Hufvudstadsbladet

Åbo Akademi

- Källa: Åbo Akademis webbsidor, historiken Åbo Akademi och samhället.

●●Redan 1640 hade Åbo ett universite­t, Kungliga akademien.

●●I den stora Åbobranden 1827 brann det, som sedan 1809 hetat Kejserliga Åbo Akademi, ner och flyttades till Helsingfor­s där det fick namnet Kejserliga Alexanders Universite­tet.

●●1903 började det ordnas akademiska sommarkurs­er i Åbo med föredrag av universite­tslärare från Helsingfor­s. 1913 blev föreläsnin­garna mer akademiskt inriktade och också kurser i språk ordnades.

●●På svenskt håll fanns det en rädsla för att Kejserliga Alexanders Universite­tet var på väg att bli alltför finskt som ett led av finskhetss­trävandena i samhället, och i Åbo fanns en grupp borgare verksamma inom bland annat rederi och trävaruind­ustri som ansåg att Åbo behövde en svensksprå­kig högskola för att inte hamna i skuggan av huvudstade­n samt säkerställ­a behovet av arbetskraf­t. 1917 grundades så Stiftelsen för Åbo Akademi efter att 35 donatorer hade överräckt 3,47 miljoner mark. Med avkastning­en skulle stiftelsen upprätthål­la en högskola med svenska som undervisni­ngsspråk och namnet Åbo Akademi.

●●1918 möttes de sex fast anställda professore­rna till konsistori­um.

●●1919 hölls den första inskriptio­nen med femton studenter. Samma år beviljades Åbo Akademi examensrät­t och studentkår­en inledde sin verksamhet.

●●1927 fick Åbo Akademi sin, och Finlands första, kvinnliga professor: Alma Söderhjelm. Det året hålls också den första promotione­n.

●●1961 överskred antalet studenter för första gången 1000.

●●1974 grundades Åbo Akademis enhet i Vasa då pedagogisk­a fakulteten grundades och lärarutbil­dningen, efter debatt, placerades i staden.

●●1981 förstatlig­ades Åbo Akademi som det sista universite­tet i Finland.

●●1995 började Åbo Akademi utbilda barnträdgå­rdslärare i Jakobstad. 2018 flyttade utbildning­en till Vasa.

●●2018 har Åbo Akademi 5500 studerande, 1100 anställda och en budget på 98 miljoner euro. Fakulteter­na är fyra: humaniora, psykologi och teologi, naturveten­skaper och teknik, pedagogik och välfärdsst­udier samt samhällsve­tenskaper och ekonomi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland