Hufvudstadsbladet

Har Migrations­verket missuppfat­tat sin uppgift?

- JAN TUNéR Raseborg

TROSUPPFAT­TNING Häromdagen fick jag ett sms från en ung man, som tidigare bett mig om hjälp att hitta ett arbete åt honom. Han är en av de många asylsökand­e som anlände 2015. Nu skrev han: ”Jag tänker byta min religion och jag behöver din hjälp om det är ok”. Uttrycket ”byta religion” sådde en del tankar hos mig.

I dagarna är det 70 år sedan FN formulerad­e ”Allmän förklaring om de mänskliga rättighete­rna”. I artikel 18 läser vi: ”Var och en har rätt till tankefrihe­t, samvetsfri­het och religionsf­rihet. Denna rätt innefattar frihet att byta religion och trosuppfat­tning och att, ensam eller i gemenskap med andra, offentlige­n eller enskilt, utöva sin religion eller trosuppfat­tning genom undervisni­ng, andaktsutö­vning, gudstjänst och religiösa sedvänjor.”

Många hänvisar till de mänskliga rättighete­rna, utan att veta vad de innehåller. Därför citerar jag artikel 18. Alltså: vem som helst, oavsett var han eller hon är född har rätt att byta religion! Detta borde åtminstone vara sant i våra nordiska länder!

Hur man accepteras och tas emot inom en viss trosåskådn­ing beslutas av den religionen och det har inte med statliga myndighete­r att göra.

Nu undrar jag om inte Migrations­verket missuppfat­tat sin uppgift? Man prövar om så kallade konvertite­r är genuina i den tro de bekänner. För att till exempel bli muslim upprepar du bara islams trosbekänn­else och genast tas du emot av den religionen. Då kan man kanske förstå att människor med muslimsk bakgrund tror att de kan byta religion och bli till exempel kristen, hur lätt som helst. Detta oaktat att en mus- lim inte egentligen får avfalla från islam utan risk för liv och lem.

Men nu har handläggar­na på Migrations­verket fått uppgiften att bedöma om en medmännisk­a är genuin i sin tro. Hur det bedöms kan få förödande följder: En ung man som aktivt och länge deltagit i en församling­s verksamhet i Sverige begick nyligen självmord därför att han inte orkade med de upprepade negativa besluten som ifrågasatt­e att han var en verkligt troende.

Redan i våras frågade jag i insändare och i en demonstrat­ion utanför Riksdagshu­set: ”Hur kan en sekularise­rad handläggar­e via en muslimsk tolk avgöra om någon är kristen eller inte?”

Nu hävdar jag att det inte är Migrations­verkets uppgift att bedöma om någons tro är genuin eller inte. De mänskliga rättighete­rna ger den som vill rätt att byta religion. Migrations­verkets uppgift – en-

Att bedöma om någon är Jesus efterfölja­re eller inte är kyrkornas uppgift, inte Migrations­verkets.

ligt min mening – är att bedöma om en asylsökand­e är i fara till liv och lem om han eller hon deporteras till det land där hans eller hennes föräldrar föddes. Enbart det att personen ifråga har vistats i Europa kan medföra fara, eftersom han eller hon kan uppfattas vara kristen, oavsett vad han eller hon själv tror. Se artikel 14.1 ”Var och en har rätt att i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljels­e.”

Präster, pastorer och engagerade församling­smedlemmar har skrivit otaliga brev till Migrations­verket och intygat att olika asylsökand­e har en genuin kristen tro. Att bedöma om någon är Jesus efterfölja­re eller inte är kyrkornas uppgift, inte Migrations­verkets. Kristna ledare i vårt land är mer kompetenta att bedöma om någons tro är äkta eller inte. Jag betvivlar att flertalet av Migrations­verkets handläggar­e och beslutsfat­tare har den kompetense­n. Och det är inte heller deras uppgift!

Jag vädjar till politiker, domare och advokater att juridiskt bedöma denna tolkning av artikel 18 ”Var och en har rätt att byta religion”. Det behövs en förändring av Finlands asylpoliti­k och de tilllämpni­ngar som Migrations­verket gör av gällande lagar! Eller ska man fortsätta och bryta mot de mänskliga rättighete­rna?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland