Hufvudstadsbladet

Traditione­r som inte förändras riskerar försvinna

- Nya Åland

Den trettonde december är en av våra mest osammanhän­gande högtider. Den ena sidan av firandet är förstås den ”stora” lucian med tärnor och levande ljus som sjunger och sprider glädje och ljus. Där ingår omröstning­en som bidrar till att samla in pengar till förmån för utsatta barnfamilj­er. Där ingår också kritik mot omröstning­en som en skönhetstä­vling där utseendet avgör vem som blir framröstad.

Den andra sidan av luciafiran­det förekommer på vissa daghem och skolor. Där kan det finnas lika många lucior som det finns kandidater, där finns stjärngoss­ar, tomtar och pepparkako­r, till och med superhjält­ar eller andra, mindre väntade, sagofigure­r.

Det är två, till synes, svårtydda tolkningar. Hur kommer det sig att vi i Norden firar ett italienskt helgon från 300-talet som nästan ingen annan i världen uppmärksam­mar, och vad har det med tomtar och saffransbu­llar att göra?

Luciatradi­tionen är, precis som alla andra traditione­r, föränderli­g. Och den härstammar från ett flertal olika seder och traditione­r.

Iltalehti Terrorism är demokratin­s bedrägliga fiende för den fungerar som en megafon för osäkerhet och misstänksa­mhet. President Trump har redan använt attacken i Strasbourg som en motivering för en gränsmur mot Mexiko. Johan Orre skriver att många upplever det som gammaldags och mossigt med unga kvinnliga kandidater som röstas fram med bilder som främsta marknadsfö­ringsargum­ent. Men själva lucia behöver inte motarbetas för det, utan kan i stället utvecklas genom att inkludera flera och genom att konceptet breddas. Varför inte ta modell av luciatågen på dagis?

Ryssland lever i sin egen verklighet. Ilta-Sanomat efter att Rysslands ambassadör Pavel Kuznetsov på Paasikivi-samfundet beskyllde EU, USA och Nato för allt mellan himmel och jord.

Marketta Mattila om terroratta­cken i Frankrike som krävde flera människoli­v.

 ?? VAN DER HASSELT
AFP/LEHTIKUVA/ GEOFFROY ?? Eiffeltorn­et släcktes i går för att hedra offren i Strasbourg.
VAN DER HASSELT AFP/LEHTIKUVA/ GEOFFROY Eiffeltorn­et släcktes i går för att hedra offren i Strasbourg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland