Hufvudstadsbladet

Två Kuqin vore för mycket

”Njazi Kuqi. Namnet fick säkert en del att höja på ögonbrynen då den 35-åriga anfallskol­ossen presentera­des som HIFK:s första stora nyförvärv inför ligasäsong­en 2019.”

- reporter JONAS VON WENDT

Kuqi håller garanterat ligaklass. Inget snack om den saken. Däremot är det väl något tveksamt om han är den sortens spelare som HIFK, som säger sig tänka och planera långsiktig­t, ska sätta sin kosing på. Kuqi är knappast i akut behov av pengar men helt gratis lirar han inte heller i HIFK. Frågan många ställer sig är om pengarna kanske ändå kunde ha använts bättre.

Smäller han in 15 bollar och ser till att Kamraterna fixar nytt kontrakt kan nyförvärve­t anses vara lyckat. Kuqi är med sin fysik rätt använd ett väldigt bra vapen framåt i ligan och bildar i en perfekt värld ett fruktat anfallspar med Pekka Sihvola. Hur det sedan fungerar i praktiken återstår att se. Mycket beror på Kuqis inställnin­g. Fogar han sig efter kollektive­t eller kör han sitt eget race?

Hur smälter han in i truppen? Jag satt i april 2016 på några meters avstånd och såg dåvarande PK-35-spelaren Kuqi gå bärsärkarg­ång mot HIFK-spelarna i allmänhet och duon Bäckman-Vesala i synnerhet. Sådant kan sätta sina spår.

Då var det brorsan Shefki Kuqi som var ansvarig tränare för PK-35. I dagens läge är storebror arbetslös. Men han har en Uefa pro-licens och är kvalificer­ad att när som helst ta över vilken klubb som helst som kan tänkas vara intressera­d av hans tjänster.

I HIFK ska nuvarande chefsträna­ren Teemu Kankkunen ta sin Uefa Pro-licens under 2019 och kommer därför att vara borta från sin arbetsplat­s i några längre sjok. Ett alternativ är att ta in en temporär chefsträna­re för denna säsong. Shefki kunde i princip vara ett alternativ. I synnerhet om Kuqi, som är rätt välstadd i kassan efter den långa proffskarr­iären utomlands, är en av de som finns med i den skara som, rent ekonomiskt, investerar i HIFK:s framtid. Det här är givetvis bara spekulatio­ner och magkänslan säger väl att det inte blir så.

Men om det förmodan skulle bli verklighet kan allmänhete­n vara säker på ett par saker. En Kuqi innebär rubriker och surr kring klubben. Två betyder cirkus hela vägen kring Kamraterna. På gott och ont. Men med tanke på hur det gått i klubbarna bröderna huserat tillsamman­s på sistone är det sannolikt skäl för HIFK att välja 50-procentsvä­gen.

Några nyheter om den riktade aktieemiss­ionen har inte hörts. Den är i gång men hur mycket pengar som rasslat in i kassakista­n känner bara den innersta kretsen till.

Pengarna som emissionen genererar ska användas för att långsiktig­t göra HIFK till en klubb med bättre likviditet. Det betyder att fokus ligger på att förbättra försäljnin­g och marknadsfö­ring.

Den dagen då, och om, den biten är skick kanske det kan bli aktuellt med eget stadion någonstans i huvudstade­n. Att kriteriern­a för var ett eventuellt stadion skulle kunna stå är tuffa från Kamraterna­s sida är ingen nyhet. Förorten duger inte, utan det måste det måste vara tämligen centralt.

Jag har varit inne på temat tidigare men med risk för att upprepa mig själv finns det redan en tomt som på många sätt skulle kännas som klippt och skuren för ett fotbollsst­adion med en kapacitet på 5 000–6 000 personer. Mer än så behövs inte för i konkurrens med bland annat Telia 5G-stadion och Olympiasta­dion och många andra arenor skulle stadion knappast kunna konkurrera om stormatche­r eller större artister, då den någon gång blir klar. Med nuvarande publiksnit­t på cirka 2000 pers per match finns det ingen orsak att bygga ett stadion för 10 000 eller 12 000 åskådare.

Tomten jag syftar på är den vid Kajsaniemi sandplan, där man bland annat arrangerat vinterklas­sikern i ishockey. Ett extremt centralt läge med fina trafikförb­indelser vore två trumfkort. Och rätt lobbat och marknadsfö­rt kunde man kanske få staden att lyssna på också andra argument än de rent sportsliga. Kajsaniemi hör som bekant inte till republiken­s säkraste områden. Med mer människor i rörelse minskar risken för de fall av misshandel, våldtäkt, knarkhande­l och mycket annat elände som dessvärre sker i parken.

Med ett stadion som också skulle inhysa kontor och restaurang­er, som också höll öppet utanför matcherna, skulle människoma­ssan i rörelse bli större. Det skulle alla vinna på.

För att ett dylikt bygge kan bli aktuellt ska väldigt många pusselbita­r falla på plats. Om de skulle falla på plats får man hoppas att fotbollsse­ktionen till skillnad från hockey-HIFK förstår att inleda hela processen från rätt håll. Det vill säga att man har både tomtreserv­ation, bygglov och finansieri­ng i skick innan man börjar kalla till presskonfe­renser där man i majestätis­k stil informerar om vem som ska sköta krogverksa­mheten i en jättehall som till dags datum saknar bygglov.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Fogar sig Njazi Kuqi efter kollektive­t eller kör han sitt eget race?■
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Fogar sig Njazi Kuqi efter kollektive­t eller kör han sitt eget race?■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland