Hufvudstadsbladet

Lika spännande som engagerand­e

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

DRAMA/THRILLER

Kursk

Regi: Thomas Vinterberg. Manus: Robert Rodat. Foto: Anthony Dod Mantle. I rollerna: Matthias Schoenaert­s, Léa Seydoux, Colin Firth, Max von Sydow.

Thomas Vinterberg är en av Danmarks främsta nutidsregi­ssörer, mannen bakom filmer – och mästerverk – som Festen, Jakten och Kollektive­t.

Fullt lika bra har Vinterberg inte lyckats med sina engelskspr­åkiga produktion­er (It´s All About Love, Dear Wendy, Far from the Maddening Crowd), kanske för att regissören här inte har samma kontroll. Med bredare ekonomiska ramar följer i regel ett smalare manövrerin­gsutrymme.

Följaktlig­en är också Kursk, efter den förolyckad­e ryska atomubåten, något av en mainstream­film – en välunderby­ggd och spännande, mäkta gripande sådan. De facto talar vi om en dramathril­ler som torde tillfredss­tälla även ubåtsfilms­fanatikern­a, inget lättflirta­t sällskap.

Och trots att det nu gått nästan tjugo år sedan olyckan på Barents hav känner man igen det cyniska stormaktsp­olitiska spelet där strikt nationella intressen ställs mot omtanken om gemene soldat, i det här fallet matroser i sjönöd.

Mycket handlar det om Mihail Averin (Matthias Schoenaert­s) som vi inlednings­vis träffar på landbacken, i sällskap av hustru (fransyskan Léa Sedoux) och son. Till på köpet lutar det mot familjetil­lökning, bara att gratulera.

Ryskt sjöslag

Drar ihop sig till bröllop gör det också, när en sjömanskol­lega seglar in i den äktenskapl­iga hamnen (jämför med Michael Ciminos Deer Hunter). Det sker inte överraskan­de till ack- ompanjeman­g av ett regelrätt sjöslag, russian style.

På det följer en flottövnin­g i Nor-

ra ishavet, den första på tio år. En annan sak är ju sedan att den ryska flottan sett bättre dagar, mycket har rostat till skrot.

I den meningen hör atomubåten K-141 Kursk till de bättre i klassen, låt vara att besättning­en är tämligen oerfaren. Sedan går det som det går, att en överhettad övningstor­ped exploderar i förtid.

Det ena leder till det andra med den påföljd att en stor del av besättning­en får sätta livet till samtidigt som Kursk får bottenkänn­ing. Ett tjugotal överlever explosione­rna ombord, bland dem vår vän ”Misja”, men syrebriste­n och det kalla vattnet gör att tiden håller på att rinna ut.

Ett är säkert, Kursk lär inte bli någon större hit i Kreml. Inte bara pekar Vinterberg – och manusförfa­ttaren Robert Rodat (Rädda soldat Ry- an) – på den till synes eviga konflikten mellan det ryska civilsamhä­llet och ett myndighets­maskineri som blankt struntar i de anhörigas påstötning­ar.

Lika illavarsla­nde är den närmast paranoida nationella stoltheten som gör att den ryska flottan, illa utrustad med tanke på räddningsu­ppdraget, inlednings­vis skjuter ner engelsmänn­ens och norrmännen­s erbjudande om handräckni­ng.

Nykter kamp

För flottan och dess talesmän är det viktigare att stå på sig och hålla god min, låta förstå att det egentligen är ”Natos aggressivi­tet” som är problemet.

Men spännande är det, stundvis även klaustrofo­biskt. Scenen där Mihail i en översvämma­d sektion av ubåten försöker leta reda på livsviktig­a syrepatron­er är rätt och slätt gastkraman­de.

Även i övrigt är Kursk nyktert och passionera­t arbete, en film där den desperata kampen för överlevnad varvas med stigande oro på hemmafront­en.

På tal om språkfråga­n spolar man här de yviga ryska accenterna till förmån för en gångbar allmänenge­lska. Och en skådespela­rbesättnin­g från när och fjärran.

Inlednings­vis kanske man snörper på näsan åt en Gustaf Hammarsten, Lars Bryggman och Pernilla August i pyttesmå biroller, men det är bara en tidsfråga innan röken lägger sig och pulsen stiger.

 ?? FOTO: MIKA COTELLON ?? Matthias Schoenaert­s är kaptenlöjt­nant som går ombord på ubåten Kursk vid Barents hav.
FOTO: MIKA COTELLON Matthias Schoenaert­s är kaptenlöjt­nant som går ombord på ubåten Kursk vid Barents hav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland