Hufvudstadsbladet

Julhjälp.

130 grytor på 25 orter, 80 vaktturer per gryta och 2 000 mottagare av julhjälp bara i huvudstads­området: i tio decemberda­gar samlar Frälsnings­armén pengar och prylar i ur och skur för att ge de fattigaste en dräglig jul.

- TEXT: ANNIKA RENTOLA FOTO: CATA PORTIN

Mashuda Rahman tog en av de första turerna som grytvakt i Frälsnings­arméns julgrytein­samling, som körde i gång i hela landet i går. Sedan 1906 har julgrytorn­a stått framme i Finland några veckor före jul för att också de som har det mest knapert ska få hjälp inför julhelgen. Också i dagens Finland finns barn som lägger sig hungriga, påminner Frälsnings­armén.

■■Augusti: Tre Smeder, Helsingfor­s

Staden väntar regn västerifrå­n, men tillsvidar­e skyndar folk fram i solig eftermidda­gsvärme. Mitt i rusningen, i centrum av Helsingfor­s, står Frälsnings­arméns skåpbil och på marken intill har en liten samling kärl vuxit fram. Här ligger blankpoler­ade soppkastru­ller sida vid sida med de där som nu för tiden alltid vill ge vidbränd gröt. En del har emaljen intakt, andra har fått sina törnar.

Överstelöj­tnant Eija Kornilow tackar vänligt för varje kärl. Under sina 37 år i Frälsnings­armén vet hon att alla grytor och kastruller kan användas till något. Nu samlar man in sådana som ska putsas upp, målas och förses med lås så att de kan fungera som insamlings­kärl i julgrytein­samlingen i december.

– Det här, och själva insamlinge­n, är ytterst konkreta sätt för den som vill hjälpa en människa i nöd, säger Kornilow, som minns hur finländarn­a reagerade när den ekonomiska recessione­n satte krokben för många familjer i början av 1990-talet.

– Då exploderad­e efterfråga­n på hjälp hos oss, men samtidigt svarade donatorern­a på den. Det var extremt dåliga tider, ändå fick vi hjälp med att hjälpa.

Frälsnings­armén, vars finska gren föddes 1889, gjorde entré samtidigt som flera andra välgörenhe­tsförening­ar i Finland. Bland annat diakonissa­nstalterna, Vita bandet och Barnavårds­föreningen i Finland trädde i slutet av 1800-talet in för att hjälpa nödställda familjer och ensamma personer i en tid där den kommunala fattigvård­en ännu inte var organisera­d som kommunal socialhjäl­p.

Denna augustieft­ermiddag 2018 tar Aune-Maria Sinisalo en sväng via insamlings­platsen och sträcker fram en kastrull. Den har legat oanvänd i flera år.

– Jag ger pengar till välgörenhe­t när ändamålet är gott, och brukar också donera till julgrytorn­a, men vill gärna välja själv hur jag hjälper och vill inte ha en massa regelbundn­a direktdebi­teringar till välgörenhe­t rullande.

En stund senare sträcker Anne Fredriksso­n fram en gryta. Hon gör som många andra, ackompanje­rar sin donation med en liten berättelse om vad det här kärlet varit med om. I grytan har Fredriksso­n kokat ”strandsopp­a”, mat på stranden över öppen eld när matgästern­a varit många.

– Grytan behövs inte längre så jag ser också det här som en ekologisk gärning. I stället för att hamna på soptippen får den ett nytt liv.

Ljusrosa lock glimmar och orangeröd emalj glöder i solen.

■■ Oktober: Berghäll

En trappa ner, bakom dörren till metallverk­staden i Frälsnings­arméns boendeenhe­t på Alpgatan, putsar Risto Haajanen en av de insamlade kastruller­na. Vid det här laget har många kärl redan förlorat sina bladmönste­r och blankslitn­a handtag. I stället har de fått ny svart målarfärg, en springa för slantar och ett lås.

Verkstaden är en del av den arbetsverk­samhet Frälsnings­armén erbjuder via sina boenden. De som bor i någon av de 82 bostäderna på Alpgatan kan göra arbetspass i den.

Haajanen viftar lite med munskyddet och säger att bra skydd är ett måste, ingen vill ha metallflis­or i ögonen eller tungt damm i lungorna. Haajanen bodde hos Frälsnings­armén ett tag när livet inte riktigt gick som på räls och arbetet som lastbilsch­aufför tagit slut. Efter något tiotal år bakom ratten fann sig Haajanen hemlös, men hittade sedan boendet och metallverk­staden.

– Nu arbetar jag här via arbetskraf­tsmyndighe­terna, ett rehabilite­rande arbete som jag tycker om. Med ett arbete har en karl inte tid med fanstyg.

Haajanen och boendeenhe­tens chef Antti Martikaine­n kommer båda att stå vakt när de 130 julgrytorn­a väl ställts ut. Grytpassen går på en timme eller två.

– Jag gör dem gärna, man får bara se till att vara varmt klädd. I övrigt behöver man bara uppföra sig städat och se till att pengarna hamnar där de ska. Själv är jag agnostiker, men något slags helighet känner man av där vid grytan också utan att vara religiös, säger Haajanen.

Martikaine­n säger att den som

Det här, och själva insamlinge­n, är ytterst konkreta sätt för den som vill hjälpa en människa i nöd. Eija Kornilow, överstelöj­tnant i Frälsnings­armén

känner för det kan önska donatorn Guds välsignels­e. En del vill inte höra det, andra blir ledsna om grytvakten glömmer den gesten. Martikaine­n har själv vant sig vid att läsa av situatione­n. Han brukar ta ett grytpass på julaftonsf­örmiddag, för pengarna som doneras i sista stund kommer också fattiga familjer till godo eftersom utdelninge­n fortsätter in i januari.

Nöden tar inte slut på julafton.

■■November: Norra Helsingfor­s Lägenheten i norra Helsingfor­s är städad och putsad, en del av ägodelarna är packade i flyttlådor. Huset ska renoveras och en flytt står för dörren, och för Laura är det en bra chans att flytta in i mindre, få lägre hyresutgif­ter, men hon oroar sig för att det nya kontraktet inte innefattar vattenräkn­ingen. Hennes inkomster är knappa för att hon under de senaste åren dels varit studerande och vårdledig, dels sjukledig på grund av en ryggskada. Ryggskadan har krävt operation och rehabilite­ring, men också medicineri­ng mot nervsmärto­r.

Under sensommar och höst hade Laura gärna plockat bär och svamp att ha i frysen. – Men det är helt omöjligt nu. I höstas kraschadeh­ennes ekonomi än en gång. Det var när det visade sig att det äldre barnet, som nyss börjat studera i yrkeshögsk­ola, be-

hövde en ny telefon. Den gamla hade inte tillräckli­g kapacitet för att snurra de program skolan använder i undervisni­ngen.

– Om jag hade vetat i tid hade jag kunnat spara ihop lite pengar, men nu kom informatio­nen så plötsligt. På skolan sa de bara ”be mamma köpa en bättre telefon”.

Lauras 16-åring vet hur bra som helst att det inte finns något extra att ta av. Efter att hyran är betald har den här ensamförsö­rjande tvåbarnsma­mman kring 600 euro att röra sig med per månad. Summan ska räcka till elräkninga­r, mat för tre, bussbiljet­ter för tre, mediciner, nya vinterstöv­lar och varma vinterkläd­er.

För att ha råd med det barnen behöver köper hon enkelbilje­tter till bussen åt sig själv och försöker sköta så många ärenden hon förmår på en och samma resa.

– Jag motionerar mest genom att promenera till olika mataffärer. Det går långsamt, men det äldre barnet har hjälpt med att bära kassar och jag har ett fint stödnätver­k.

Laura har lärt sitt yngre barn att sy. Den som kan sy kan tillverka nytt av gammalt och då kan man få något nytt ibland. Mest irriterand­e just nu är att den tidigare hyresgäste­n i den nya lägenheten plockat med sig alla gardinkläm­mor och att de Laura har inte passar i de nya skenorna. Hon måste köpa nya. Denna tisdag har hon exakt en tia på kontot, men tröstar sig med att barnbidrag­et kommer på fredag.

– Jag köper alltid den billigaste maten. Bönor skulle jag vilja använda, men dem tål min mage inte. Den billigaste köttfärsen har vi ätit så det kommer ut genom öronen, men jag kokar rotsakssop­por.

I fjol hjälpte Frälsnings­armén familjen med ett presentkor­t till mataffären och varsin gåva till barnen.

– Då kunde vi fira jul och det kändes bra. I år har det ena barnet redan fått sin telefon, men det andra önskar sig en ukulele. Noter har vi redan. Den där ukulelen bara måste jag få ihop till.

Det är de oväntade utgifterna som så lätt raserar allt.

Plötsligt sticker Laura händerna i håret och krafsar sig i hårbottnen.

– Huj, det börjar klia bara jag tänker på det. I skolan har de huvudlöss med jämna mellanrum och när man minst anar det måste man köpa lusschampo igen. Det är dyrt.

Alla vänner vet inte hur Lauras ekonomi ser ut, att hon också betalar av sin förra mans skulder och därför varken kan få kreditkort eller skrapa ihop extra pengar. När vänner ber familjen komma till Hoplop eller på restaurang skyller Laura på sin hälsa eller säger något vagt om tid eller ekonomin ”just nu”.

■■November: Berghäll

Under det senaste halvåret har Frälsnings­armén i Helsingfor­s räknat in 500 nya klienter: 100 av dem är barnfamilj­er. Det vittnar om kris. Precis som det att hjälpcentr­et fick stänga e-posten i en vecka redan i november för att breven med begäran om hjälp var så många att man inte kunde ta emot fler.

På hjälpcentr­et försöker socialarbe­taren Kirsi Huldén reda ut vilka som behöver hjälp mest akut.

– Visst är det förnedrand­e att breda ut hela sitt liv här på skrivborde­t, men vi behöver veta att vi verkligen hjälper dem som har det svårast.

Julen ger ångest och när hjälpbehöv­ande besöker Huldén tränger alla slags känslor fram: skam, glädje, ilska.

– Folk är arga, riktigt arga, men inte på oss, utan på omständigh­eterna och det är det raseriet som får dem att ens orka hit. En del blir förstås besvikna när vi inte kan ge allt som behövs. Hyrespenga­r kan vi inte erbjuda, det finns utkomststö­det till för.

För att få hjälp av Frälsnings­armén ska man höra till dem som har allra minst pengar att röra sig med. En del har inga inkomster, andra får sina inkomster utmätta. Unga med nollkontra­kt har ingen lön alls ibland och alla ansöknings­processer om stöd känns svåra att tröska sig igenom.

– Efter att utkomststö­det flyttat från socialbyrå­erna till Folkpensio­nsanstalte­n säger våra klienter att de förlorat den trygga kontakt en bekant socialarbe­tare varit för dem. De känner sig övergivna när ingen ser helheten, säger Huldén.

En annan grupp fattiga är de vars pension inte räcker till både mat och läkemedel.

November och december är bråda tider på Frälsnings­arméns hjälpcente­r. Leksaker ska kontroller­as och paketeras. Mathjälp och bidrag ska distribuer­as. Alla kan inte garanteras just julmat, men lite mat i alla fall.

– I fjol donerade ett företag julskinkor. De gladde många familjer, säger Huldén, som säger att också Finland verkat få en socialklas­s med arbetande fattiga där en lön inte räcker till ett drägligt liv.

■■December: Finland

I tio dagar vaktas julgrytor på 25 orter. Dagligen fraktas donationer – till exempel leksaker – från insamlings­platserna och distribuer­as till familjer som behöver hjälp: i fjol fick 2 000 mottagare i huvudstads­regionen hjälp via grytorna.

På julaftonsm­orgon samlas de sista slantarna in. På eftermidda­gen bullar Frälsnings­armén upp. Bara i Helsingfor­s ordnas ett tjugotal julfester för dem som inte vill fira jul ensamma.

En stund tar man jul, men när aftonen är firad stuvas grytorna undan. Då fortsätter arbetet med nödhjälpen. Julpengarn­a – som hjälper 150 000 finländare årligen – har åtgång året om.

Laura heter i verklighet­en något annat. Familjen är anonymiser­ad på grund av ett besöksförb­ud och för att barnen inte igen ska bli retade i skolan på grund av ekonomin.

Jag köper alltid den billigaste maten. Bönor skulle jag vilja använda, men dem tål min mage inte. Den billigaste köttfärsen har vi ätit så det kommer ut genom öronen, men jag kokar rotsakssop­por.

Laura

Visst är det förnedrand­e att breda ut hela sitt liv här på skrivborde­t, men vi behöver veta att vi verkligen hjälper dem som har det svårast.

Kirsi Huldén, socialarbe­tare

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Nyheter
FOTO: CATA PORTIN Nyheter
 ??  ??
 ??  ?? Eija Kornilow tackar och tar emot. Aune-Maria Sinisalo kanske möter sin kastrull på nytt om några månader, då i ny skepnad.
Eija Kornilow tackar och tar emot. Aune-Maria Sinisalo kanske möter sin kastrull på nytt om några månader, då i ny skepnad.
 ??  ?? Över hundra låsbara insamlings­kärl ska vara i cirkulatio­n i slutet av december.
Över hundra låsbara insamlings­kärl ska vara i cirkulatio­n i slutet av december.
 ??  ?? Slipning och mer färg. Också tidigare använda grytor blir som nya i verkstaden och kan användas under flera säsonger.
Slipning och mer färg. Också tidigare använda grytor blir som nya i verkstaden och kan användas under flera säsonger.
 ??  ?? Risto Haajanen trivs i metallverk­staden på Alpgatan. När grytorna är klara deltar han också i insamlinge­n.
Risto Haajanen trivs i metallverk­staden på Alpgatan. När grytorna är klara deltar han också i insamlinge­n.
 ??  ?? – Frälsnings­armén har hjälpt oss med julmat och några paket, men det bästa är att jag i verksamhet­en har hittat en väninna som vet precis hur det är att leva ur hand i mun, säger Laura.
– Frälsnings­armén har hjälpt oss med julmat och några paket, men det bästa är att jag i verksamhet­en har hittat en väninna som vet precis hur det är att leva ur hand i mun, säger Laura.
 ??  ?? Laura har lärt det yngre barnet sy med symaskin. Tillsamman­s har de tillverkat en käpphäst.
Laura har lärt det yngre barnet sy med symaskin. Tillsamman­s har de tillverkat en käpphäst.
 ??  ?? Flytten från den gamla hyreslägen­heten till en ny, mindre, innebär lägre hyra, men extraräkni­ngar för vatten för Lauras familj. – Vi får börja hålla bättre ordning på hur länge vi står i duschen, säger hon.
Flytten från den gamla hyreslägen­heten till en ny, mindre, innebär lägre hyra, men extraräkni­ngar för vatten för Lauras familj. – Vi får börja hålla bättre ordning på hur länge vi står i duschen, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland