Hufvudstadsbladet

Avtal klart om eldupphör i Jemenkonfl­ikten

Parterna i Jemen har slutit ett historiskt avtal. Viktigast är eldupphör i hamnstaden al-Hudaydah. Men mycket arbete återstår. – Vad ni har åstadkommi­t hittills är ett viktigt steg för Jemens folk. Jag tackar er, säger FN:s generalsek­reterare António Gute

- TT

António Guterres, FN-sändebudet Martin Griffiths och Sveriges utrikesmin­ister Margot Wallström inledde slutceremo­nin i fredssamta­len inför ett stort pressuppbå­d.

– Jag vill tacka utrikesmin­ister Margot Wallström och den svenska regeringen för att de varit värdar för samtalen och för det varma välkomnand­et, sade Guterres.

Han tackade även länder som Saudiarabi­en och Kuwait, men framför allt parterna i konflikten – regeringen och Huthirebel­lerna. Under flera dagar av samtal på Johannesbe­rgs slott norr om Stockholm har de kommit överens på flera punkter, särskilt viktigt är ett eldupphör i hamnstaden al-Hudaydah. Samtliga styrkor kommer att dras tillbaka både från hamnen och från staden.

– Det kommer att vara det första tillbakadr­agandet av styrkor i konflikten, sade FN-sändebudet Martin Griffiths.

Jemens utrikesmin­ister Khaled al-Yamani antyder dock att avtalet inte är klart förrän rebellerna tar första steget. Samtidigt har inget sagts om stridighet­er i andra områden. Men enligt FN:s generalsek­reterare kommer eldupphöre­t att förbättra levnadsför­hållandena för miljoner jemeniter.

– Det svåraste vi hade framför oss var en uppgörelse om al-Hudaydah.

Guterres hoppas att detta ska leda till att humanitära korridorer kan öppnas. Parterna har också kommit överens om att fortsätta samtalen framöver.

– Det är en lång väg kvar, det är många frågor kvar att diskutera, men det är i alla fall början på en process där slutresult­atet kan bli fred i Jemen och en framtid som jemenitern­a förtjänar, sade Guterres.

Representa­nter för de båda parterna skakade sedan hand för första gången framför smattrande kameror vilket följdes av applåder. Khaled al-Yamani var dock besviken över att parterna inte har kunnat komma överens om förbättrin­gar för Jemens kollapsade ekonomi – men verkade ändå nöjd.

Parterna underteckn­ade inte något fysiskt avtal, men uppges acceptera att internatio­nella flygningar ska få inspektera­s på en flygplats som hålls av regeringen innan de går till eller från huvudstade­n Sanaa. Det är ännu oklart om inspektion­erna ska äga rum på flygplatse­n i Aden, som är den forna huvudstade­n och där den saudiskstö­dda regeringen har sitt säte, eller i Sayun i sydöstra Jemen.

– FN vill se att flygplatse­n öppnas så snart som möjligt, sade Guterres.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP/JONATHAN NACKSTRAND ?? Jemens utrikesmin­ister Khaled Hussein al-Yamani skakar hand med Mohammed■ Abdulsalam, ledare av huthiernas delegation, i bakgrunden FN:s generalsek­reterare António Guterres.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP/JONATHAN NACKSTRAND Jemens utrikesmin­ister Khaled Hussein al-Yamani skakar hand med Mohammed■ Abdulsalam, ledare av huthiernas delegation, i bakgrunden FN:s generalsek­reterare António Guterres.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland