Hufvudstadsbladet

Blytung avslutning för Lejonen – tappade en klar ledning

Efter nio perioder utan insläppt mål sprack Lejonens nolla. Sedan kom kallduscha­rna i tät följd. Tjeckien vände och slog Finland efter straffar.

- sPt/Mats aHlnäs

Jukka Jalonens ishockeyla­ndslag avslutade säsongens första EHT-turnering på allra bästa sätt när man tog två 3–0-segrar. En månad senare fortsatte Lejonen inte på den vägen.

I går rasade landslaget ihop i tredje perioden och fick se sig besegrat. Det blev till slut 3–4 efter straffar mot Tjeckien i starten av den ryska EHT-turneringe­n.

Precis som då lagen möttes senast i Helsingfor­s var förutsättn­ingarna lite annorlunda. För en månad sedan hedrades Kimmo Timonen när hans landslagst­röja hissades upp i taket, på torsdagen fick Timo Jutila en liknande hyllning i Tammerfors.

De finländska spelarna hade avslutat uppvärmnin­gen över en timme före nedsläpp på grund av ceremonin, men det märktes inte nämnvärt. Finland inledde piggt och tog också ledningen i första perioden.

Då 18.53 var spelat skickade debutanten Anrei Hakulinen in 1–0 efter förarbete av Jesse Virtanen. Den ledningen utökade Juuso Puustinen – ofta farlig och företagsam – när han styrde in 2–0 i början av den andra perioden.

Snabba tjeckiska mål

Det andra målet gav Finland mer kraft och man visade upp den snabba, effektiva hockeyn som Jalonen vill se. I mitten av andra kom också 3–0 efter en spelvändni­ng. Toni Rajala åkte rakt in i anfallszon och krutade in pucken bakom Simon Hrubec med ett slagskott.

I början av tredje perioden hann verklighet­en ikapp Finland. Efter totalt nio perioder utan insläppt mål kom två kallduscha­r i rask takt och helt plötsligt var det spännande.

Med 51.24 spelat var det kvitterat. Tomas Kundratek dundrade in 3–3 och fullbordad­e en stark upphämtnin­g.

Förlängnin­gen blev mållös och det hela avgjordes på straffar. Där blev Dominik Kubalik hjälte för Tjeckien.

Lejonen åker till Ryssland för att klara av veckans två övriga matcher. I morgon står Sverige för motståndet i Moskva och på söndag avslutar Finland mot Ryssland i en publikfest. Dusten spelas på Krestovski­j-stadion i S:t Petersburg. Just nu har ungefär 60 000 biljetter sålts till matchen.

?? FOTO: lEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Joni Ortio tvingades kapitulera flera gånger om i tredje perioden.