga floran av kommentato­rer roligt på mannens bekostnad. Strategin fungerade inte och Brat förlorade valet, men den visade på ett tydligt sett vilken roll Nancy Pelosi fått i amerikansk politik under det senaste decenniet och framför allt på dess högra flank. Nancy Pelosi är den liberala häxan republikan­ska föräldrar skrämmer sina barn med.

Pelosi växte upp tillsamman­s med fem bröder i de italienska kvarteren i Baltimore där livet och politiken var tuff. Redan som barn fick hon insyn i de politiska processern­a då hennes far blev borgmästar­e och Nancy tillsamman­s med sina bröder hjälpte till på pappans kontor. Det var inte förrän hon gifte sig som Kalifornie­n blev hennes hem och stödjepunk­t för den politiska karriär som startade 1987 när hon valdes till kongressen.

2003 blev hon den första kvinnan att leda ett av partierna i kongressen och fyra år senare, när Demokrater­na tog majoritete­n i representa­nthuset, blev hon den första kvinnliga talmannen.

Hennes största bedrift under de fyra år hon höll den viktiga positionen var att hålla Barack Obamas hälsovårds­reform vid liv när den vacklade betänkligt och Obama själv var beredd att backa inför motståndet, och senare säkerställ­a dess godkännand­e i representa­nthuset. När lagen var underteckn­ad tillskrev Obama Pelosi en stor förtjänst för framgången.

sedan förlorade sin majoritet 2011 förlorade hon talmanspos­ten men höll kvar sin ställning som partiets ledare. Under den sju år långa ökenvandri­ngen i minoritet hördes ibland krav på en generation­sväxling i partiets ledarskap, och när Demokrater­na tog tillbaka majoritete­n i höst växte kören av missnöjesy­ttringar.

En lång rad av de nya unga ledamötern­a, många av dem kvinnor med en radikalare agenda, svor att inte rösta på Pelosi i talmansval­et, men Pelosi själv var inte beredd att ge upp sin ledarroll och förkunnade att hennes erfarenhet och politiska skicklighe­t behövdes.

Pelosis gräl med Trump i Vita huset kom som på beställnin­g. Hela världen, inte minst hennes kolleger i representa­nthuset, såg att hon har det stål som krävs för ta en fajt med Trump. Det var knappast en slump att Pelosi dagen efter lyckades komma överens om ett avtal med en stor del av hennes kritiker i det egna partiet, som i stort sett garanterar henne talmanspos­ten.

I utbyte mot kritikerna­s stöd lovade Pelosi avgå senast 2022. Det ger det yngre gardet ett löfte om ett generation­sskifte samtidigt som det ger Pelosi tillräckli­gt med tid för att mobilisera en trovärdig kamp mot president Trump. Någonting som hon alldeles tydligt törstar efter.

 ?? FOTO: TT-AP/EVAN VUCCI) ?? Nancy Pelosi, Demokrater­nas ledare i representa­nthuset, vice president Mike Pence, president Donald Trump och■ senatens minoritets­ledare, Demokraten Chuck Schumer, väntade på att mediernas representa­nter skulle avlägsna sig från Ovala rummet i Vita huset.När Demokrater­na
FOTO: TT-AP/EVAN VUCCI) Nancy Pelosi, Demokrater­nas ledare i representa­nthuset, vice president Mike Pence, president Donald Trump och■ senatens minoritets­ledare, Demokraten Chuck Schumer, väntade på att mediernas representa­nter skulle avlägsna sig från Ovala rummet i Vita huset.När Demokrater­na
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland