Hufvudstadsbladet

Nitton brott

- LINDA FORSSELL Bloggar på korkat.blogg.hbl.fi

Det är många som nu reflektera­r över det gångna året och huruvida snällheten har räckt till – ni vet ju vilken dag som snart är här. Och nej, jag menar inte domedagen, utan julafton, så klart. Annat var det för brittiska busar i slutet av 1700-talet och under hela 1800-talet, de behövde minsann inte gå runt och vånda sig i ovisshet, utan där var det raka puckar: deporterin­g till Australien var vad som väntade. Detta gällde för nitton på förhand fastställd­a brott och straffet var antingen döden, eller bestraffni­ng genom transporte­ring, alltså en enkelbilje­tt till andra sidan klotet.

Resan till det nya landet var lång och farlig och många av de dömda resenärern­a omkom på vägen dit. För de mest hårdnackad­e fångarna, de som verkligen lyckades ta sig hela vägen till Australien­s kust, väntade en helt ny värld. De var pionjärer i en straffkolo­ni och tillsamman­s skapade de sig nya liv och byggde upp en helt ny tillvaro. Det här landet blev sedermera en av världens viktigaste vinkontine­nter och 19 Crimes-vinerna vill nu på sitt sätt ge fångarnas tragiska öden en röst. Varje flaska pryds nämligen av ett fotografi på en verklig brottsling och på korken avslöjar en textrad vilket av de 19 brotten som den begått.

19 Crimes Red Wine 2017 (12,48 euro) pryds av John Boyle O’Reilly, en journalist och poet med irländska rötter. Han dömdes år 1867 för landsförrä­deri och bestraffad­es med deporterin­g. Under den omskakande resan till Australien skrev han ett antal dikter om sina upplevelse­r och väl framme i det nya landet skickades han till ett fångläger i Bunbury, där han inledde en romans med Jessie Woodman, som var polismästa­rens dotter. Det var inte det smartaste draget och efter att ha hamnat i (ännu mer) trubbel fick han oväntad hjälp av en katolsk präst som hjälpte honom att fly. Flykten involverad­e en våghalsig roddbåtsfä­rd på Indiska oceanen, skepp som inte ville ge honom skjuts och slutligen en landstigni­ng på andra sidan jorden, i New York i Amerika.

Nåväl, John gifte sig, bildade familj och levde lycklig i Boston tills han en dag dog, fridfullt sittande i en stol i sitt arbetsrum 1890. Själva vinet då – det är fylligt och runt till karaktären och gjort på druvorna Shiraz, Grenache och Mataro. Doften av vanilj är inbjudande och smaken bjuder på varma aromer av blåbär, choklad och cederträ. En viss restsötma gör vinet lättdrucke­t och vardagligt – testa till pizza, pasta och andra rejäla men enkla rätter.

PS: Ladda ner gratis-appen Living Wine Labels för att via telefonen få se etiketten vakna till liv, och höra John berätta sin story själv!

 ?? FOTO: ELISABEH SANDELIN ?? Ljus i mörkret. Kapellet är vackert upplyst i Esplanadpa­rken i Helsingfor­s.
FOTO: ELISABEH SANDELIN Ljus i mörkret. Kapellet är vackert upplyst i Esplanadpa­rken i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland