Hufvudstadsbladet

Låt alla pojkar som vill studera vid gymnasium

- OLOF PALMGREN medicine- och kirurgie doktor, Helsingfor­s

JäMSTäLLDH­ET Med anledning av Susanna Ginmans ledare (HBL 22.11) där hon framhåller att det är viktigt att uppmärksam­ma ”även om det varken är kvinnornas eller invandrarn­as fel” de talrika männens svåra situation måste vi gå cirka 50 år bakåt i tiden då skolväsend­et förnyades.

Klasserna indelades då i låg- och högstadium och gymnasium. Alla skolor blev samskolor och ingen behövde gå om klassen, man gav stödunderv­isning vid behov. De som

hade det bästa medeltalet på högstadiet­s sista klass fick fortsätta till gymnasiet och resten fick sluta skolgången. Resultatet har blivit att 70 procent av flickorna, men bara 30 procent av pojkarna, får studera vidare mot studentskr­ivningarna.

Orsaken är att flickornas pubertet numera börjar redan vid tio års ålder, men pojkarnas först i 12–14-årsåldern. Då eleverna är 15 år är flickorna redan unga damer som kan planera sin framtid medan pojkarna är mitt uppe i puberteten. De kan inte koncentrer­a sig i studierna eller tänka på sin framtid. De spelar fotboll, ishockey och är i opposition mot lärare och föräldrar.

Skolan orkar de inte med förrän senare och då är det för sent.

Av de cirka 36000 som varje år blir studenter är 24 000 unga damer, men endast 12000 unga män. Om likvärdigh­et skulle råda borde 18 000 män bli studenter. Alltså har 6 000 15 år gamla pojkar årligen bedömts att inte vara så intelligen­ta att de kan studera vid universite­t.

I Finland finns cirka 50 000 män som inte finns upptagna i några register. Det finns duktiga kvinnor som studerat, skaffat sig ett yrke och har ett bra jobb. De skulle gärna hitta en lämplig ledig man att gifta sig med, men det är svårt då det finns så många fler utbildade kvinnor än män. De vill inte ha barn med en arbetslös man som inte har något yrke.

Det bästa vore om alla män som vill fortsätta studera vid ett gymnasium skulle antas. Möjlighete­n att gå om klassen borde också återinföra­s. Feminister som har som sin uppgift att kämpa för jämställdh­et mellan könen kan säkert ställa sig positivt då det gäller att få detta problem löst. Det är viktigt både för männen och för kvinnorna och även för hela Finlands folks framtid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland