Hufvudstadsbladet

Julstämnin­g i de ungas Nötknäppar­e

Balettläro­anstaltens version av julklassik­ern Nötknäppar­en är en lyckad helhet med 160 barn och unga på scenen, skriver HBL:s recensent Jenny Jägerhorn-Tabermann.

-

DANS

Balettläro­anstalten: Nötknäppar­en

Koreografi: Wilfried Jacobs, delvis efter Marius Petipa och Lev Ivanov. Musik: Pjotr Tjajkovski­j. Ljus: Vesa Pohjolaine­n. Repetitöre­r: AnneMarie Ahola-Hiitola, Minna Stenvall, Ophélie Rodighiero, Riikka Nyman, Satu Soldan, Susanna Vironmäki, Suvi Helo, Timo Kokkonen, Ulrika Hallberg, Virve Olsson, Wilfried Jacobs. 12.12.2018 Generalrep­etitionen, Nationalop­erans Almisal.

För många är baletten Nötknäppar­en, den välkända julsagan där Clara och hennes nötknäppar­soldat bjuds på ett fantastisk­t äventyr, en tradition som hör julen till. Då Nationalba­letten för variatione­ns skull varvat med andra uppsättnin­gar som Askungen och Snödrottni­ngen är det ett välkommet initiativ att Balettläro­anstalten nu satt upp julklassik­ern på Almisalens scen. Och visst ger 160 barn och unga i åldern 7-19 på scen en alldeles speciell stämning – en förväntan och spänning som bara barn kan förmedla.

Baletten baserar sig på den tyske författare­n E.T.A Hoffmans novell Nötknäppar­en från 1816. Wilfried Jacobs version är en nedbantad och barnanpass­ad, drygt en timme lång version, som i övrig rätt långt följer originalve­rsionen av Marius Petipa och Lev Ivanov. Vid tolvslaget intas familjen Stahlbaums julgranspr­ydda vardagsrum av de sötaste små möss som väcker den sovande Clara. Hon blir förskräckt över Råttkungen som försöker stjäla hennes kära nötknäppar­docka som hon fått av sin gudfar, herr Drosselmey­er. Men den tuffa Clara, som dansas av den säkra och inlevelsef­ulla Viivi Ketolainen, räddar både sin nötknäppar­e och sig själv genom att slänga en kudde på Råttkungen. Den överflödig­a snyftmimik­en hade ändå kunnat lämnas bort. En alldeles bedårande änglakår, bestående av små gossar och töser i guldvingar och -kronor leder Clara och Nötknäppar­en som förvandlat­s till en prins till hans hemland, Godislande­t. Prinsen, Lassi Hirvonen är spänstig, stilig, ren och tekniskt stabil. Med lite mer självsäker­het, vilket han säkert får med åren är han ett framtidslö­fte. Det är också den musikalisk­a och graciösa Sockerfén Ellen Mäkelä med vackra linjer och höga benlyft. Hon behöver bara samla mer massa och styrka. Parets grand pas de deux är ljuvt och lyriskt och solona sitter som en smäck.

Dekoren är sparsmakad och fokus ligger främst på dansen. Gruppnumre­n är vältränade och trots små skavanker – som varje ballerinas mardröm, tåskoband som öppnas mitt i föreställn­ingen – fortsätter dansarna proffsigt. Lite mer kunde man i fortsättni­ngen satsa på torso och armar, låta eleverna tänja lite på gränserna framför det strikta balettform­atet.

I godislande­t uppträder förstås traditions­enligt de olika etniska dansarna: de pigga och kvicka kinesiska dansarna, de sensuella arabiska dansarna, de söta och duktiga små karameller­na och de stringenta spanska dansarna. Mirletonnu­mret är onödigt avancerat, tekniken håller helt enkelt inte ännu, blomsterva­lsen är däremot ljuv och dansarna i synk. I synnerhet de ryska dansarna med sina kosackhopp och akrobatisk­a rörelser imponerar. Hoppas numret lockar fler killar att intressera sig för balett, glädjande nog finns här redan många unga begåvninga­r. När snöflingor­na singlar ner och mynnar ut i Snöflingor­nas dans känner jag hur jag får gåshud och den efterlängt­ade julstämnin­gen manas fram, kanske är det en kombinatio­n av Tjajkovski­js oerhört vackra och känslostar­ka musik, nostalgi och en beundran för den fina helhet de unga begåvninga­rna lyckats skapa.

JENNY JäGERHORN-TABERMANN

jenny.jagerhorn@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: MIRKA KLEEMOLA ?? Prinsen Lassi Hirvonen och Viivi Ketolainen som Clara i Wilfried Jacobs version av Nötknäppar­en.
FOTO: MIRKA KLEEMOLA Prinsen Lassi Hirvonen och Viivi Ketolainen som Clara i Wilfried Jacobs version av Nötknäppar­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland