Hufvudstadsbladet

Handbollen i Tokyo-OS 2020

-

●●Vinnaren i årets EM är klart för OS i Tokyo 2020 i form av kontinentm­ästare. Tvåan får en OSkvalplat­s och det kan även EM-trean få om ett europeiskt lag vinner VM i Japan nästa år. Om det blir samma vinnare i VM som i årets Europamäst­erskap får EM-tvåan en direktplat­s till OS.

●●Om samma lag går långt i VM i Japan 2019 som i EM kan dock OSkvalplat­serna börja sippra nedåt i årets EM-tabell. Till OS 2008 och 2012 gick kvalplatse­rna ända ner till EM-åttorna. Inför OS i Rio de Janeiro 2016 krävdes det dock en fjärdeplat­s i EM för att få spela ett OS-kval. Totalt sett är det endast tolv lag som får delta i ett olympiskt spel och Sverige har nu spelat tre raka OS-turneringa­r.

●●De som är direktkval­ificerade till OS är värdnation­en Japan, VM-vinnaren 2019 och fyra kontinentm­ästare (Europa, Asien, Sydamerika och Afrika). Angola säkrade nyligen sin plats genom att vinna det afrikanska mästerskap­et.

●●Tolv lag går till kval om resterande platser. De rör sig om lag 2–7 i VM nästa år, plus två lag från de två bästa kontinente­rna i VM samt ett från de övriga två kontinente­rna. De delas upp i tre fyrlagsgru­pper och de två främsta får spela OS. Kvalturner­ingen hålls 19–22 mars 2020.

Källa: Svenska handbollsf­örbundet och Europeiska handbollsf­örbundet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland