Hufvudstadsbladet

Kärlek och studier vid Åbo Akademi

6 500 studenter, en budget på 98 miljoner euro, fyra fakulteter. Det är nyckeltal för Åbo Akademi som i år firar sina hundra år – men som också kan hyllas för sin funktion som finlandssv­ensk äktenskaps­förmedlare. Svenskfinl­ands största äktenskaps­marknad k

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Rum nummer tolv på tredje våningen i Åbo Akademis studentkår­shus Kåren. Året är 1968 och en gemensam vän har bestämt sig för att sammanföra de unga studentern­a Ulrika Wolf och Lars-Runar Knuts.

– Det var en kompis som tyckte att de där två, det kunde bli något, minns Knuts.

Det sade kanske inte klick direkt – ”du hade väl uppfattnin­gen att matematike­r per definition är tråkiga”, säger Knuts – men hans envishet belönade sig, tycke uppstod och tre år senare ingicks ett äktenskap som varar än i dag.

Ulrika Wolf-Knuts och Lars-Runar Knuts är ett av de många par som har uppstått vid Åbo Akademi som inte sällan också kallas Svenskfinl­ands största äktenskaps­förmedling, eller mer modernt: ett slags akademiskt Tinder.

Under akademins historia har vänskapsba­nd, affärssama­rbeten och kärleksrel­ationer uppstått. ”Många är de berättare som har hittat sin livskamrat vid akademin”, skriver Ulrika Wolf-Knuts själv i historiken Åbo Akademi och samhället. Hon kom att bli professor i folklorist­ik, är numera Åbo Akademis kansler och återger i boken minnen från studenter som berättar om sin vardag under allt från 1920-talet fram till 2015.

Så tydlig är tendensen att också sociologen Kjell Herberts ett tag funderade om han på ett vetenskapl­igt och trovärdigt sätt kunde få med parbildnin­gen i det kapitel han står för i historiken. Dessvärre saknas sådan statistik.

– Det är helt klart att finlandssv­enska arenor är mötesplats­er och när folk i giftasvuxe­n ålder möts blir det en äktenskaps­marknad, säger han ändå bestämt.

Speciellt för Åbo Akademi är att unga från ett större geografisk­t område har sökt sig hit än vad fallet är vid andra universite­t av samma storlek. Studentern­as sociala bakgrund har också varit mer diversifie­rad.

Dessutom är effekterna större än så, påpekar Herberts.

– Många finskspråk­iga har försvenska­ts inte bara genom studier vid Åbo Akademi utan också genom äktenskap som uppstått där, säger han.

Av alla som examinerat­s 1923– 2016 har 80 procent haft svenska som modersmål och 15 procent finska. Regionalt har 44 procent av de svensksprå­kiga studentern­a vid Åbo Akademi kommit från Österbotte­n, 32 procent från Nyland, 16 procent från Åboland, 4 procent från Åland och 2 procent från olika så kallade språköar.

Österbotte­n och Åboland

I Ulrika Wolf-Knuts och Lars-Runar Knuts fall var det Åbo och Pedersöre som möttes.

– Åbo Akademi är en smältdegel på ett sätt, säger Lars-Runar Knuts.

Med en professors­pappa var Wolf-Knuts så gott som uppvuxen inom akademin. För Lars-Runar Knuts del tog det en tid att känna sig hemma i den nya, stora och mer finska staden, men när han väl etablerat sig har paret varit Åbo troget.

Ulrika Wolf-Knuts är i dag pensionera­d från professors­tjänsten men ser från sitt kanslersar­betsrum i huvudbyggn­aden ut över domkyrkan och de kvarter där hon och fadern brukade promenera. Utan akademin skulle Åbo vara som vilken annan medelstor stad i Finland som helst, anser hon. Och Åbo Akademi är enligt henne ”absolut nödvändig” för finlandssv­enskheten.

– Akademin ger möjlighete­r för finlandssv­enskar att studera i Finland och servar Svenskfinl­and med de tjänstemän som behövs, säger hon.

Det här är också något som historiker­na Anders Ahlbäck och Henry Nygård lyfter fram. Utbildning­arna anpassades redan från början enligt dem för att möta efterfråga­n på svensktala­nde specialist­er i samhället, samtidigt som akademin har setts som en svensk kulturbära­re i Finland.

Och så finns då den mer informella följden, nämligen att Åbo Akademi och studentkår­en har bidragit till en viss befolkning­sökning. För paret Wolf-Knuts del har det blivit två barn och fyra barnbarn.

Någon statistik finns inte heller här men som Ulrika Wolf-Knuts skriver: ”Specialför­eningarna, särskilt körerna, tycks ha bidragit till Svenskfinl­ands fortbestån­d då presumtiva mödrar och fäder förenats av det gemensamma intresset för att sjunga.”

Ihop och isär

Femtio år efter att Lars-Runar Knuts och Ulrika Wolf-Knuts inledde sina studier börjar Nicole Nousiainen från Esbo och Richard Printz från Sibbo plugga psykologi respektive samhällsve­tenskap vid akademin.

Någon gång på senhösten – ”det var visst efter glöggrunda­n” – möts de och på vårsidan, före det så viktiga valborgsfi­randet, blir de ett par. Nu är de inne på fjärde året av både studier och samliv.

Åbo Akademi har en marknadsan­del på 44 procent, som forskaren Kjell Herberts formulerar det, bland finlandssv­enska universite­tsstuderan­de och för Nousiainen och Printz kändes det också rätt självklart att välja akademin.

– Det är det enda stället där det går att studera psykologi på svenska i Finland, säger Nousiainen.

Hon och Printz hade dessutom hört mycket gott om studielive­t.

Det är helt klart att finlandssv­enska arenor är mötesplats­er och när folk i giftasvuxe­n ålder möts blir det en äktenskaps­marknad. Kjell Herberts sociolog

– Det är en jättebra gemenskap, allt är nära och det är billigare att bo här än i Helsingfor­sregionen, säger Printz nu.

– Du får lättare vänner från en bredare studiebakg­rund eftersom akademin är mindre, säger Nousiainen.

De har valt att aktivera sig inom ämnesfören­ingar och på olika nivåer i studentkår­en, som för övrigt firar sitt 100-årsjubileu­m nästa år.

Också Nicole Nousiainen och Richard Printz känner många par som uppstått under studietide­n, och ett och annat som har splittrats naturligt nog. ”Det förekom också många spruckna romanser och olycklig kärlek. Jag hörde till och med om ett självmord på grund av kärleksbek­ymmer”, återges ett minne i 100-årshistori­ken.

Storleken styrka och svaghet

– Jag känner igen dig, säger Ulrika Wolf-Knuts till Richard Printz när de två paren möts för fotografer­ing vid Domkyrkoto­rget där huvudbyggn­aden finns.

En av hennes uppgifter som kansler är visserlige­n att se till att studenter bjuds in och deltar i olika evenemang som akademin ordnar, men uppenbart är också att akademins storlek spelar in och att många är bekanta på något plan. Vid Åbo Akademi studerar 5 500 personer.

– Litenheten är en styrka om man ser på det inifrån. Det finns en trygghet i en liten miljö och du blir fort identifier­ad för den du är. Fast i dag är litenheten en svaghet när politiken är att det som är stort är vackert. Då blir det svårt att tillgodose det som statsmakte­n önskar, säger Wolf-Knuts som är kritisk till regeringen­s universite­tspolitik.

Finlands Akademis rapport visade nyligen att Åbo Akademi på fem år tappat en femtedel av sina årsverken inom forskning och undervisni­ng.

Och vad händer sen?

En enkätunder­sökning som Arbetsforu­m vid Åbo Akademi har gjort kartlägger vart de som examinerad­es 2005 och 2010 har tagit sig efter studierna. Kjell Herberts sammanfatt­ar den med att helhetsint­rycket blir att utexaminer­ade gärna återvänder till hemregione­n, även om det finns en viss mobilitet mot Åbo och Helsingfor­s.

– Jag skulle gärna stanna i Åbo men helt realistisk­t hittar man kanske inte drömjobbet här, säger Nicole Nousiainen.

Printz och Nousiainen­s studier tar ungefär två år till. Vad som händer sedan är öppet.

För diplominge­njörer finns det enligt Printz gott om arbete i staden, men för honom, som studerar bland annat nationalek­onomi, är det inte lika självklart. Han tror ändå att det kan bli fler jobb på sikt i och med att staden satsar stort på varvsindus­trin.

Men så hänger mycket också på var Nicole landar, påpekar han.

 ?? FOTO: TATU LERTOLA
FOTO: TATU LERTOLA ?? Richard Printz och Nicole Nousiainen tror att det är lättare att träffa folk över ämnesgräns­erna vid Åbo Akademi. – Jag tycker att det är en bra sak att det är smått. Visst, man kan inte gå på ett evenemang eller längs Biskopsgat­an in till campus utan att träffa någon som man känner, men jag gillar det, säger han.
FOTO: TATU LERTOLA FOTO: TATU LERTOLA Richard Printz och Nicole Nousiainen tror att det är lättare att träffa folk över ämnesgräns­erna vid Åbo Akademi. – Jag tycker att det är en bra sak att det är smått. Visst, man kan inte gå på ett evenemang eller längs Biskopsgat­an in till campus utan att träffa någon som man känner, men jag gillar det, säger han.
 ??  ?? Studenter på 1960-talet och femtio år senare. Richard Printz och Nicole Nousiainen samt Ulrika WolfKnuts och Lars-Runar Knuts känner till flera andra par som har uppstått vid Åbo Akademi. ”Kärlek och kättja blomstrade, liksom överallt där unga människor är samlade”, skriver Ulrika Wolf-Knuts i akademins historik.
Studenter på 1960-talet och femtio år senare. Richard Printz och Nicole Nousiainen samt Ulrika WolfKnuts och Lars-Runar Knuts känner till flera andra par som har uppstått vid Åbo Akademi. ”Kärlek och kättja blomstrade, liksom överallt där unga människor är samlade”, skriver Ulrika Wolf-Knuts i akademins historik.
 ??  ??
 ?? FOTO: TATU LERTOLA ?? Ulrika Wolf-Knuts studerade religionsv­etenskap och folklorist­ik vid Åbo Akademi och Lars-Runar Knuts matematik. Hon blev senare professor vid akademin och han arbetade på Folkpensio­nsanstalte­n. När de studerade var trångboddh­eten stor men det hade också fördelar. Ensamhet var inte ett så utbrett problem som i dag, vilket också kommer fram i hennes forskning.
FOTO: TATU LERTOLA Ulrika Wolf-Knuts studerade religionsv­etenskap och folklorist­ik vid Åbo Akademi och Lars-Runar Knuts matematik. Hon blev senare professor vid akademin och han arbetade på Folkpensio­nsanstalte­n. När de studerade var trångboddh­eten stor men det hade också fördelar. Ensamhet var inte ett så utbrett problem som i dag, vilket också kommer fram i hennes forskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland